Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 25 Απριλίου 

1599 Γεν­νή­θη­κε ο ηγέ­της της αγγλι­κής επα­νά­στα­σης και προ­στά­της της Αγγλί­ας, Όλι­βερ Κρόμγουελ

1744 Πέθα­νε ο Άντερς Κέλ­σιους, Σου­η­δός αστρο­νό­μος, δημιουρ­γός της κλί­μα­κας μέτρη­σης της θερ­μο­κρα­σί­ας που φέρει το όνο­μά του

1792 Ο ληστής ταξι­διω­τών, Νίκο­λας Πελε­τιέρ, είναι ο πρώ­τος άνθρω­πος στις ΗΠΑ, που εκτε­λεί­ται με τη γκιλοτίνα.

1792 Ο Γάλ­λος συν­θέ­της και ποι­η­τής Ροζέ Ντε­λίλ συν­θέ­τει την «Μασ­σα­λιώ­τι­δα», τον ύμνο της Γαλ­λι­κής αστι­κής Επα­νά­στα­σης, ένα τρα­γού­δι που μετα­λα­μπά­δευ­σε το πνεύ­μα της Επα­νά­στα­σης σ’ όλα τα μήκη και πλά­τη του κόσμου. Αργό­τε­ρα, η «Μασ­σα­λιώ­τι­δα» έγι­νε ο εθνι­κός ύμνος της Γαλλίας.

«Μασ­σα­λιώ­τι­δα», ένα τρα­γού­δι που μετα­λα­μπά­δευ­σε το πνεύ­μα της Επα­νά­στα­σης σ’ όλα τα μήκη και πλά­τη του κόσμου

1840 Γεν­νή­θη­κε ο Ρώσος συν­θέ­της, Πιότρ Ίλιτς Τσαϊ­κόφ­σκι («Ο Καρυο­θραύ­στης», «Η Λίμνη των Κύκνων»)

1850 Ο Πάουλ Γιού­λιους φον Ρόι­τερ, ιδρυ­τής του πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων Reuters, χρη­σι­μο­ποιεί 40 περι­στέ­ρια για να μετα­φέ­ρει στους πελά­τες του το κλεί­σι­μο των τιμών του χρηματιστηρίου.

1859 Δίνε­ται η επί­ση­μη άδεια για τη διά­νοι­ξη της Διώ­ρυ­γας του Σουέζ.

1874 Γεν­νή­θη­κε ο Ιτα­λός εφευ­ρέ­της του ασυρ­μά­του, Γου­λιέλ­μο Μαρκόνι

1915 Δυνά­μεις Νεο­ζη­λαν­δών και Αυστρα­λών επι­χει­ρούν από­βα­ση στις τουρ­κι­κές ακτές της Καλ­λί­πο­λης, στο πλαί­σιο του Α’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου. Κατά τη διάρ­κεια των συγκρού­σε­ων που διήρ­κε­σαν οκτώ μήνες σκο­τώ­θη­καν περί­που 7.000 Αυστρα­λοί και 2.000 Νεοζηλανδοί.

1920 Το Ανώ­τα­το Συμ­βού­λιο των Συμ­μά­χων προ­σφέ­ρει την κηδε­μο­νία των Αρμε­νί­ων στις ΗΠΑ και των Παλαι­στι­νί­ων στη Βρετανία.

1929 Το γερ­μα­νι­κό κρά­τος παίρ­νει δάνειο από τις μεγά­λες τρά­πε­ζες, επει­δή δεν έχει χρή­μα­τα να πλη­ρώ­σει τους μισθούς των δημό­σιων υπαλ­λή­λων και να χρη­μα­το­δο­τή­σει επι­δό­μα­τα ανεργίας.

1961 Κατο­χυ­ρώ­νε­ται στον αμε­ρι­κα­νό Ρόμπερτ Νόις η πατέ­ντα για το πρώ­το ολο­κλη­ρω­μέ­νο κύκλωμα.

1974 Ξεσπά­ει στην Πορ­το­γα­λία η Επα­νά­στα­ση των Γαρυ­φάλ­λων, που επα­να­φέ­ρει τη δημο­κρα­τία μετά από σχε­δόν 40 χρόνια.

1942 Στην Κίνα, στην κατει­λημ­μέ­νη από τους Ιάπω­νες πόλη Μπεν­χί, σημειώ­νε­ται ένα από τα χει­ρό­τε­ρα δυστυ­χή­μα­τα σε ανθρα­κω­ρυ­χείο. Οι νεκροί ξεπερ­νούν τους 1.500.

1945 Αρχί­ζει η ιδρυ­τι­κή συν­διά­σκε­ψη των Ηνω­μέ­νων Εθνών στο Σαν Φραν­σί­σκο των ΗΠΑ.

1945 Τα σοβιε­τι­κά και αμε­ρι­κα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα συνα­ντιό­νται στον ποτα­μό Έλβα.

1953 Οι επι­στή­μο­νες Φράν­σις Κρικ και Τζέιμς Γουό­τσον δημο­σιεύ­ουν την πρω­το­πο­ρια­κή εργα­σία τους για τη χημι­κή δομή του DNA. Για την ανα­κά­λυ­ψή τους αυτή, που χαρα­κτη­ρί­στη­κε ως η μεγα­λύ­τε­ρη του 20ου αιώ­να, θα τιμη­θούν με το βρα­βείο Νόμπελ το 1962.

1954 Οι ΗΠΑ πραγ­μα­το­ποιούν για πρώ­τη φορά πυρη­νι­κή δοκι­μή στα νησιά Μπικίνι.

1959 Ο πρώ­τος άνθρω­πος που ‑όπως θα απο­κα­λυ­φθεί αργό­τε­ρα- πάσχει από AIDS, εισέρ­χε­ται στο Βασι­λι­κό Νοσο­κο­μείο του Μάν­τσε­στερ. Είναι ναυ­τι­κός στο επάγ­γελ­μα και θα πεθά­νει 4,5 μήνες αργότερα.

1559 Συνε­δριά­ζει η Επι­τρο­πή Διε­θνών Βρα­βεί­ων «Λένιν», η οποία απο­φα­σί­ζει την απο­νο­μή του στον κομ­μου­νι­στι­κή ποι­η­τή Κώστα Βάρ­να­λη.

1967 Στις ΗΠΑ, ο κυβερ­νή­της του Κολο­ρά­ντο, Τζον Λοβ, υπο­γρά­φει τον πρώ­το νόμο, που νομι­μο­ποιεί την έκτρωση.

1967 Την ίδια μέρα δολο­φο­νεί­ται στον Ιππό­δρο­μο του Φαλή­ρου από τον ανθυ­πί­λαρ­χο Κ. Κώτσα­ρη ο κρα­τού­με­νος Πανα­γιώ­της Ελής.

1981 Περισ­σό­τε­ροι από 100 εργά­τες εκτί­θε­νται στη ραδιε­νέρ­γεια κατά τη διάρ­κεια επι­σκευών του πυρη­νι­κού εργο­στα­σί­ου στην Τσου­ρού­γκα της Ιαπωνίας.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο