Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός τώρα: Συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις στην Ελασσόνα — Τα 5,9 ακολούθησαν 5 Ρίχτερ

Σει­σμός τώρα: Συνε­χείς μετα­σει­σμι­κές δονή­σεις στην Ελασ­σό­να — Τα 5,9 ακο­λού­θη­σαν 5 Ρίχτερ

Για έναν πολύ ισχυ­ρό μετα­σει­σμό, που δεν εκπλήσ­σει τους επι­στή­μο­νες έκα­νε λόγο ο καθη­γη­τής σει­σμο­λο­γί­ας του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΑΠΘ) Κώστας Παπα­ζά­χος, ανα­φε­ρό­με­νος στην δόνη­ση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώ­θη­κε στις 8.38μμ στην Ελασσόνα.

Σε δηλώ­σεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπα­ζά­χος έκα­νε λόγο για έναν “σχε­δόν δίδυ­μο σει­σμό”, καθώς ήταν σχε­δόν ίδιου μεγέ­θους με τον αρχι­κό, ενώ άφη­σε ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο το μέγε­θος του να ανα­θε­ω­ρη­θεί προς τα πάνω.

Τόνι­σε, δε, ότι το επί­κε­ντρο (16 χιλ. νοτια-νοτιο­δυ­τι­κά της Ελασ­σό­νας ) ήταν στην ίδια περιο­χή με τον χθε­σι­νό, αλλά μετα­το­πί­στη­κε βορειο­δυ­τι­κά, όμως προ­έρ­χε­ται από το ίδιο ρήγμα.

Επι­σή­μα­νε, τέλος, ότι «δεν έχου­με δει ενερ­γο­ποί­η­ση γει­το­νι­κών ρηγ­μά­των», ωστό­σο αν αυτό συμ­βεί «θα φανεί τις επό­με­νες ημέρες».

Για ενερ­γο­ποί­η­ση άγνω­στου κλά­δου του ρήγ­μα­τος που έδω­σε τον χθε­σι­νό σει­σμό στην Ελασ­σό­να μίλη­σε το protothema.gr ο πρό­ε­δρος του ΟΑΣΠ, καθη­γη­τής γεω­λο­γί­ας στο ΕΚΠΑ, Ευθύ­μιος Λέκ­κας. «Είναι ξεχω­ρι­στός σει­σμός μ’ αυτή την έννοια, αλλά παρα­μέ­νει στη μετα­σει­σμι­κή ακο­λου­θία. Παρα­κο­λου­θού­με με πολ­λή προ­σο­χή την εξέλ­ξη, ιδιαί­τε­ρα στην περιο­χή βόρεια του χωριού Αμού­ρι». Όπως είπε ο κ. Λέκ­κας που βρί­σκε­ται από­χθες στην Ελασ­σό­να, υπάρ­χουν κάποιες πρώ­τες ανα­φο­ρές για ζημιές, κυρί­ως σε κτί­σμα­τα που είχαν ήδη χτυ­πη­θεί από το χθε­σι­νό σεισμό.

Όπως δήλω­σε στο protothema.gr o διευ­θυ­ντής του γεω­δυ­να­μι­κού ινστι­τού­του Άκης Τσε­λέ­ντης η δόνη­ση εντάσ­σε­ται στο πλαί­σιο της ανα­με­νό­με­νης μετα­σει­σμι­κής ακολουθίας.

Βορειό­τε­ρα σε σχέ­ση με το επί­κε­ντρο του χθε­σι­νού σει­σμού είναι το επί­κε­ντρο της σημε­ρι­νής δόνη­σης. «Ενερ­γο­ποι­ή­θη­κε ρήγ­μα βορειό­τε­ρα, στο Κεφα­λό­βρυ­σο Ελασ­σό­νας. Πάμε επί τόπου να δού­με τις συνέ­πειες, αλλά ανη­συ­χού­με πολύ», λέει στο protothema.gr ο περι­φε­ρειάρ­χης Θεσ­σα­λί­ας Κώστας Αγοραστός.

Ο σει­σμο­λό­γος Γερά­σι­μος Παπα­δό­που­λος δήλω­σε ότι δεν ανα­μέ­νει να υπάρ­ξει μεγα­λύ­τε­ρος μετα­σει­σμός από αυτόν. Ωστό­σο, ο κ. Παπα­δό­που­λος πρό­σθε­σε ότι έχει μεγά­λη ανη­συ­χία για τις επι­πτώ­σεις της απο­ψι­νής δόνη­σης σε μια «πλη­γω­μέ­νη περιοχή».

Βόλος: Ταρακουνήθηκαν Βόλος και Τρίκαλα — Ο κόσμος βγήκε και πάλι στους δρόμους

Φόβος και ανα­στά­τω­ση από­ψε στον Βόλο, αλλά και στην Δυτι­κή Θεσ­σα­λία εξ αιτί­ας της πολύ ισχυ­ρής δόνη­σης στις 20.38 που ταρα­κού­νη­σε και πάλι την περιοχή.

Χιλιά­δες κάτοι­κοι του Βόλου βγή­καν και από­ψε στους δρό­μους, στις πλα­τεί­ες και στην παρα­λία, αφού η νέα ισχυ­ρή δόνη­ση είχε και πάλι μεγά­λη διάρ­κεια, αλλά χωρίς να δημιουρ­γη­θούν προ­βλή­μα­τα στις τηλε­πι­κοι­νω­νί­ες της περιοχής.

Στα Τρί­κα­λα ο νέος πολύ δυνα­τός σει­σμός έγι­νε αισθη­τός σε όλη την περιο­χή και ο κόσμος βγή­κε σε δρό­μους και πλα­τεί­ες φοβού­με­νος τα χειρότερα.

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλη­σε ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Τρι­κά­λων Χρή­στος Μιχα­λά­κης ο οποί­ος εξέ­φρα­σε μεν την ανη­συ­χία του για τον πολύ ισχυ­ρό σει­σμό, αλλά τόνι­σε ότι προς το παρόν δεν ανα­φέρ­θη­καν περαι­τέ­ρω προ­βλή­μα­τα από τα υπάρ­χο­ντα στα χωριά στα ανα­το­λι­κά του Νομού και στα όρια με την Λάρι­σα, που βρί­σκο­νται πολύ κοντά στο επί­κε­ντρο του σεισμού.

Ο σει­σμός έγι­νε αισθη­τός και στην Καρ­δί­τσα και σε όλο τον θεσ­σα­λι­κό κάμπο.

«Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβε­λα­αρ, Μια ιστο­ρία εκμε­τάλ­λευ­σης στις αποι­κί­ες καφέ»

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο