Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαουδική Αραβία: Συνοριοφύλακες σκότωσαν «εκατοντάδες» υπηκόους Αιθιοπίας από τον Μάρτιο του 2022 ως τον Ιούνιο του 2023

Σαου­δά­ρα­βες συνο­ριο­φύ­λα­κες σκό­τω­σαν από την περα­σμέ­νη χρο­νιά «εκα­το­ντά­δες» αιθί­ο­πες πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, που προ­σπα­θού­σαν να περά­σουν στο έδα­φος της πλού­σιας μοναρ­χί­ας του Κόλ­που από τη γει­το­νι­κή Υεμέ­νη, καταγ­γέλ­λει σε έκθε­σή της που δίνει στη δημο­σιό­τη­τα σήμε­ρα η μη κυβερ­νη­τι­κή οργά­νω­ση Παρα­τη­ρη­τή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των (Human Rights Watch, HRW).

Εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες Αιθί­ο­πες εργά­ζο­νται στη Σαου­δι­κή Αρα­βία. Έφθα­σαν στη χώρα σε πολ­λές περι­πτώ­σεις μέσω της «ανα­το­λι­κής οδού» από το Κέρας της Αφρι­κής στον Κόλ­πο, περ­νώ­ντας από την Υεμέ­νη, πάμ­φτω­χη χώρα όπου μαί­νε­ται πόλε­μος για πάνω από οκτώ χρόνια.

Οι σαου­δα­ρα­βι­κές αρχές «σκό­τω­σαν εκα­το­ντά­δες μετα­νά­στες και αιτού­ντες άσυ­λο σε αυτή την απο­μα­κρυ­σμέ­νη συνο­ρια­κή ζώνη, μακριά από τα βλέμ­μα­τα του υπό­λοι­που κόσμου», τονί­ζει στο δελ­τίο Τύπου που συνο­δεύ­ει την έκθε­ση η Νάντια Χάρ­ντμαν, ειδι­κή του HRW για ζητή­μα­τα μετανάστευσης.

Τα «δισε­κα­τομ­μύ­ρια που δαπα­νώ­νται» στον αθλη­τι­σμό και στη δια­σκέ­δα­ση «για να βελ­τιω­θεί η εικό­να της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας» δεν πρέ­πει να εκτρέ­ψει την προ­σο­χή από «αυτά τα φρι­κια­στι­κά εγκλή­μα­τα», συμπλήρωσε.

Μη κυβερ­νη­τι­κές οργα­νώ­σεις κατη­γο­ρούν συχνά το Ριάντ πως επεν­δύ­ει σε αθλη­τι­κές και πολι­τι­στι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες για να «απο­σπά την προ­σο­χή» από τις σοβα­ρές παρα­βιά­σεις των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των και την ανθρω­πι­στι­κή κρί­ση στην Υεμέ­νη, όπου ενε­πλά­κη ο σαου­δα­ρα­βι­κός στρα­τός τον Μάρ­τιο του 2015.

Οι «γενι­κευ­μέ­νες και συστη­μα­τι­κές» δολο­φο­νί­ες μετα­να­στών και προ­σφύ­γων από την Αιθιο­πία ενδέ­χε­ται να απο­τε­λούν έγκλη­μα κατά της ανθρω­πό­τη­τας, τόνι­σε η ΜΚΟ.

Το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ζήτη­σε σχό­λιο από τις αρχές της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας για το περιε­χό­με­νο της έκθε­σης. Δεν έλα­βε απάντηση.

Την περα­σμέ­νη χρο­νιά, ειδι­κοί του ΟΗΕ είχαν κάνει λόγο για «ανη­συ­χη­τι­κές καταγ­γε­λί­ες», σύμ­φω­να με τις οποί­ες «πυρά πυρο­βο­λι­κού από τη μια πλευ­ρά των συνό­ρων στην άλλη και ελα­φρών όπλων από δυνά­μεις ασφα­λεί­ας της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας» που είχαν απο­τέ­λε­σμα «να σκο­τω­θούν περί­που 430 μετα­νά­στες» στο νότιο τμή­μα του βασι­λεί­ου και στο βόρειο τμή­μα της Υεμέ­νης τους πρώ­τους τέσ­σε­ρις μήνες του 2022.

Η βόρεια Υεμέ­νη ελέγ­χε­ται κατά το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της από τους Χού­θι, σιί­τες αντάρ­τες ενα­ντί­ον πολε­μά η Σαου­δι­κή Αρα­βία από το 2015, υπο­στη­ρί­ζο­ντας τα στρα­τεύ­μα­τα της διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­νης κυβέρνησης.

Το HRW βασί­στη­κε σε συνε­ντεύ­ξεις με 38 μετα­νά­στες από την Αιθιο­πία που προ­σπά­θη­σαν να περά­σουν από την Υεμέ­νη στη Σαου­δι­κή Αρα­βία, δορυ­φο­ρι­κές φωτο­γρα­φί­ες, φωτο­γρα­φί­ες και βίντεο που είτε μετα­φορ­τώ­θη­καν σε ιστό­το­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης ή «εξα­σφά­λι­σε από άλλες πηγές».

Οι άνθρω­ποι από τους οποί­ους πήρε συνε­ντεύ­ξεις η ΜΚΟ έκα­ναν λόγο για χρή­ση «εκρη­κτι­κών οβί­δων» και πυρά σχε­δόν εξ επα­φής, αφη­γή­θη­καν πως συνο­ριο­φρου­ροί τους ρώτα­γαν «σε ποιο μέρος του σώμα­τος θα προ­τι­μού­σαν να τους πυρο­βο­λή­σουν» — προ­τού ανοί­ξουν πυρ.

Οι μετα­νά­στες περιέ­γρα­ψαν σκη­νές φρί­κες, «γυναί­κες, άνδρες και παι­διά που είχαν δια­σκορ­πι­στεί στο ορει­νό τοπίο, που είχαν τραυ­μα­τι­στεί σοβα­ρά, είχαν δια­με­λι­στεί ή ήταν ήδη νεκροί», τονί­ζει το Παρα­τη­ρη­τή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιωμάτων.

«Μας έρι­χναν, ήταν σαν βρο­χή» από σφαί­ρες, αφη­γή­θη­κε 20χρονη από την πολι­τεία Ορόμια.

«Είδα άνδρα που εκλι­πα­ρού­σε για βοή­θεια, του είχαν κοπεί και τα δυο πόδια», όμως, πρό­σθε­σε, «δεν μπο­ρού­σα­με να τον βοη­θή­σου­με, καθώς είχα­με καλυ­φθεί για να σώσου­με τις δικές μας ζωές».

Η οργά­νω­ση αξιώ­νει το Ριάντ να «στα­μα­τή­σει αμέ­σως» να χρη­σι­μο­ποιεί φονι­κή βία ενα­ντί­ον μετα­να­στών και αιτού­ντων άσυ­λο και ο ΟΗΕ να διε­νερ­γή­σει έρευ­να για τις καταγ­γε­λί­ες αυτές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο