Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός Τουρκία: Ολοκληρώνονται οι προσπάθειες διάσωσης, αναλαμβάνουν οι μπουλντόζες… — Εφιαλτική η κατάσταση στις σεισμόπληκτες περιοχές

Δια­σώ­στες ανέ­συ­ραν σήμε­ρα ζωντα­νό από τα συντρίμ­μια έναν 35χρονο άνδρα στην τουρ­κι­κή επαρ­χία Χατάι, έξι ημέ­ρες μετά τον φονι­κό σει­σμό της Δευ­τέ­ρας, την ώρα που ο αριθ­μός των νεκρών στην Τουρ­κία και τη Συρία έχει ξεπε­ρά­σει τους 28.000 και ανα­μέ­νε­ται να αυξη­θεί και άλλο.

Ομά­δα Ρου­μά­νων δια­σω­στών κατά­φε­ρε να ανα­σύ­ρει τον 35χρονο Μου­στα­φά από τα συντρίμ­μια κτι­ρί­ου, μετέ­δω­σε το τουρ­κι­κό τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο CNN Turk, περί­που 149 ώρες μετά τον σεισμό.

«Η υγεία του είναι καλή, μιλού­σε», δήλω­σε ένας από τους δια­σώ­στες. «Έλε­γε ‘βγάλ­τε με από εδώ γρή­γο­ρα, έχω κλει­στο­φο­βία’», πρόσθεσε.

Χθες Σάβ­βα­το η δια­σώ­στρια Γκι­ζέμ από τη νοτιο­α­να­το­λι­κή επαρ­χία Σαν­λιούρ­φα δήλω­σε ότι είδε ανθρώ­πους να επι­δί­δο­νται σε λεη­λα­σί­ες στην Αντά­κια. «Δεν μπο­ρού­με να παρέμ­βου­με, καθώς οι περισ­σό­τε­ροι κρα­τούν μαχαίρι».

Η αστυ­νο­μία και στρα­τιώ­τες προ­σπα­θούν να δια­τη­ρή­σουν την τάξη, να ελέγ­ξουν την κυκλο­φο­ρία και να συν­δρά­μουν στις επι­χει­ρή­σεις διά­σω­σης και δια­νο­μής τροφίμων.

Σύμ­φω­να με τις τουρ­κι­κές αρχές, περί­που 80.000 άνθρω­ποι νοση­λεύ­ο­νται, ενώ οι άστε­γοι έχουν ξεπε­ρά­σει το ένα εκατομμύριο.

Με τις βασι­κές υπο­δο­μές να έχουν κατα­στρα­φεί, οι επι­ζώ­ντες ανη­συ­χούν για την εμφά­νι­ση ασθενειών.

«Αν οι άνθρω­ποι δεν πεθά­νουν εδώ, κάτω από τα συντρίμ­μια, θα πεθά­νουν από τα τραύ­μα­τα. Δια­φο­ρε­τι­κά από τις ασθέ­νειες», τόνι­σε η Γκι­ζέμ. «Δεν υπάρ­χουν τουα­λέ­τες εδώ. Είναι μεγά­λο πρόβλημα».

Υπάρ­χει έλλει­ψη νερού, ρεύ­μα­τος, σκη­νών και πρό­βλη­μα με τα τηλέ­φω­να, πρό­βλη­μα βιο­λο­γι­κής τουα­λέ­τας, ενώ οι άνθρω­ποι δεν έχουν κάνει μπά­νιο εδώ και μέρες.

Ο σει­σμός αυτός είναι η έβδο­μη πιο φονι­κή κατα­στρο­φή που έχει κατα­γρα­φεί αυτό τον αιώ­να, με τον απο­λο­γι­σμό των νεκρών να πλη­σιά­ζει αυτόν του σει­σμού του 2003 στο Ιράν, όπου σκο­τώ­θη­καν 31.000 άνθρωποι.

Μέχρι στιγ­μής οι επί­ση­μοι απο­λο­γι­σμοί κάνουν λόγο για 24.617 νεκρούς στην Τουρ­κία και περισ­σό­τε­ρους από 3.500 νεκρούς στη Συρία, όπου όμως τα στοι­χεία δεν έχουν ενη­με­ρω­θεί από την Παρασκευή.

Αποχωρεί η ελληνική αποστολή από την Τουρκία

Απο­χω­ρεί σήμε­ρα από την Τουρ­κία, πιθα­νό­τα­τα το από­γευ­μα, η ελλη­νι­κή δια­σω­στι­κή απο­στο­λή, όπως έγι­νε γνω­στό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα.

Οι δια­σώ­στες της ΕΜΑΚ θα ανα­χω­ρή­σουν από τα Άδα­να της Τουρ­κί­ας με δύο πτή­σεις, μία πολι­τι­κή και μία με αερο­σκά­φος C‑130, και ανα­μέ­νε­ται εκτός απρο­ό­πτου να φτά­σουν στην Αθή­να σήμε­ρα το βρά­δυ. Με την πολι­τι­κή πτή­ση θα ανα­χω­ρή­σει το προ­σω­πι­κό της απο­στο­λής ενώ με το στρα­τιω­τι­κό αερο­σκά­φος θα μετα­φερ­θεί ο εξο­πλι­σμός και τα οχή­μα­τα. Στην απο­στο­λή συμ­με­τεί­χαν συνο­λι­κά 36 δια­σώ­στες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, ( 21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιω­μα­τι­κοί ‑μηχα­νι­κοί του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος με εξει­δί­κευ­ση στην υπο­στύ­λω­ση σε ερεί­πια κτη­ρί­ων που έχουν καταρ­ρεύ­σει, 8 για­τροί και δια­σώ­στες του ΕΚΑΒ, τρία δια­σω­στι­κά σκυ­λιά και τρία ειδι­κά δια­σω­στι­κά οχή­μα­τα, καθώς και ο πρό­ε­δρος του ΟΑΣΠ, καθη­γη­τής, Ευθύ­μιος Λέκκας.

Η ελλη­νι­κή απο­στο­λή έφτα­σε στα Άδα­να της Τουρ­κί­ας τα ξημε­ρώ­μα­τα της Τρί­της 7 Φεβρουα­ρί­ου και έπει­τα από κοπιώ­δεις έρευ­νες και προ­σπά­θειες κατά­φε­ρε να απε­γκλω­βί­σει ζωντα­νά 5 άτο­μα και να ανα­σύ­ρει άλλα 5 άτο­μα χωρίς τις αισθή­σεις τους.

Όπως έγι­νε γνω­στό από την Πυρο­σβε­στι­κή, ο δια­σω­στι­κός κύκλος της απο­στο­λής ολο­κλη­ρώ­θη­κε και κατό­πιν εισή­γη­σης του επι­κε­φα­λής της προς το συντο­νι­στι­κό κέντρο που έχει στη­θεί στην περιο­χή δόθη­κε το πρά­σι­νο φως για απο­χώ­ρη­ση των δια­σω­στών της ΕΜΑΚ από το σημείο. Αυτή την στιγ­μή οι επι­χει­ρή­σεις διά­σω­σης και έρευ­νας, έχουν περά­σει στο πέμ­πτο και τελευ­ταίο στά­διο, την « έρευ­να και ανά­κτη­ση πλή­ρους εύρους στο πεδίο», σύμ­φω­να με τα ειδι­κά πρω­τό­κολ­λα. Στο στά­διο αυτό, το έργο των δια­σω­στών στα­δια­κά ολο­κλη­ρώ­νε­ται και από δω και πέρα ανα­λαμ­βά­νουν στα ερεί­πια των κτι­ρί­ων τα σκα­πτι­κά μηχανήματα.

Κατά­δι­κος, Κων­στα­ντί­νος Θεοτόκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο