Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 30 Απριλίου

311 Ο αυτο­κρά­το­ρας Γαλέ­ριος Βαλέ­ριος Μαξι­μια­νός εκδί­δει διά­ταγ­μα, με το οποίο η χρι­στια­νι­κή θρη­σκεία ανα­γνω­ρί­ζε­ται επί­ση­μα στη Ρωμαϊ­κή Αυτοκρατορία.

1789 Ο Τζωρτζ Ουά­σινγ­κτον ορκί­ζε­ται 1ος Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ.

1803 ΟΙ ΗΠΑ αγο­ρά­ζουν από τη Γαλ­λία την περιο­χή της Λου­ϊ­ζιά­νας, ένα­ντι 15 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων. Η αγο­ρα­πω­λη­σία γίνε­ται με τιμή 20 δολα­ρί­ων ανά τετρα­γω­νι­κό μίλι.

1838  Η εθνο­συ­νέ­λευ­ση στη Νικα­ρά­γουα ανα­κη­ρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της χώρας.

1883 Πέθα­νε ο γάλ­λος ιμπρε­σιο­νι­στής ζωγρά­φος, Εντουάρ Μανέ

1896 Γεν­νιέ­ται ο Αμε­ρι­κα­νός μου­σι­κός της μπλουζ Γκά­ρι Ντέιβις.

1910 Πεθαί­νει ο Έλλη­νας λογο­τέ­χνης Ζαν Μορε­άς, φιλο­λο­γι­κό ψευ­δώ­νυ­μο του Ιωάν­νη Παπα­δια­μα­ντό­που­λου, με σημα­ντι­κή καριέ­ρα στο Παρί­σι. (Γεν. 15/4/1856)

1911 Το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο της Πορ­το­γα­λί­ας παρά­σχει δικαί­ω­μα ψήφου στις γυναίκες

1915 Γεν­νή­θη­κε ο ποι­η­τής και στι­χουρ­γός, Νίκος Γκά­τσος, («Αμορ­γός»).

1919 Επι­κυ­ρώ­νε­ται στη Διά­σκε­ψη Ειρή­νης του Παρι­σιού η απο­στο­λή ελλη­νι­κού στρα­τού στη Σμύρ­νη, για να επι­βά­λει την τάξη και να προ­στα­τεύ­σει τον χρι­στια­νι­κό πλη­θυ­σμό στην περιοχή.

1926 Η εκπαί­δευ­ση στην Ελλά­δα γίνε­ται υπο­χρε­ω­τι­κή δια νόμου για παι­διά ηλι­κί­ας 6 ως 14 ετών.

1930 Το ελλη­νι­κό κρά­τος κάνει απο­δε­κτή τη δωρεά των κλη­ρο­νό­μων του Εμμα­νου­ήλ Μπε­νά­κη για την ίδρυ­ση μου­σεί­ου στη γωνία της λεω­φό­ρου Βασι­λίσ­σης Σοφί­ας και της οδού Κουμπάρη.

1945 Η κόκ­κι­νη σημαία υψώ­νε­ται στο Ράιχ­σταγκ. Την ίδια μέρα 0 Αδόλ­φος Χίτλερ και η σύζυ­γός του, Εύα Μπρά­ουν αυτο­κτό­νη­σαν με δηλη­τή­ριο, μία ημέ­ρα μετά το γάμο τους

Η κόκ­κι­νη σημαία με το σφυροδρέπανο

1947 Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη δολο­φο­νού­νται τρεις αξιω­μα­τι­κοί της αερο­πο­ρί­ας. Οι Αρχές απο­δί­δουν το έγκλη­μα στο ΕΑΜ (ΟΠΛΑ) και διε­νερ­γούν μαζι­κές συλ­λή­ψεις. Μετα­ξύ αυτών που συνε­λή­φθη­σαν ήταν και τα ηγε­τι­κά στε­λέ­χη του ΕΑΜ Μακε­δο­νί­ας Πασ­σα­λί­δης, Καρα­μα­ού­νας, Σακελ­λα­ρό­που­λος, Αθα­να­σιά­δης, Του­ρά­φης, Γεωρ­γιά­δης και Θωμόπουλος.

1975 Οι Βιετ­κόνγκ κατα­λαμ­βά­νουν τη Σαϊ­γκόν, τερ­μα­τί­ζο­ντας την κατο­χή του Βιετ­νάμ και το μακρο­χρό­νιο πόλεμο.

1982 Στην Ελλά­δα, ανα­γνω­ρί­ζε­ται με νόμο η Εθνι­κή Αντίσταση.

1989 Πέθα­νε ο Ιτα­λός σκη­νο­θέ­της, Σέρ­τζιο Λεό­νε, ο «πατέ­ρας» του σπαγ­γέ­τι — γουέστερν.

1992 Στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα στη Σιέ­ρα Λεό­νε ανα­τρέ­πει τον Πρό­ε­δρο, Τζό­ζεφ Μόμο.

1992 Στις ΗΠΑ, 40 άτο­μα σκο­τώ­νο­νται σε φυλε­τι­κές ταρα­χές που ξεσπούν στο Λος Άντζε­λες, έπει­τα από την αθώ­ω­ση τεσ­σά­ρων λευ­κών αστυ­νο­μι­κών από δικα­στή­ριο της πόλης, οι οποί­οι είχαν ξυλο­κο­πή­σει άγρια έναν Αφροαμερικανό.

2001  Ο αμε­ρι­κα­νός δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χος, Ντέ­νις Τίτο, γίνε­ται ο πρώ­τος άνθρω­πος, που κάνει ταξί­δι στο διά­στη­μα ως τουρίστας.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο