Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός: Ξεπέρασαν του 11.200 οι νεκροί — Οι επιζώντες αναζητούν τους συγγενείς τους, ελέγχοντας ένα προς ένα τα πτώματα που έχουν συγκεντρωθεί σε γήπεδα και χώρους στάθμευσης

Ο απο­λο­γι­σμός του φονι­κού σει­σμού δεν στα­μα­τά να αυξά­νε­ται, ξεπερ­νώ­ντας πλέ­ον τους 11.200 νεκρούς στην Τουρ­κία και τη Συρία.

Μέχρι το μεση­μέ­ρι της Τετάρ­της οι τουρ­κι­κές αρχές είχαν επι­βε­βαιώ­σει τον θάνα­το 8.574 ανθρώ­πων, όπως ανα­κοί­νω­σε ο Ταγίπ Ερντο­γάν από τις πλη­γεί­σες περιοχές.

Μιλώ­ντας σε δημο­σιο­γρά­φους, έκα­νε λόγο για κάποια προ­βλή­μα­τα στην αρχι­κή αντί­δρα­ση μετά τους ισχυ­ρούς σει­σμούς, ωστό­σο τόνι­σε πως οι επι­χει­ρή­σεις έχουν επι­στρέ­ψει σε κανο­νι­κούς ρυθ­μούς τώρα. Μίλη­σε και για προ­βλή­μα­τα σε δρό­μους και σε αερο­δρό­μια, προ­σθέ­το­ντας, ωστό­σο, ότι όλα θα βελ­τιώ­νο­νται μέρα με τη μέρα. Είπε, επί­σης, σύμ­φω­να με το Reuters, ότι οι πολί­τες πρέ­πει να λαμ­βά­νουν υπό­ψη μόνο τις επί­ση­μες δηλώ­σεις των αρχών και να αγνο­ούν τους προ­βο­κά­το­ρες», τη στιγ­μή που χιλιά­δες άνθρω­ποι δια­μαρ­τύ­ρο­νται για την έλλει­ψη πόρων και την αργή αντα­πό­κρι­ση των αξιωματούχων.

Ο υπουρ­γός Περι­βάλ­λο­ντος της Τουρ­κί­ας, Μου­ράτ Κου­ρούμ, ανέ­φε­ρε σε δηλώ­σεις του, το πρωί της Τετάρ­της, πως έχουν κατα­γρα­φεί 684 μετα­σει­σμοί και δεσμεύ­τη­κε για την παρο­χή στέ­γα­σης στα εκα­τομ­μύ­ρια των σει­σμο­πλή­κτων. Ηδη έχουν στη­θεί 50.818 σκη­νές, κατά την AFAD.

Στη Συρία οι νεκροί ξεπερ­νούν τους 2.600, σύμ­φω­να με τον τελευ­ταίο επί­ση­μο απο­λο­γι­σμό που βασί­ζε­ται σε στοι­χεία που δόθη­καν από το υπουρ­γείο Υγεί­ας και από δια­σώ­στες. Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας της χώρας, τη νύχτα της Τρί­της προς Τετάρ­τη, του­λά­χι­στον 1.250 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και 2.054 τραυ­μα­τί­στη­καν στις περιο­χές που βρί­σκο­νται υπό τον έλεγ­χο των κυβερ­νη­τι­κών δυνά­με­ων, στις επαρ­χί­ες του Χαλε­πί­ου (βόρεια), της Λατ­τά­κειας (δυτι­κά), της Χάμας (κεντρι­κά) και της Ταρ­τούς (βορειο­δυ­τι­κά).

Στις περιο­χές που τελούν υπό τον έλεγ­χο αντι­κα­θε­στω­τι­κών, στη βορειο­δυ­τι­κή Συρία, άλλοι 1.280 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και πάνω από 2.600 τραυ­μα­τί­στη­καν, σύμ­φω­να με τους δια­σώ­στες με την ονο­μα­σία Λευ­κά Κρά­νη. «Ο αριθ­μός ανα­μέ­νε­ται να αυξη­θεί σημα­ντι­κά λόγω της παρου­σί­ας εκα­το­ντά­δων οικο­γε­νειών κάτω από τα ερεί­πια, περισ­σό­τε­ρες από 50 ώρες μετά τον σει­σμό», έγρα­ψαν τα Λευ­κά Κρά­νη σε ανάρ­τη­σή τους.

Οι επιζώντες αναζητούν τους συγγενείς τους, ελέγχοντας ένα προς ένα τα πτώματα που έχουν συγκεντρωθεί σε γήπεδα και χώρους στάθμευσης

Οι κάτοι­κοι στις σει­σμό­πλη­κτες περιο­χές της Τουρ­κί­ας περ­νού­σαν δίπλα από εκα­το­ντά­δες πτώ­μα­τα που βρί­σκο­νται σε γήπε­δα και χώρους στάθ­μευ­σης, σηκώ­νο­ντας προ­σε­κτι­κά από το πρό­σω­πό τους τις κου­βέρ­τες που τους καλύ­πτουν προ­σπα­θώ­ντας να ανα­γνω­ρί­σουν τους νεκρούς συγ­γε­νείς τους μετά τον ισχυ­ρό σει­σμό που συγκλό­νι­σε την περιοχή.

Η Νάντα, μια Σύρια και ο Τούρ­κος σύζυ­γός της ρώτη­σαν μέλος των σωστι­κών ομά­δων ποιος είναι ο πλέ­ον κατάλ­λη­λος τρό­πος για να βρουν την ανι­ψιά και τη θεία τους μετα­ξύ των 100 και πλέ­ον πτω­μά­των που έχουν τοπο­θε­τη­θεί στον χώρο στάθ­μευ­σης στο νοσο­κο­μείο του Χατάι κοντά στην πόλη Αντά­κια (Αντιό­χεια) της νότιας Τουρκίας.

«Τσε­κά­ρε­τε ένα προς ένα» τους είπαν.

«Η γυναί­κα μου δεν μιλά τουρ­κι­κά και εγώ δεν βλέ­πω πολύ καλά», δήλω­σε ο σύζυ­γος, που δεν έδω­σε το όνο­μά του. «Πρέ­πει να ελέγ­ξου­με όλα τα πρό­σω­πα. Χρεια­ζό­μα­στε βοήθεια».

Πολ­λοί από αυτούς που σκο­τώ­θη­καν στον σει­σμό –που σημειώ­θη­κε τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες της Δευ­τέ­ρας– είχαν τοπο­θε­τη­θεί σε ειδι­κούς σάκους, ή είχαν καλυ­φθεί με κου­βέρ­τες ή μου­σα­μά­δες, έως ότου τους ανα­γνω­ρί­σουν συγ­γε­νείς ή φίλοι και τους μετα­φέ­ρουν από το σημείο αυτό. Τα πτώ­μα­τα είχαν τοπο­θε­τη­θεί σε σκη­νές ή πάνω στο πεζο­δρό­μιο έξω από το νοσο­κο­μείο των 1.130 κλι­νών που κατα­σκευά­στη­κε το 2016, το οποίο υπέ­στη πολύ μεγά­λες ζημιές.

Σε κάποιους νεκρούς υπήρ­χαν ετι­κέ­τες με τα προ­σω­πι­κά τους στοι­χεία, σε άλλους όχι. Οι συγ­γε­νείς που εντο­πί­ζουν κάποιο δικό τους πρό­σω­πο λαμ­βά­νουν πιστο­ποι­η­τι­κό θανά­του και άδεια ταφής από εισαγ­γε­λέα που βρί­σκε­ται στο σημείο και στη συνέ­χεια μετα­φέ­ρουν τους νεκρούς με τα δικά τους οχήματα.

Μια γυναί­κα που δεν μπο­ρού­σε να βρει τη αδελ­φή της φώνα­ζε: «Θεέ μου, κοί­τα πώς είμα­στε, θα είμα­στε ευγνώ­μο­νες εάν βρού­με τις σορούς των δικών μας ανθρώπων».

Ο Ερντέμ, 36 ετών, εργα­ζό­με­νος στις υπη­ρε­σί­ες έκτα­κτης ανά­γκης που ήρθε από τη Σμύρ­νη, στη δυτι­κή Τουρ­κία, δήλω­σε ότι ένα πρό­βλη­μα είναι η έλλει­ψη νεκρο­το­μεί­ων και ότι οι συντο­νι­στές περι­μέ­νουν φορ­τη­γά-ψυγεία για να τοπο­θε­τή­σουν τους νεκρούς.

Προς τα βόρεια, στο Καχρα­μαν­μα­ράς, κοντά στο επί­κε­ντρο του σει­σμού, του­λά­χι­στον 100 πτώ­μα­τα είχαν τοπο­θε­τη­θεί σε γήπε­δο, όπου οι κάτοι­κοι πήγαι­ναν για αναγνώριση.

Μια γυναί­κα έπε­σε στα γόνα­τα, κλαί­γο­ντας. Εντός του αγω­νι­στι­κού χώρου και κάτω από σει­ρές άδειων καθι­σμά­των για θεα­τές, κεί­το­νταν τα πτώ­μα­τα τριών μικρών παι­διών καλυμ­μέ­να με σεντό­νια πάνω σε παι­δι­κά φορεία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο