Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 25 Ιουλίου — Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

Σαν σήμερα 25 Ιουλίου ||

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου –
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

306 Πεθαί­νει ο Ρωμαί­ος Αυτο­κρά­το­ρας Γάιος Φλά­βιος Βαλέ­ριος Κων­στά­ντιος ο Χλω­ρός, πατέ­ρας του Μεγά­λου Κων­στα­ντί­νου. Ο Κων­στα­ντί­νος Α’ ανα­κη­ρύσ­σε­ται Ρωμαί­ος αυτο­κρά­το­ρας από το στρα­τό του, με ενθου­σιώ­δεις εκδη­λώ­σεις στο Εβό­ρα­κο (Eboracum, σημε­ρι­νό Γιορκ).

1261 Ο Αλέ­ξιος Στρα­τη­γό­που­λος, επι­κε­φα­λής στρα­τιω­τι­κού βυζα­ντι­νού τάγ­μα­τος, εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται την ασθε­νή άμυ­να των Λατί­νων, εισχω­ρεί στα τεί­χη και απε­λευ­θε­ρώ­νει την Κωνσταντινούπολη.

1496 Ολο­κλη­ρώ­νε­ται η κατά­κτη­ση της Τενε­ρί­φης και των Κανα­ρί­ων Νήσων, από τους Καστιλιανούς.

1510 Στη σημε­ρι­νή Λιβύη η Ισπα­νι­κή Αρμά­δα κατα­κτά την πόλη της Τρίπολης.

1561 Δημο­σιεύ­ε­ται στη Γαλ­λία το «έγγρα­φο του Ιου­λί­ου», που απα­γο­ρεύ­ει τη διε­ξα­γω­γή δημό­σιων ή ιδιω­τι­κών συνε­λεύ­σε­ων και τη διε­ξα­γω­γή των ιερών μυστη­ρί­ων εκτός της παρα­δο­σια­κής μεθόδου.

1567 Ο Ντον Ντιέ­γο ντε Λοσά­δα ιδρύ­ει την πόλη Σαντιά­γκο ντε Λεόν ντε Καρά­κας, το σημε­ρι­νό Καρά­κας, πρω­τεύ­ου­σα της Βενεζουέλας.

1582 Ο Ισπα­νός Μαρ­κή­σιος της Σάντα Κρουζ νικά κατά κρά­τος στο νησί Terceira τους υπο­στη­ρι­κτές του Ντον Αντό­νιο, αυτα­να­κη­ρυ­χθέ­ντα βασι­λιά της Πορ­το­γα­λί­ας ενα­ντί­ον του Felipe II.

1593  Στη Γαλ­λία, ο Ερρί­κος ο IV απο­φά­σι­σε να καταρ­γή­σει τον Προ­τε­στα­ντι­σμό για να διεκ­δι­κή­σει το θρόνο.

1609 Το αγγλι­κό πλοίο Sea Venture, κατευ­θυ­νό­με­νο προς τη Βιρ­τζί­νια, οδη­γεί­ται στα αβα­θή  κατά τη διάρ­κεια καται­γί­δας στις Βερ­μού­δες και οι επι­ζή­σα­ντες ιδρύ­σουν εκεί μία νέα αποικία.

1668 Σει­σμός 8,5 Ρίχτερ στο Shandong (Κίνα) προ­κα­λεί 47.615 κατα­γραμ­μέ­να θύματα.

1798 Μπαί­νει θριαμ­βευ­τής στο Κάι­ρο ο Ναπο­λέ­ων Βοναπάρτης.

1814 Ο Βρε­τα­νός μηχα­νι­κός και εφευ­ρέ­της Τζορτζ Στέ­φεν­σον πατε­ντά­ρει την ατμομηχανή

1822 Τα ξημε­ρώ­μα­τα της 25ης Ιού­λη η πρώ­τη τουρ­κι­κή φάλαγ­γα, καθώς έφτα­νε στα Δερ­βε­νά­κια, αιφ­νι­διά­ζε­ται και δια­λύ­ε­ται από τους Έλλη­νες επα­να­στά­τες. Ο Δρά­μα­λης με τον υπό­λοι­πο στρα­τό του απο­φα­σί­ζει να φύγει από τον Αγιο Σώστη. Εκεί τους περί­με­νε το δεύ­τε­ρο χτύ­πη­μα του Κολο­κο­τρώ­νη. Η φοβε­ρή στρα­τιά του Δρά­μα­λη απο­δε­κα­τί­στη­κε, χιλιά­δες Τούρ­κοι σκο­τώ­θη­καν. Η κατα­στρο­φή του Δρά­μα­λη ήταν ολοκληρωτική.

dramalis

1832 Στη Μασα­χου­σέ­τη σημειώ­νε­ται το πρώ­το κατα­γε­γραμ­μέ­νο ατύ­χη­μα με τραί­νο στην αμε­ρι­κα­νι­κή ιστο­ρία. Τέσ­σε­ρις άνθρω­ποι πέφτουν από ένα βαγό­νι, όταν αυτό απο­κολ­λά­ται από το τραί­νο. Ο ένας σκο­τώ­νε­ται και οι άλλοι τραυ­μα­τί­ζο­νται σοβαρά.

1853 Στην Καλι­φόρ­νια, σκο­τώ­νε­ται ο Joaquín Murrieta, ο διά­ση­μος ληστής της Καλι­φόρ­νιας, γνω­στός ως Ρομπέν των Δασών του El Dorado.

1855: Σει­σμός 8,5 Ρίχτερ 40 χλμ. ΝΑ του Μοντρέ (Ελβε­τία)

1893 Εγκαι­νιά­ζε­ται η Διώ­ρυ­γα της Κορίν­θου. Για τη διά­νοι­ξή της, που συντε­λέ­στη­κε τμη­μα­τι­κά από το 1882 έως το 1893, δού­λε­ψαν συνο­λι­κά πάνω από 2.500 εργά­τες. «Κοι­νω­νι­κές εντά­σεις» ξέσπα­σαν το 1889, όταν η Διε­θνής Εται­ρία του Ισθμού χρε­ο­κό­πη­σε και εκα­το­ντά­δες εργά­τες βρέ­θη­καν χωρίς δου­λειά από τη μια μέρα στην άλλη. Η κυβέρ­νη­ση έστει­λε μάλι­στα στρα­τιω­τι­κό από­σπα­σμα στον Ισθμό για να «προ­λη­φθούν εξεγέρσεις».

1894 Οι Ιάπω­νες ανοί­γουν πυρ στο κινε­ζι­κό πολε­μι­κό πλοίο Gaosheng: ξεκι­νά­ει έτσι ο Α’ ιαπω­νο­κι­νε­ζι­κός πόλε­μος, ο οποί­ος έλη­ξε στις 17/4/1895 με νίκη των Ιαπώ­νων. Η Κορε­α­τι­κή χερ­σό­νη­σος περ­νά στην «σφαί­ρα επιρ­ρο­ής» της Ιαπωνίας.

1895 Ο Γάλ­λος χημι­κός Πιέρ Κιου­ρί παντρεύ­ε­ται τη συνά­δελ­φό του Μαρία.

1905 Γεν­νιέ­ται ο Βούλ­γα­ρος συγ­γρα­φέ­ας Ελί­ας Κανέ­τι, που το 1981 τιμή­θη­κε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1905 Γεν­νή­θη­κε ο Σαλ­βα­ντόρ Αλιέντε

alinde

1907 Η Ιαπω­νία κηρύσ­σει την Κορέα προ­τε­κτο­ρά­το της.

1920 Στη Συρία, ο γαλ­λι­κός στρα­τός κατα­λαμ­βά­νει τη Δαμασκό.

1921 Τα λεί­ψα­να του El Cid μετα­φέ­ρο­νται στον Καθε­δρι­κό Ναό του Burgos.

1922 Ιδρύ­ε­ται το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ιαπωνίας.

1917 Στη Γαλ­λία, κατα­δι­κά­ζε­ται σε θάνα­το ως πρά­κτο­ρας της Γερ­μα­νί­ας κατά τον Α’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο η Ολλαν­δέ­ζα χορεύ­τρια, Μαρ­γκα­ρί­τα Γκιρ­τρουί­ντα Ζελ, γνω­στή ως Μάτα Χάρι.

1929 Ο πάπας Πίος ΙΑ’ πραγ­μα­το­ποιεί την πρώ­τη του εμφά­νι­ση εκτός Βατι­κα­νού, εγκα­τα­λεί­πο­ντας ένα έθι­μο 59 ετών, που κρα­τού­σε “φυλα­κι­σμέ­νους” αυτόν και τους προ­κα­τό­χους του στο κρατίδιο.

1929 ψηφί­ζε­ται από τη Βου­λή επί πρω­θυ­πουρ­γί­ας Ελευ­θε­ρί­ου Βενι­ζέ­λου ο νόμος «Περί μέτρων ασφα­λεί­ας του κοι­νω­νι­κού καθε­στώ­τος και προ­στα­σί­ας των ελευ­θε­ριών». Εχει στό­χο την κατα­στο­λή της κομ­μου­νι­στι­κής προ­πα­γάν­δας και δρά­σης και θα μεί­νει γνω­στός ως «Ιδιώ­νυ­μο».
Ο νέος νόμος προ­έ­βλε­πε ποι­νές φυλά­κι­σης, εκτο­πι­σμού ή από­λυ­σης (στην περί­πτω­ση των δημο­σί­ων υπαλ­λή­λων, των δασκά­λων, κλπ.) για «αδι­κή­μα­τα» που είχαν να κάνουν με την «επι­δί­ω­ξη εφαρ­μο­γής ιδε­ών εχου­σών έκδη­λον σκο­πόν την δια βιαί­ων μέσων ανα­τρο­πήν του κρα­τού­ντος κοι­νω­νι­κού καθε­στώ­τος ή την από­σπα­σιν μέρους εκ του όλου της Επικρατείας».
Τιμω­ρού­νταν επί­σης όποιος ενερ­γού­σε «υπέρ της εφαρ­μο­γής αυτών προ­ση­λυ­τι­σμόν», καθώς και όποιος «επω­φε­λού­με­νος απερ­γί­ας ή λοκ-άουτ»προκαλούσε «ταρα­χάς ή συγκρού­σεις». Τέλος, ο νόμος επέ­βα­λε τη διά­λυ­ση (ή την απα­γό­ρευ­ση σύστα­σης) στα «σωμα­τεία ή ενώ­σεις οιασ­δή­πο­τε μορ­φής», που φέρο­νταν ως φορείς τέτοιων αντιλήψεων.
Με το ίδιο σκε­πτι­κό όρι­ζε την απα­γό­ρευ­ση δημό­σιων συγκε­ντρώ­σε­ων, συλ­λα­λη­τη­ρί­ων, κλπ. με «ανα­τρε­πτι­κό» περιε­χό­με­νο ή σκο­πούς (902.gr).

idionumo 1

1934 Φασι­στι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα επι­κρα­τεί στην Αυστρία. Δολο­φο­νεί­ται ο καγκε­λά­ριος Ντόλφους.

1935  Συνέρ­χε­ται στη Μόσχα το 7ο Συνέ­δριο της Κομ­μου­νι­στι­κής Διε­θνούς με τη συμ­με­το­χή αντι­προ­σω­πειών από κομ­μου­νι­στι­κά κόμ­μα­τα 65 χωρών.
Το 7ο Συνέ­δριο έθε­σε ως κεντρι­κό καθή­κον όλων των ΚΚ την πάλη ενά­ντια στην απει­λή του φασι­σμού και του πολέ­μου και την υπε­ρά­σπι­ση της ΕΣΣΔ. Στο επί­πε­δο της στρα­τη­γι­κής το Συνέ­δριο επα­νά­φε­ρε τη λογι­κή των στα­δί­ων, προ­σαρ­μό­ζο­ντας ανά­λο­γα και την πολι­τι­κή των συμ­μα­χιών των ΚΚ (με την πρό­τα­ξη των Λαϊ­κών Μετώ­πων και τη συμ­μα­χία με τους σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες). Η ιστο­ρι­κή πεί­ρα έδει­ξε ότι η προ­βο­λή ενδιά­με­σων στα­δί­ων (μετα­ξύ καπι­τα­λι­σμού και σοσια­λι­σμού) ήταν κατα­στρο­φι­κή για το διε­θνές κομ­μου­νι­στι­κό κίνημα.
Ο εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κός αγώ­νας και η πάλη κατά του φασι­σμού που ακο­λού­θη­σε στη διάρ­κεια του Β’ παγκο­σμί­ου ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου δεν οδή­γη­σε (με εξαί­ρε­ση τις χώρες της ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης όπου βάρυ­νε η παρου­σία του Κόκ­κι­νου Στρα­τού) στην κατά­κτη­ση της εργα­τι­κής εξου­σί­ας, παρά το τερά­στιο κύρος και τη δύνα­μη που απέ­κτη­σαν τα ΚΚ την εν λόγω περίοδο.

Hasta pronto hermanos Στο επανιδείν αδέρφια της Dolores Ibárruri1938 Ξεκι­νά στην Ισπα­νία η περί­φη­μη μάχη του Έβρου (El Paso Del Ebro) με τη μεγά­λη επί­θε­ση των δημο­κρα­τι­κών μαζί με τις διε­θνείς ταξιαρ­χί­ες ενα­ντί­ον των φασι­στών του Φράν­κο.

1943 Στις Σέρ­ρες στο βουλ­γα­ρι­κό στρα­το­δι­κείο δικά­ζε­ται ομά­δα κομ­μου­νι­στών, από τους οποί­ους οι Κ. Πορ­τά­λης, Σ. Ζαρ­γά­λης, Γ. Παύ­λος, Σ. Ροδό­που­λος, Ι. Κων­στα­ντι­νί­δης, Ν. Βοζα­κί­δης κατα­δι­κά­ζο­νται σε θάνατο.

1943 Ολο­καύ­τω­μα στη Μου­σιω­τί­τσα της Ηπεί­ρου. Οι γερ­μα­νι­κές δυνά­μεις κατο­χής δολο­φο­νούν και τους 154 κατοί­κους του.

1943 Ο Ιτα­λός δικτά­το­ρας Μπε­νί­το Μου­σο­λί­νι ανα­γκά­ζε­ται να παραι­τη­θεί έπει­τα από συνε­δρί­α­ση του Μεγά­λου Συμ­βου­λί­ου του και συλ­λαμ­βά­νε­ται. Ο βασι­λιάς Βίκτωρ Εμμα­νου­ήλ διο­ρί­ζει πρω­θυ­πουρ­γό τον στρα­τάρ­χη Πιέ­τρο Μπαντόλιο.

1945 Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Βρε­τα­νί­ας, Ουίν­στον Τσόρ­τσιλ, εγκα­τα­λεί­πει τη Συν­διά­σκε­ψη του Πότσ­νταμ, που ασχο­λεί­ται με το μέλ­λον της Γερ­μα­νί­ας και της Ευρώ­πης, για να παρα­κο­λου­θή­σει τα απο­τε­λέ­σμα­τα των βου­λευ­τι­κών εκλο­γών της χώρας του. Ο Τσόρ­τσιλ χάνει τις εκλο­γές και υπο­βάλ­λει την παραί­τη­σή του. Ο νέος πρω­θυ­πουρ­γός Κλέ­μεντ Άτλι, που ανή­κει στο Εργα­τι­κό Κόμ­μα, θα εκπρο­σω­πή­σει τη Βρε­τα­νία στο Πότσνταμ.

1946 Έξι μόλις μέρες πριν τη Διά­σκε­ψη Ειρή­νης του Παρι­σιού οι ΗΠΑ πραγ­μα­το­ποιούν πυρη­νι­κή δοκι­μή στην ατό­λη Μπι­κί­νι ως ένδει­ξη δύναμης.

1946 Με υπουρ­γι­κό διά­ταγ­μα καθαι­ρεί­ται η διοί­κη­ση της ΓΣΕΕ.

1946 Στο Club 500 του Atlantic City στο Νιου Τζέρ­σεϋ, οι Dean Martin και Jerry Lewis εμφα­νί­ζο­νται ως κωμι­κό ντου­έ­το για πρώ­τη φορά.

1947 Δύο τάγ­μα­τα του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας μπαί­νουν στα Γρεβενά.

1947 Άγρια σφα­γή από χωρο­φύ­λα­κες 30 γυναι­κών στη Νιγρί­τα. Σφά­ζουν ακό­μη και βρέ­φη 6 μηνών.

1950 Ο Walter Ulbricht εκλέ­γε­ται γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Ενω­μέ­νου Σοσια­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Γερμανίας.

1952 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη­ρι­ζό­με­νο ‑σε μεγά­λο βαθ­μό- σε πλη­ρο­φο­ρί­ες στε­λε­χών από την Ελλά­δα, καθώς και στην πρω­το­βου­λία του Πλου­μπί­δη να δημο­σιο­ποι­ή­σει επι­στο­λή με την οποία ανα­λάμ­βα­νε την ευθύ­νη του παρά­νο­μου μηχα­νι­σμού του ΚΚΕ, ενώ υπεύ­θυ­νος ήταν ο Μπε­λο­γιάν­νης, βγά­ζει από­φα­ση «για τον Νίκο Πλου­μπί­δη (Μπάρ­μπα)», με την οποία τον δια­γρά­φει, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας ιδιαί­τε­ρα σκλη­ρούς, άδι­κους και απα­ρά­δε­κτους χαρα­κτη­ρι­σμούς (του προ­δό­τη, του χαφιέ, κλπ.).
Ο Πλου­μπί­δης, απο­μο­νω­μέ­νος και χαρα­κτη­ρι­σμέ­νος από την ηγε­σία του Κόμ­μα­τος ως πρά­κτο­ρας, όχι μόνο δεν το απο­κή­ρυ­ξε, αλλά και το υπε­ρά­σπι­σε μέχρι την τελευ­ταία του πνοή. Και ο ίδιος θεω­ρού­σε πως υπήρ­ξε θύμα συγκυ­ριών και λαν­θα­σμέ­νων –ενδε­χο­μέ­νως και προ­βο­κα­τό­ρι­κα διο­χε­τευ­μέ­νων- παρα­πλα­νη­τι­κών πλη­ρο­φο­ριών: «Δε με χωρί­ζει καμιά δια­φο­ρά με την ηγε­σία του κόμ­μα­τός μου», τόνι­ζε στην εφη­με­ρί­δα «Προ­ο­δευ­τι­κή Αλλα­γή» της 25/7/1954. «Η ανα­κοί­νω­ση του κόμ­μα­τος περί απο­κη­ρύ­ξε­ώς μου είχε σκο­πό να προ­φυ­λά­ξει το κόμ­μα από έναν υπο­τι­θέ­με­νο εχθρό και οφεί­λε­ται σε σφα­λε­ρές ενδεί­ξεις και υπο­βο­λι­μαί­ες πλη­ρο­φο­ρί­ες. Πάντως, πιστεύω ότι το κόμ­μα θα επα­νε­ξε­τά­σει εν και­ρώ το ζήτημα».
Όπως και έγι­νε 4 χρό­νια μετά, από την 9η Ολο­μέ­λεια του Κόμ­μα­τος το 1958 (Πηγή: 902.gr).

1952 Το Που­έρ­το Ρίκο γίνε­ται αυτο­κυ­βερ­νώ­με­νο κρά­τος, μετά την προ­σχώ­ρη­σή του στην Αμε­ρι­κα­νι­κή Κοινοπολιτεία.

1962 Στις ΗΠΑ ψηφί­ζε­ται νομο­σχέ­διο για ίση αμοι­βή, ανε­ξαρ­τή­τως φύλου.

1962 Μαχη­τι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο χιλιά­δων στα­φι­δο­πα­ρα­γω­γών του Ηρα­κλεί­ου της Κρή­της ενά­ντια στην εξευ­τε­λι­στι­κή τιμή που όρι­σε η κυβέρ­νη­ση για τη στα­φί­δα εξε­λίσ­σε­ται σε δια­δή­λω­ση και εισβο­λή στη Νομαρ­χία, όπου οι αγρό­τες έκα­ψαν έπι­πλα και αρχεία.

1965 Το Folk-rock γεν­νιέ­ται, όταν στο Newport Folk Festival, ο Bob Dylan στα­μα­τά να παί­ζει “ακου­στι­κά” εκτε­λώ­ντας μια “ηλε­κτρι­κή” παρά­στα­ση, με έντο­νη στρο­φή στη ροκ και τη λαϊ­κή μου­σι­κή. Για πρώ­τη φορά ο Ντί­λαν εμφα­νί­ζε­ται με ηλε­κτρι­κή κιθά­ρα. Στους θεα­τές δεν αρέ­σει καθό­λου ο νέος ήχος, οι οποί­οι, μάλι­στα, τον γιουχάρουν.

1967 Πέθα­νε ο ζωγρά­φος, Κων­στα­ντί­νος Παρθένης

1969 Κατά τη διάρ­κεια του Πολέ­μου στο Βιετ­νάμ, ο Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, δια­κη­ρύσ­σει το Δόγ­μα Νίξον, σύμ­φω­να με το οποίο οι ΗΠΑ περι­μέ­νουν πλέ­ον από τους συμ­μά­χους τους να φρο­ντί­ζουν τη στρα­τιω­τι­κή τους άμυνα.

1969 Ο Άρειος Πάγος δέχε­ται το μαγνη­τό­φω­νο ως μέσο από­δει­ξης στα δικαστήρια.

1971 Στο Κεϊ­πτά­ουν της Νότιας Αφρι­κής, ο πρω­το­πό­ρος καρ­διο­χει­ρουρ­γός, Κρί­στιαν Μπάρ­ναρντ, μετα­μο­σχεύ­ει ταυ­τό­χρο­να ανθρώ­πι­νη καρ­διά και πνεύμονες.

1973 Η ΕΣΣΔ Σοβιε­τι­κή Ένω­ση εκτο­ξεύ­ει τον Mars 5 προς τον πλα­νή­τη Άρη.

1974 Επι­στρέ­φουν οι πολι­τι­κοί κρα­τού­με­νοι από τη Γυά­ρο. Στο Πόρ­το Ράφτη όπου απο­βι­βά­ζο­νται γίνο­νται δεκτοί με θερ­μές εκδη­λώ­σεις από χιλιά­δες συγκε­ντρω­μέ­νου λαού.

1976 Στα πλαί­σια του προ­γράμ­μα­τος Viking, το δια­στη­μι­κό σκά­φος Viking 1 τρα­βά τη διά­ση­μη φωτο­γρα­φία της Cydonia, με απει­κό­νι­ση του «προ­σώ­που» Άρη.

1978 Στο νοσο­κο­μείο Όλντ­χαμ της Αγγλί­ας, κάτω από την επί­βλε­ψη του γυναι­κο­λό­γου δρ. Πάτρικ Στέ­πτο­ου, η Λέσλι Μπρά­ουν γεν­νά ένα υγιέ­στα­το κορι­τσά­κι, που ζυγί­ζει δύο κιλά και εξα­κό­σια γραμ­μά­ρια. Είναι η Λουίζ Μπρά­ουν, το πρώ­το «παι­δί του σωλή­να» στον κόσμο.

1979 Στη Νικα­ρά­γουα, μετά από πιέ­σεις της επα­να­στα­τι­κής οργά­νω­σης των Σαντι­νί­στας και της κυβέρ­νη­σης των ΗΠΑ, ο δικτά­το­ρας Ανα­στά­ζιο Σομό­ζα εξα­να­γκά­ζε­ται σε παραί­τη­ση από την προ­ε­δρία της χώρας και δια­φεύ­γει στο εξω­τε­ρι­κό. Τη δια­κυ­βέρ­νη­ση ανα­λαμ­βά­νει μια πεντα­με­λής ομά­δα, που ελέγ­χε­ται από τους Σαντινίστας.

1983 Ο Λου­κια­νός Κηλαη­δό­νης διορ­γα­νώ­νει στην πλαζ του ΕΟΤ στη Βου­λιαγ­μέ­νη συναυ­λία η οποία έμει­νε γνω­στή ως το «Πάρ­τυ στη Βου­λιαγ­μέ­νη».

1984 Η Σοβιε­τι­κή κοσμο­ναύ­της Σβε­τλά­να Σαβί­τσκα­για γίνε­ται η πρώ­τη γυναί­κα που «περ­πα­τά» στο διάστημα.

1984 Ένα εκα­τομ­μύ­ριο Γάλ­λοι δια­δη­λώ­νουν την αντί­θε­σή τους στην εκπαι­δευ­τι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση της σοσια­λι­στι­κής κυβέρ­νη­σης Μορουά.

1985 Στις ΗΠΑ δημο­σιεύ­ε­ται ότι ο ηθο­ποιός Rock Hudson πάσχει από AIDS.

1992 Γίνε­ται η επί­ση­μη τελε­τή έναρ­ξης των 25ων Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων στη Βαρ­κε­λώ­νη, οι οποί­οι θα ολο­κλη­ρω­θούν στις 9 Αυγούστου.

1993 Το Ισρα­ήλ ξεκι­νά­ει μια ακό­μη μαζι­κή επί­θε­ση στον Λίβα­νο — Operation Accountability — Πόλε­μος των Επτά Ημερών

1994 Με βού­λευ­μά του το Συμ­βού­λιο Εφε­τών αίρει το τρα­πε­ζι­κό απόρ­ρη­το για τους λογα­ρια­σμούς, που δια­τη­ρούν στην Ελλά­δα οι Κων­στα­ντί­νος Μητσο­τά­κης, Νίκος Γεωρ­γιά­δης, Ηρα­κλής Μαθιό­που­λος και Μιχά­λης Καμ­μέ­νος, οι οποί­οι εμπλέ­κο­νται στην υπό­θε­ση της ΑΓΕΤ.

1995 Φιά­λη αερί­ου εκρή­γνυ­ται στο σταθ­μό Saint Michel στη γραμ­μή Β του RER (περι­φε­ρεια­κό σιδη­ρο­δρο­μι­κό δίκτυο του Παρι­σι­νού μετρό). 8 άτο­μα πεθαί­νουν και 80 τραυματίζονται.

1995 Η Αλί­κη Γεωρ­γού­λη φεύ­γει από τη ζωή.

2000 Μεγά­λο αερο­πο­ρι­κό δυστύ­χη­μα της Air France Concorde. Υπε­ρη­χη­τι­κό Κον­κόρντ αμέ­σως μετά την απο­γεί­ω­σή του από το Παρί­σι πέφτει φλε­γό­με­νο παρα­σύ­ρο­ντας στο θάνα­το 113 άτο­μα εκ των οποί­ων τέσ­σε­ρις στο έδαφος.

2004 Η Πορ­το­γα­λία ζητά διε­θνή βοή­θεια για τον έλεγ­χο των πυρ­κα­γιών που κατα­στρέ­φουν τη χώρα.

2004 Περισ­σό­τε­ροι από 100.000 Ισραη­λι­νοί δια­δη­λώ­νουν ενα­ντί­ον του σχε­δί­ου του Άριελ Σαρόν να απο­χω­ρή­σει από τη Λωρί­δα της Γάζας.

2004 Σιδη­ρο­δρο­μι­κό ατύ­χη­μα προ­κα­λεί 14 θύμα­τα στην Τουρκία.

2009 Πραγ­μα­το­ποιού­νται περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές στην αυτό­νο­μη περιο­χή του Κουρ­δι­στάν (Ιράκ). Στις εκλο­γές εκλέ­γο­νται ο πρό­ε­δρος της κουρ­δι­κής αυτό­νο­μης περιο­χής (με άμε­ση ψηφο­φο­ρία) και το περι­φε­ρεια­κό κοινοβούλιο.
Οι εκλο­γές θεω­ρή­θη­καν σημα­ντι­κό ορό­ση­μο στη δια­δι­κα­σία ομα­λο­ποί­η­σης και ειρή­νευ­σης του Ιράκ και σημα­ντι­κές για τον καθο­ρι­σμό των σχέ­σε­ων μετα­ξύ της κουρ­δι­κής κοι­νό­τη­τας και της υπό­λοι­πης χώρας.
Η συνέ­χεια διέ­ψευ­σε κάθε προσδοκία

2011 Πέθα­νε ο Μιχά­λης Κακο­γιάν­νης, κύπριος σκη­νο­θέ­της. («Στέλ­λα», «Κυρια­κά­τι­κο Ξύπνη­μα», «Ζορ­μπάς», «Το κορί­τσι με τα μαύ­ρα» — γεν­νή­θη­κε 11/6/1922)

Μιχά­λης Κακο­γιάν­νης, πολυ­τά­λα­ντος και πρω­το­πό­ρος του μετα­πο­λε­μι­κού ελλη­νι­κού κινηματογράφου

2018 Πραγ­μα­το­ποιού­νται οι επι­θέ­σεις As-Suwayda, από το «Ισλα­μι­κό Κρά­τος», στο έδα­φος της Συρί­ας. Ήταν η χει­ρό­τε­ρη επί­θε­ση της χρο­νιάς, αφή­νο­ντας 315 νεκρούς (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 7 βομ­βι­στών αυτο­κτο­νί­ας και άλλων 56 που δολο­φο­νή­θη­καν) και περισ­σό­τε­ρους από 200 τραυματίες.


  • Κού­βα – Προ­ε­τοι­μά­ζε­ται η 26η Ιουλίου
  • Ίνκας: Γιορ­τή προς τιμήν του Apu Illapu, για τον οποίο πίστευαν ότι πήρε νερό βρο­χής από τον Γαλα­ξία μας και το έφε­ρε σε αυτούς, για να το κάνει βρο­χή κατά βούληση.
    Οι ναοί του Apu Illapu βρί­σκο­νταν συνή­θως σε πολύ ψηλά μέρη. Όταν οι άνθρω­ποι ζητού­σαν βρο­χή ανέ­βαι­ναν στον ναό και έκα­ναν θυσία. Σε περιό­δους μεγά­λης ξηρα­σί­ας προ­σφέ­ρο­νταν ανθρώ­πι­νες θυσίες.
    Ο Apu Illapu πιστεύ­ε­ται επί­σης ότι ενερ­γεί σύμ­φω­να με τον Apocatequil, τον θεό του φωτός και του κεραυ­νού. Λέγε­ται ότι ειδι­κά σε πολύ βίαιες καται­γί­δες οι δύο θεοί συνερ­γά­ζο­νταν για να τους καθησυχάσουν.
  • Furrinalia –και ημέ­ρα της Furrina: μια αρχαϊ­κή ρωμαϊ­κή θεό­τη­τα που συν­δέ­ε­ται με τα νερά, αλλά η φύση της δεν είναι απο­λύ­τως σαφής.
    Στη Ρώμη είχε ένα ιερό δάσος το Lucus Furrinae, στις πλα­γιές του Janiculum σε αντι­στοι­χία με το σημε­ρι­νό πάρ­κο της Villa Sciarra, όπου υπήρ­χε επί­σης μια πηγή αφιε­ρω­μέ­νη σε αυτήν.
    Εκεί ο Γάιος Γκράκ­χος σκο­τώ­θη­κε από τον σκλά­βο του Φιλο­κρά­τη το 121 π.Χ.
    Η γιορ­τή του ονο­μά­στη­κε Furrinalia και εορ­τά­στη­κε στις 25 Ιουλίου.
    Στους αυτο­κρα­το­ρι­κούς χρό­νους, η θεά άρχι­σε να ονο­μά­ζε­ται στον πλη­θυ­ντι­κό ως Furrinae ή νύμ­φες Forrinae και στο ιερό δάσος, άρχι­σαν να εμφα­νί­ζο­νται και άλλες λατρεί­ες, κατα­γω­γής Συρί­ας, οι οποί­ες κατέ­λη­ξαν να ενσω­μα­τώ­νουν εκεί­νες της Furrina. Οι λατρεί­ες πιστο­ποιού­νται με επι­γρα­φή προς τιμή του κεραύ­νιου Δία του Eliopolitano (ρωμαϊ­κού Δία πάντα)
  • Φιν­λαν­δία – Ημέ­ρα του Jaakko (Ιακώ­βου — Jaakon päivä): βρί­σκε­ται στο επί­κε­ντρο μιας λαϊ­κής πεποί­θη­σης μεί­ω­σης της θερ­μο­κρα­σί­ας των λιμνών που συμ­βαί­νει συνή­θως την τρί­τη εβδο­μά­δα του Ιου­λί­ου. Ο Jaakko ρίχνει μια κρύα πέτρα στο νερό στις 25 Ιου­λί­ου, την ημέ­ρα της γιορ­τής του, που έχει τις ρίζες της στο συμ­βο­λι­κό νόη­μα του βάρους της αμαρ­τί­ας που απορ­ρί­πτε­ται ως ένδει­ξη απελευθέρωσης.
  • Που­έρ­το Ρίκο – Ημέ­ρα Συντάγ­μα­τος (1952)
  • Τυνη­σία – Ημέ­ρα Δημο­κρα­τί­ας (1957)

Ατέχνως Καλές Διακοπές

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο