Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 16 Νοεμβρίου

42 π.Χ. Γεν­νή­θη­κε ο Ρωμαί­ος αυτο­κρά­το­ρας, Τιβέ­ριος, επί των ημε­ρών του οποί­ου σταυ­ρώ­θη­κε ο Ιησούς Χριστός

534 Δημο­σιεύ­ε­ται η δεύ­τε­ρη και τελι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση του Ιου­στι­νιά­νειου Κώδι­κα. Αρχί­ζουν να δημο­σιεύ­ο­νται οι «Νεα­ρές».

1380 Ο βασι­λιάς Κάρο­λος ΣΤ’ της Γαλ­λί­ας ανα­κοι­νώ­νει την κατάρ­γη­ση όλων των φόρων στη χώρα του.

1532 Ο Ισπα­νός εξε­ρευ­νη­τής και κατα­κτη­τής, Φραν­σί­σκο Πιζά­ρο, αιχ­μα­λω­τί­ζει τον αυτο­κρά­το­ρα των Ίνκας Ατα­χουάλ­πα και κατα­λύ­ει την αυτο­κρα­το­ρία τους. Θα τον εκτε­λέ­σει τον Αύγου­στο του 1533 μαζί με 2.000 συμπα­τριώ­τες του, παρά την κατα­βο­λή τερά­στιων ποσο­τή­των χρυ­σού από τους ιθα­γε­νείς για την απε­λευ­θέ­ρω­σή τους.

1717 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος μαθη­μα­τι­κός, Ζαν Λε Ρον Ντ’ Αλα­μπέρ, συνερ­γά­της της «Εγκυ­κλο­παί­δειας» του Ντε­νί Ντιντερό

1776 Στις ΗΠΑ, γερ­μα­νοί μισθο­φό­ροι της Αγγλί­ας κατα­λαμ­βά­νουν το Fort Washington στη Νέα Υόρ­κη από τους επα­να­στά­τες. Την ίδια μέρα οι Κάτω χώρες ανα­γνω­ρί­ζουν τις ΗΠΑ.

1822 Δολο­φο­νή­θη­κε ο αγω­νι­στής της Ελλη­νι­κής Επα­νά­στα­σης, Πανα­γιώ­της Κρεββατάς

1829 Γεν­νή­θη­κε ο Ρώσος συν­θέ­της και διευ­θυ­ντής ορχή­στρας Άντον Ρου­μπιν­στάιν, ένας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους βιο­λο­νί­στες του 19ου αιώνα

1828 Υπο­γρά­φε­ται στο Λον­δί­νο πρω­τό­κολ­λο από τους εκπρο­σώ­πους των Τριών Μεγά­λων Δυνά­με­ων, Ρωσία, Αγγλία και Γαλ­λία, με το οποίο καθο­ρί­ζο­νται τα σύνο­ρα του νέου ελλη­νι­κού κρά­τους. Αφή­νει εκτός ελλη­νι­κής επι­κρά­τειας τη Στε­ρεά Eλλά­δα, ενώ περι­λαμ­βά­νο­νται μόνο η Πελο­πόν­νη­σος και οι Κυκλάδες.

1831 Πεθαί­νει ο Πρώ­σος στρα­τιω­τι­κός και θεω­ρη­τι­κός του πολέ­μου Καρλ Φίλιπ Γκότ­φριντ φον Κλά­ου­ζε­βιτς, διά­ση­μος για τη ρήση του «ο πόλε­μος είναι η συνέ­χεια της πολι­τι­κής με άλλα μέσα».

1841 Ο Ναπο­λέ­ων Γκου­ε­ρίν πατε­ντά­ρει το πρώ­το σωσί­βιο κατα­σκευα­σμέ­νο από φελλό.

1849 Ο Ρώσος συγ­γρα­φέ­ας, Φιο­ντόρ Ντο­στο­γιέφ­σκι, κατα­δι­κά­ζε­ται σε θάνα­το για αντι­κυ­βερ­νη­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα που σχε­τί­ζο­νταν με μια ριζο­σπα­στι­κή ομά­δα δια­νο­ού­με­νων. Αργό­τε­ρα η ποι­νή του θα μετα­τρα­πεί σε κατα­να­γκα­στι­κά έργα.

1860 Δια­λύ­ε­ται η Βου­λή από τον Όθω­να και προ­κη­ρύσ­σο­νται εκλο­γές για τον Ιανουά­ριο του 1861.

1864 Ο Γεώρ­γιος Α’ παρου­σιά­ζε­ται στη Βου­λή, ορκί­ζε­ται πίστη στο νέο Σύνταγ­μα της χώρας και γίνε­ται ο πρώ­τος συνταγ­μα­τι­κός βασι­λιάς της Ελλά­δας. Την ίδια ημέ­ρα η εθνο­συ­νέ­λευ­ση διαλύεται.

1893 Ιδρύ­ε­ται στην Πρά­γα η ποδο­σφαι­ρι­κή ομά­δα Σπάρτα.

1904 Η Γαλ­λία παρα­χω­ρεί την κατα­σκευή της Διώ­ρυ­γας του Πανα­μά στις ΗΠΑ, μετά την αγο­ρά όλων των οικο­νο­μι­κών δικαιω­μά­των της γαλ­λι­κής εται­ρεί­ας που είχε αρχί­σει το έργο.

1907 Η Οκλα­χό­μα γίνε­ται η 46η Πολι­τεία των ΗΠΑ.

1914 Αρχί­ζει τη λει­τουρ­γία της η κεντρι­κή τρά­πε­ζα των ΗΠΑ, Federal Reserve Bank.

1918 Από τα συντρίμ­μια της Αυστρο­ουγ­γρι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας ξεπη­δά η Δημο­κρα­τία της Ουγ­γα­ρί­ας. Η Ουγ­γα­ρία ανα­κη­ρύσ­σε­ται ανε­ξάρ­τη­τη δημο­κρα­τία με προ­σω­ρι­νό πρό­ε­δρο τον κόμη Μίχα­λι Κάρολι.

1920 Ιδρύ­ε­ται η αυστρα­λια­νή αερο­πο­ρι­κή εται­ρεία QANTAS.

1922 Γεν­νιέ­ται ο Πορ­το­γά­λος συγ­γρα­φέ­ας Ζοζέ ντε Σόζα Σαρα­μά­γκου (βρα­βείο Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας, 1998).

Ζοζέ Σαρα­μά­γκου, σε όλη τη ζωή του πάλε­ψε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση

1933 Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ συνά­πτουν διπλω­μα­τι­κές σχέ­σεις, 16 χρό­νια μετά την επι­κρά­τη­ση των μπολσεβίκων.

1939 Ιδρύ­ε­ται η Εθνι­κή Ακα­δη­μία Σωμα­τι­κής Αγω­γής (Γυμνα­στι­κή Ακαδημία).

1942 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Το υπο­βρύ­χιο «Τρί­των» (κυβερ­νή­της υπο­πλοί­αρ­χος Επα­μει­νών­δας Κοντο­γιάν­νης) επι­τί­θε­ται ενα­ντί­ον γερ­μα­νι­κής νηο­πο­μπής στον Καφη­ρέα, βυθί­ζει ένα πετρε­λαιο­φό­ρο και, ενώ προ­σπα­θεί να δια­φύ­γει, δέχε­ται την επί­θε­ση γερ­μα­νι­κού κατα­διω­κτι­κού και τελι­κά βυθί­ζε­ται. Δεκα­εν­νέα μέλη του πλη­ρώ­μα­τος χάνο­νται μαζί του.

1943 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός σκη­νο­θέ­της του κινη­μα­το­γρά­φου Μάικλ Τσι­μί­νο («Ελα­φο­κυ­νη­γός»)

1945 Ιδρύ­ε­ται στο Λον­δί­νο η UNESCO, ο εκπαι­δευ­τι­κός, επι­στη­μο­νι­κός και πολι­τι­στι­κός οργα­νι­σμός των Ηνω­μέ­νων Εθνών.

1952 Ο Ελλη­νι­κός Συνα­γερ­μός του στρα­τάρ­χη Αλέ­ξαν­δρου Παπά­γου κερ­δί­ζει τις εκλο­γές. Λαμ­βά­νει το 49,22% των ψήφων και 247 έδρες.

1960 Πέθα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός, Κλαρκ Γκέιμπλ («Όσα παίρ­νει ο άνεμος»)

1964 Παραι­τεί­ται ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Συντο­νι­σμού, Ανδρέ­ας Παπαν­δρέ­ου, λόγω δια­φω­νί­ας με τον πατέ­ρα του πρω­θυ­πουρ­γό, Γεώρ­γιο Παπαν­δρέ­ου, αλλά και των κατη­γο­ριών μερί­δας του Τύπου για χαρι­στι­κές ανα­θέ­σεις έργων.

1970 Πέθα­νε ο πολι­τι­κός και πρω­θυ­πουρ­γός, Κων­στα­ντί­νος Τσαλδάρης

1971 Πέθα­νε ο ρεμπέ­της, Στρά­τος Παγιουμτζής

1980 Η πορεία για το γιορ­τα­σμό του Πολυ­τε­χνεί­ου δέχε­ται τη βάρ­βα­ρη επί­θε­ση της αστυ­νο­μί­ας. Η 20χρονη εργά­τρια Στα­μα­τί­να Κανελ­λο­πού­λου και ο Κύπριος φοι­τη­τής Ιάκω­βος Κου­μής χάνουν τη ζωή τους από χτυ­πή­μα­τα κλομπ αστυ­νο­μι­κών, ενώ οι τραυ­μα­τί­ες ανέρ­χο­νται σε 150.

1981 Οι αμε­ρι­κα­νι­κές υγειο­νο­μι­κές αρχές εγκρί­νουν το εμβό­λιο κατά της ηπα­τί­τι­δας Β.

1988 Στις εκλο­γές που γίνο­νται στο Πακι­στάν, για πρώ­τη φορά μετά από το 1977, ο λαός επι­λέ­γει τη Μπε­να­ζίρ Μπού­το για πρω­θυ­πουρ­γό της χώρας. Είναι η πρώ­τη γυναί­κα που ανα­λαμ­βά­νει την πρω­θυ­πουρ­γία ενός μου­σουλ­μα­νι­κού κράτους.

1989 Εγκαι­νιά­ζε­ται ο πρώ­τος μη κρα­τι­κός τηλε­ο­πτι­κός σταθ­μός πανελ­λα­δι­κής εμβέ­λειας, το MEGA Channel.

1991 Η ρωσι­κή κυβέρ­νη­ση απο­φα­σί­ζει την απέ­λα­ση του πρώ­ην προ­έ­δρου της Ανα­το­λι­κής Γερ­μα­νί­ας, Έρικ Χόνεκερ.

1993 Αμε­ρι­κα­νι­κό εφε­τείο χαρα­κτη­ρί­ζει αντι­συ­νταγ­μα­τι­κή την απα­γό­ρευ­ση σε ομο­φυ­λό­φι­λους να υπη­ρε­τούν στις ένο­πλες δυνάμεις.

1994 Η Τουρ­κία ανα­κοι­νώ­νει ότι θεω­ρεί αιτία πολέ­μου την ενδε­χό­με­νη επέ­κτα­ση των ελλη­νι­κών χωρι­κών υδά­των στα 12 μίλια.

2000 Ο Μπιλ Κλί­ντον γίνε­ται ο πρώ­τος εν ενερ­γεία πρό­ε­δρος των ΗΠΑ που επι­σκέ­πτε­ται το κομ­μου­νι­στι­κό Βιετνάμ.

2006 Πέθα­νε ο νομπε­λί­στας Αμε­ρι­κα­νός οικο­νο­μο­λό­γος και γκου­ρού του νεο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού, Μίλ­τον Φρίντμαν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο