Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός Τουρκία: 35 οι νεκροί — Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Οι ελπί­δες να βρε­θούν επι­ζώ­ντες εξα­νε­μί­ζο­νται, μετά τον εντο­πι­σμό από τους δια­σώ­στες πτω­μά­των στα συντρίμ­μια ενός κτι­ρί­ου που κατέρ­ρευ­σε στην Ελα­ζίγ από τον ισχυ­ρό σει­σμό των 6,8 βαθ­μών που έπλη­ξε την ανα­το­λι­κή Τουρ­κία, στοι­χί­ζο­ντας τη ζωή σε του­λά­χι­στον 35 ανθρώπους.

Στη συνοι­κία Σουρ­σου­ρού της Ελα­ζίγ, σε κοντι­νή από­στα­ση από το επί­κε­ντρο της σει­σμι­κής δόνη­σης, οι ομά­δες διά­σω­σης βρή­καν τρεις ανθρώ­πους νεκρούς στα χαλά­σμα­τα μιας πολυ­κα­τοι­κί­ας που κατέρρευσε.

tourkia seismos 31

Μόλις έμα­θαν ότι ένας από τους συγ­γε­νείς τους βρί­σκε­ται μετα­ξύ των θυμά­των, γυναί­κες που περί­με­ναν σε κοντι­νή από­στα­ση κάποιο νέο για τους δικούς τους, ξέσπα­σαν σε κλά­μα­τα, περι­γρά­φει ένας αντα­πο­κρι­τής του Γαλ­λι­κού Πρακτορείου.

Όπως έγι­νε γνω­στό από τον υπουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών Σου­λεϊ­μάν Σοϊ­λού, ο αριθ­μός των νεκρών ανέρ­χε­ται προ­σω­ρι­νά σε 35 και περισ­σό­τε­ροι από 1.600 είναι οι τραυ­μα­τί­ες. Πάνω από 100 άνθρω­ποι παρα­μέ­νουν υπό νοση­λεία, οι 13 σε σοβα­ρή κατάσταση.

Οι δια­σώ­στες, που δίνουν μάχη στα ερεί­πια παρά το τσου­χτε­ρό κρύο, έβγα­λαν ζωντα­νούς 45 ανθρώ­πους από τα χαλά­σμα­τα, από την Παρα­σκευή το βρά­δυ, σύμ­φω­να με την ίδια πηγή.

Κοντά στο τετρα­ώ­ρο­φο κτί­ριο που κατέρ­ρευ­σε στο Σουρ­σου­ρού, δεκά­δες άνθρω­ποι περι­μέ­νουν με αγω­νία νέα για τους δικούς τους.

tourkia seismos 32

«Είναι δύσκο­λο, όμως πρέ­πει να επι­δεί­ξου­με υπο­μο­νή» είπε ένας εθε­λο­ντής της Ερυ­θράς Ημι­σε­λή­νου σε μια γυναί­κα που αγω­νιού­σε για την ξαδέλ­φη της, που διέ­με­νε στο κτίριο.

«Οι εγκλω­βι­σμέ­νοι εκεί κάτω δίνουν μάχη. Πρέ­πει να είμα­στε δυνατοί».

turkey 1

Πολικές θερμοκρασίες

Όμως, 36 ώρες μετά τον σει­σμό και ενώ ο υδράρ­γυ­ρος κατρα­κυ­λά κάτω των ‑10 βαθ­μών Κελ­σί­ου τη νύχτα, οι ελπί­δες να βρε­θούν επι­ζώ­ντες λιγοστεύουν.

Δίνο­ντας μάχη με τον χρό­νο, οι δια­σώ­στες πρέ­πει, την ίδια στιγ­μή, να προ­χω­ρούν με προ­σο­χή για να απο­φευ­χθεί το ενδε­χό­με­νο μιας νέας κατάρρευσης.

Σύμ­φω­να με τηλε­ο­πτι­κά πλά­να που μετα­δό­θη­καν, μια 35χρονη γυναί­κα και η νεο­γέν­νη­τη κόρη της ανα­σύρ­θη­καν ζωντα­νές από τα χαλά­σμα­τα 28 ώρες ύστε­ρα από τον σεισμό.

Σύμ­φω­να με τον υπουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών, στο κτί­ριο στο Σουρ­σου­ρού, έξι άνθρω­ποι παρα­μέ­νουν εγκλωβισμένοι.

«Έχουν περά­σει 36 ώρες (από τον σει­σμό), ωστό­σο έχουν ακό­μη το χρο­νι­κό περι­θώ­ριο να ελπί­ζου­με» επι­σή­μα­να ο Σοϊ­λού κατά τη διάρ­κεια μιας συνέ­ντευ­ξης τύπου από την Ελαζίγ.

«Εάν είχα­με καλο­καί­ρι, οι άνθρω­ποι θα μπο­ρού­σαν να αντέ­ξουν λίγο περισ­σό­τε­ρο, αναμ­φί­βο­λα. Όμως, είναι δύσκο­λο να γίνει αυτό εξαι­τί­ας του ψύχους. Μακά­ρι να τους βοη­θή­σει ο Θεός» είπε ο Χασάν Ντου­ράν, ένας συνταξιούχος.

Και ο ίδιος «φοβή­θη­κε για τη ζωή του», όταν ο σει­σμός συγκλό­νι­σε την περιο­χή την Παρα­σκευή το βράδυ.

«Το κτί­ριο ταρα­κου­νιό­ταν σαν να ήταν κού­νια. Έχω ζήσει πολ­λούς σει­σμούς, ποτέ κάτι παρό­μοιο» αφηγήθηκε.

Ο πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας, που επι­σκέ­φθη­κε χθες την Ελα­ζίγ, δια­βε­βαί­ω­σε σήμε­ρα ότι «θα ληφθούν αμέ­σως τα απα­ραί­τη­τα μέτρα (…) προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λι­στεί ότι κανέ­νας δεν θα μεί­νει άστεγος».

Εντού­τοις, ο φόβος των κατοί­κων παρα­μέ­νει ζωντα­νός λόγω των μετα­σει­σμών, περισ­σό­τε­ροι από 700 από την Παρα­σκευή το βράδυ.

tourkia seismos 33

«Τα παιδιά φοβούνται»

Πολ­λοί σει­σμο­πα­θείς πέρα­σαν μια ακό­μη νύχτα έξω, παρά το τσου­χτε­ρό κρύο.

«Τα παι­διά μας φοβού­νται, βρί­σκο­νται σε πολύ άσχη­μη ψυχο­λο­γι­κή κατά­στα­ση» εξή­γη­σε η Έσρα Κασά­πο­γλου, που πέρα­σε τη νύχτα του Σαβ­βά­του προς Κυρια­κή καθι­σμέ­νη γύρω από μια φωτιά, στον δρόμο.

Σύμ­φω­να με τις αρχές, περισ­σό­τε­ροι από 15.000 άνθρω­ποι έχουν βρει κατα­φύ­γιο σε σχο­λεία και αθλη­τι­κά κέντρα και περισ­σό­τε­ρες από 5000 σκη­νές έχουν στη­θεί στην πόλη για να στε­γά­σουν τους σεισμοπαθείς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο