Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 13 Ιανουαρίου: Μια βραδιά στη Νάουσα, με αστροφεγγιά, μπήκανε αντάρτες… (ΒΙΝΤΕΟ)

…κάψανε την τράπεζα κι όλα τα χαρτιά / για να ξεχρεώσουνε τη φτωχολογιά

13 Ιανουα­ρί­ου 1949: Έπει­τα από πολυ­ή­με­ρη σκλη­ρή μάχη, τμή­μα­τα της 10ης Μεραρ­χί­ας του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας, με Διοι­κη­τή τον Υπο­στρά­τη­γο Νίκο Θεο­χα­ρό­που­λο (Σκο­τί­δα) και Πολι­τι­κό Επί­τρο­πο τον Νίκο Μπε­λο­γιάν­νη, υπερ­νι­κούν διπλά­σιες δυνά­μεις του κυβερ­νη­τι­κού στρα­τού και κατα­λαμ­βά­νουν τη Νάουσα.

Η κατά­λη­ψη της Νάου­σας έπε­σε σαν κεραυ­νός στο αστι­κό στρα­τό­πε­δο, ενώ ανέ­δει­ξε για μια ακό­μη φορά τη μαχη­τι­κή και ηθι­κο­πο­λι­τι­κή ανω­τε­ρό­τη­τα του Δημο­κρα­τι­κού Στρατού.

Η από­φα­ση του ΠΓ (10/2/49) ανα­φέ­ρει σχε­τι­κά με τη νίκη στη Μάχη της Νάου­σας: «Για πρώ­τη φορά ο ΔΣΕ κατέ­λα­βε ολο­κλη­ρω­τι­κά μια πόλη και την κρά­τη­σε όσο θεώ­ρη­σε πως ήταν απα­ραί­τη­το (…) από­δει­ξε ότι τα μέσα μας είναι παρα­πά­νω από αρκε­τά, αν τα χρη­σι­μο­ποιού­με σωστά και τα συν­δυά­ζου­με με τη δρά­ση του πεζι­κού, αν ενερ­γού­με με ταχύ­τη­τα, δεξιο­τε­χνία, περί­σκε­ψη και επα­να­στα­τι­κή πονη­ριά (…) Το Π.Γ. θεω­ρεί ότι η πεί­ρα από την παρα­πά­νω εκστρα­τεία πρέ­πει ν’ απο­τε­λεί βασι­κό συστα­τι­κό στοι­χείο της πρα­χτι­κής αλλά και θεω­ρη­τι­κής εκπαί­δευ­σης στις σχο­λές μας και στις ασκή­σεις στα τμήματα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο