Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε εξέλιξη το 2ο και εντονότερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» — Έκκληση για αποφυγή των μη απαραίτητων μετακινήσεων

Σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται το δεύ­τε­ρο και εντο­νό­τε­ρο κύμα της κακο­και­ρί­ας «Ελπί­δα» που πλήτ­τει από το Σάβ­βα­το την Ελλά­δα. Σύμ­φω­να με την ΕΜΥ τα κύρια χαρα­κτη­ρι­στι­κά του δεύ­τε­ρου κύμα­τος θα είναι οι πολύ χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, οι πυκνές χιο­νο­πτώ­σεις, ακό­μα και σε πεδι­νές περιο­χές της βόρειας και της ανα­το­λι­κής Ελλά­δας καθώς και στα νησιά του Αιγαί­ου και οι βόρειοι άνε­μοι εντά­σε­ως 8 με 9 μπο­φόρ στα ανατολικά.

Ανα­λυ­τι­κά:

   Χαμη­λές θερμοκρασίες:

Επι­ση­μαί­νε­ται ότι από σήμε­ρα έως την Τετάρ­τη οι θερ­μο­κρα­σί­ες θα είναι πολύ χαμη­λές και οι μέγι­στες τιμές τους δε θα ξεπε­ρά­σουν τους 2 με 3 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Παράλ­λη­λα ο παγε­τός θα είναι ισχυ­ρός και ειδι­κά στην κεντρι­κή και τη βόρεια χώρα τοπι­κά ολικός.

      Χιονοπτώσεις:

 Σήμε­ρα, Δευ­τέ­ρα 24/1, οι χιο­νο­πτώ­σεις θα εντα­θούν και θα είναι τοπι­κά πυκνές αρχι­κά στο Κεντρι­κό και το Βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την Ανα­το­λι­κή Θεσ­σα­λία και την Ανα­το­λι­κή Στε­ρεά και βαθ­μιαία στην Ανα­το­λι­κή Πελο­πόν­νη­σο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρή­τη και τα Δωδε­κά­νη­σα. Κατά δια­στή­μα­τα χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειώ­νο­νται στη Μακε­δο­νία και τη Θράκη.

   Την Τρί­τη 25/1/2022 τα φαι­νό­με­να θα παρου­σιά­σουν ύφε­ση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπό­λοι­πες περιο­χές θα συνε­χι­στούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

     Θυελ­λώ­δεις Άνεμοι:

Τη Δευ­τέ­ρα και την Τρί­τη θα επι­κρα­τούν στην Ανα­το­λι­κή Ελλά­δα και κυρί­ως στην περιο­χή του Αιγαί­ου θυελ­λώ­δεις έως πολύ θυελ­λώ­δεις βόρειοι βορειο­α­να­το­λι­κοί άνε­μοι (8 με 9 μποφόρ).

Σύμ­φω­να το Εθνι­κό Αστε­ρο­σκο­πείο Αθη­νών / meteo.gr τα εντο­νό­τε­ρα φαι­νό­με­να που ανα­μέ­νο­νται, θα επηρεάσουν:

- Αρχι­κά τα νησιά του Βορεί­ου και Κεντρι­κού Αιγαί­ου, τα νοτιό­τε­ρα τμή­μα­τα της Χαλ­κι­δι­κής και τα νοτιο­α­να­το­λι­κά τμή­μα­τα της Θεσσαλίας.

   — Γρή­γο­ρα και έως και τις πρώ­τες μεσημ­βρι­νές ώρες της Δευ­τέ­ρας, πυκνές χιο­νο­πτώ­σεις και χιο­νο­κα­ται­γί­δες θα επη­ρε­ά­σουν την Ανα­το­λι­κή Στε­ρεά, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και της Αττι­κής, την Ανα­το­λι­κή Πελο­πόν­νη­σο και τις Κυκλάδες.

- Χιο­νό­νε­ρο ή χιό­νι ανα­μέ­νε­ται έως και σε πεδι­νές και παρα­θα­λάσ­σιες περιο­χές και χιο­νο­πτώ­σεις στα ορει­νά και ημιο­ρει­νά των Δωδε­κα­νή­σων κυρί­ως μετά τις μεσημ­βρι­νές ώρες.

- Στην Κρή­τη ανα­μέ­νε­ται βρο­χή ή χιο­νό­νε­ρο στα πεδι­νά και παρα­θα­λάσ­σια τμή­μα­τα και χιο­νο­πτώ­σεις ακό­μα και σε περιο­χές με χαμη­λό υψό­με­τρο, ενώ από τις βρα­δι­νές ώρες της Δευ­τέ­ρας χιο­νο­πτώ­σεις ανα­μέ­νο­νται και σε πεδι­νά και παρα­θα­λάσ­σια τμήματα.

Ιδιαί­τε­ρα για την Αττι­κή και σύμ­φω­να με την τελευ­ταία ενη­μέ­ρω­ση της ΕΜΥ, τα φαι­νό­με­να ανα­μέ­νε­ται να ξεκι­νή­σουν λίγο νωρί­τε­ρα από την αρχι­κή εκτί­μη­ση των μετε­ω­ρο­λό­γων, δηλα­δή από σήμε­ρα νωρίς το μεσημέρι.

Μάλι­στα χθες ενερ­γο­ποι­ή­θη­κε το 112 και στάλ­θη­κε μήνυ­μα στους κατοί­κους της Μαγνη­σί­ας, των Σπο­ρά­δων, της Φθιώ­τι­δας, της Εύβοιας, των βόρειων Κυκλά­δων και της Λήμνου, προει­δο­ποιώ­ντας τους για έντο­νες χιο­νο­πτώ­σεις το επό­με­νο 48ωρο και καλώ­ντας τους να απο­φεύ­γουν τις άσκο­πες μετακινήσεις.

Συγκε­κρι­μέ­να το μήνυ­μα ανέ­φε­ρε: «Προει­δο­ποί­η­ση για έντο­νες χιο­νο­πτώ­σεις στην περιο­χή σας το επό­με­νο 48ωρο. Απο­φύ­γε­τε άσκο­πες μετα­κι­νή­σεις. Χρη­σι­μο­ποιεί­τε αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες. Ακο­λου­θεί­τε οδη­γί­ες Αρχών. Οδη­γί­ες προ­στα­σί­ας: https://bit.ly/3nSf8RL».

Πιθανότητα για χιονόστρωση στην Αττική

Γλυ­φά­δα: 60%

Πει­ραιάς: 70%

Σύνταγ­μα: 85%

Μαρού­σι: 100%

Κηφι­σιά: 100%

Διό­νυ­σος: 100%

Εθνι­κή οδός – Μαλα­κά­σα: 100%

Εθνι­κή οδός – Μαρ­τί­νο: 100%.

Ελάχιστες θερμοκρασίες για Τρίτη και Τετάρτη

– Νομός Φλώ­ρι­νας : ‑20°C

– Νομός Τρι­κά­λων : ‑16°C

– Νομός Δρά­μας : ‑15°C

– Νομός Φωκί­δας : ‑13°C

– Νομός Αττι­κής : ‑5°C

      Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία

Κλει­στά θα παρα­μεί­νουν σήμε­ρα τα σχο­λεία όλων των βαθ­μί­δων εκπαί­δευ­σης σε πολ­λές περιο­χές της χώρας. Όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε χθες όπου δεν λει­τουρ­γή­σουν τα σχο­λεία δια ζώσης θα γίνει τηλεκ­παί­δευ­ση. Ακό­μη σήμε­ρα αλλά και αύριο κλει­στοί θα παρα­μεί­νουν όλοι οι βρε­φι­κοί, βρε­φο­νη­πια­κοί και παι­δι­κοί σταθ­μοί, τα Κέντρα Δημιουρ­γι­κής Απα­σχό­λη­σης Παι­διών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Δημιουρ­γι­κής Απα­σχό­λη­σης Παι­διών και Ατό­μων με Ανα­πη­ρία (ΚΔΑ­ΠΑ­μεΑ) και τα Κέντρα Διη­μέ­ρευ­σης και Ημε­ρή­σιας Φρο­ντί­δας (ΚΔΗΦ), στις εξής Περιφέρειες:

Αττι­κής, Κρή­της, Κυκλά­δων, καθώς και στις περι­φε­ρεια­κές ενό­τη­τες: Κιλ­κίς, Λήμνου, Βοιω­τί­ας, Εύβοιας, Φθιώ­τι­δας, Φλώ­ρι­νας και Κορινθίας.

      Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες

Έκκλη­ση προς τους πολί­τες απευ­θύ­νει η ΓΓΠΠ να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί, να απο­φεύ­γουν τις μη απα­ραί­τη­τες μετα­κι­νή­σεις κατά τις επό­με­νες 48 ώρες και να ακο­λου­θούν πιστά τις εξής βασι­κές οδηγίες:

Ειδι­κό­τε­ρα, σε περιο­χές όπου προ­βλέ­πε­ται η εκδή­λω­ση χιο­νο­πτώ­σε­ων και παγετού:

   Αν πρό­κει­ται να μετα­κι­νη­θούν με το αυτοκίνητο:

Να ενη­με­ρω­θούν για τον και­ρό και για την κατά­στα­ση του οδι­κού δικτύου

Να έχουν στο όχη­μά τους αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες και το ρεζερ­βουάρ γεμά­το καύσιμα

Να ταξι­δεύ­ουν, εφό­σον είναι ανα­γκαίο, κατά προ­τί­μη­ση στη διάρ­κεια της ημέ­ρας προ­τι­μώ­ντας τους κεντρι­κούς δρόμους

Να ενη­με­ρώ­νουν τους οικεί­ους τους για τη δια­δρο­μή που πρό­κει­ται να ακολουθήσουν

Να μετα­βάλ­λουν το πρό­γραμ­μα των μετα­κι­νή­σε­ών τους ώστε να απο­φεύ­γουν την αιχ­μή των και­ρι­κών φαινομένων

Να ακο­λου­θούν πιστά τις οδη­γί­ες των κατά τόπους αρμο­δί­ων φορέ­ων, όπως Τρο­χαία κλπ.

      Αν μετα­κι­νού­νται πεζοί:

Να ντύ­νο­νται με πολ­λά στρώ­μα­τα από ελα­φριά ρού­χα αντί για ένα βαρύ ρού­χο και να φορούν κατάλ­λη­λα παπού­τσια ώστε να απο­φύ­γουν τραυ­μα­τι­σμούς λόγω της ολισθηρότητας.

      Δεί­τε ανα­λυ­τι­κές οδη­γί­ες για:

Χιο­νο­πτώ­σεις και παγε­τό: https://bit.ly/3Ixicee

Καται­γί­δες και θυελ­λώ­δεις ανέ­μους: https://bit.ly/3qLNZSy

Ασφα­λή θέρ­μαν­ση: https://bit.ly/3qRkIFR

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο