Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στο φως μυστικό δίκτυο καναλιών στην αρχαία διαδρομή για το Μάτσου Πίτσου

Η δύσκο­λη τοπο­γρα­φία της περιο­χής και η πυκνή βλά­στη­ση σήμαι­νε ότι οι αρχαιο­λό­γοι έπρε­πε να κατα­φύ­γουν στη χρή­ση νέων τεχνο­λο­γιών στο μνη­μείο του Μάτσου Πίτσου. Μια ομά­δα αρχαιο­λό­γων από την Πολω­νία ανα­κά­λυ­ψε ένα μονα­δι­κό δίκτυο ποτά­μιων κανα­λιών, σε αρχαιο­λο­γι­κό χώρο κοντά στην αρχαία πόλη των Ίνκα, Μάτσου Πίτσου. Σύμ­φω­να με την έρευ­να που δημο­σιεύ­τη­κε στην επι­στη­μο­νι­κή επι­θε­ώ­ρη­ση Journal of Archaeological Science.

Οι δομές παρο­χής νερού βρέ­θη­καν ανά­με­σα σε πυκνή βλά­στη­ση στα περί­χω­ρα του αρχαιο­λο­γι­κού χώρου Τσα­τσα­μπά­μπα, που βρί­σκε­ται πάνω στην αρχαία δια­δρο­μή προς το Μάτσου Πίτσου

Εξαι­τί­ας της δυσκο­λί­ας της τοπο­γρα­φί­ας στην περιο­χή και της βλά­στη­σης, μια κλασ­σι­κή αρχαιο­λο­γι­κή εξε­ρεύ­νη­ση ήταν δύσκο­λη, με τους ερευ­νη­τές να κατα­φεύ­γουν στη χρή­ση νέων τεχνο­λο­γιών, όπως αυτή του σκά­νερ LiDAR (σσ. Light Detection & Ranging ‑βασί­ζε­ται στην εκπο­μπή παλ­μι­κής ακτι­νο­βο­λί­ας λέι­ζερ στην ατμό­σφαι­ρα που κατα­γρά­φει την οπι­σθο­σκε­δα­ζό­με­νη ακτι­νο­βο­λία), που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε για πρώ­τη φορά εκεί.


Με το συν­δυα­σμό του LiDAR και ενός drone, μια σει­ρά δομών απο­κα­λύ­φτη­κε, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου κι ενός δικτύ­ου κανα­λιών κατα­σκευα­σμέ­νων από πέτρα, που παρεί­χε νερό στο τελε­τουρ­γι­κό συγκρό­τη­μα Τσατσαμπάμπα.

«Μόνο εξαι­ρε­τι­κά προ­νο­μιού­χοι άνθρω­ποι μπο­ρού­σαν να φτά­σουν στο Μάτσου Πίτσου, για­τί θεω­ρού­νταν ένα πολύ ειδι­κό μέρος» σχο­λί­α­σε η Ντο­μί­νι­κα Σιε­τσκόφ­σκα, ανα­πλη­ρω­τής διευ­θυ­ντής του οργά­νω­σης και ανά­πτυ­ξης στο Κέντρο Μελε­τών των Άνδε­ων, στο Πανε­πι­στή­μιο της Βαρ­σο­βί­ας, που ηγή­θη­κε της έρευνας.

«Όταν πήγαι­νες εκεί, έπρε­πε να στα­μα­τή­σεις στο Τσα­τσα­μπά­μπα για να κάνεις ένα τελε­τουρ­γι­κό λου­τρό για να καθα­ρι­στείς και να καθα­για­στείς προ­τού φτά­σεις στο Μάτσου Πίτσου» εξή­γη­σε η επιστήμονας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο