Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε ισχύ από σήμερα ο δακτύλιος στην Αθήνα

Σε εφαρ­μο­γή τίθε­νται από σήμε­ρα Δευ­τέ­ρα 16 Οκτω­βρί­ου έως και την Παρα­σκευή 19 Ιου­λί­ου 2024 τα μέτρα περιο­ρι­σμού κυκλο­φο­ρί­ας οχη­μά­των στο κέντρο της Αθή­νας (δακτύ­λιος) μετά από Κοι­νή Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση των υπουρ­γών Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών, Χρή­στου Σταϊ­κού­ρα, Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, Θεό­δω­ρου Σκυ­λα­κά­κη, Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, Ιωάν­νη Οικο­νό­μου και Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης, Δημή­τρη Παπα­στερ­γί­ου, καθώς και της υφυ­πουρ­γού Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, Αλε­ξάν­δρας Σδούκου.

Ο δακτύ­λιος με την εκ περι­τρο­πής κυκλο­φο­ρία θα ισχύ­ει από Δευ­τέ­ρα έως Πέμ­πτη κατά τις ώρες 07:00 — 20:00 και την Παρα­σκευή από 07:00 — 15:00.

Σύμ­φω­να με την από­φα­ση από τους περιο­ρι­σμούς εξαι­ρού­νται και θα μπαί­νουν ελεύ­θε­ρα στο κέντρο της Αθήνας:

  • Τα, εκ κατα­σκευ­ής, αμι­γώς ηλε­κτρι­κά οχή­μα­τα, υβρι­δι­κά ηλε­κτρι­κά οχή­μα­τα, οχή­μα­τα φυσι­κού αερί­ου και υγραερίου.
  • Τα αυτο­κί­νη­τα EURO 6, πλην των παρα­πά­νω τεχνο­λο­γιών κίνη­σης, εφό­σον εκπέ­μπουν διο­ξεί­διο του άνθρα­κα λιγό­τε­ρο από 120 γρ./χλμ. (τιμή συν­δυα­σμέ­νου κύκλου, σύμ­φω­να με το Νέο Ευρω­παϊ­κό Κύκλο Οδή­γη­σης-New European Driving Cycle/NEDC), τα οποία έχουν ταξι­νο­μη­θεί για πρώ­τη φορά σε κρά­τος — μέλος της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης έως και την 31/12/2020.
  • Τα αυτο­κί­νη­τα EURO 6, πλην των παρα­πά­νω τεχνο­λο­γιών κίνη­σης, εφό­σον εκπέ­μπουν διο­ξεί­διο του άνθρα­κα λιγό­τε­ρο από 145 γρ./χλμ. (τιμή συν­δυα­σμέ­νου κύκλου σύμ­φω­να με την Παγκο­σμί­ως Εναρ­μο­νι­σμέ­νη Δια­δι­κα­σία Δοκι­μής Ελα­φρών Οχη­μά­των — Worldwide Light Test Procedure/WLTP), τα οποία ταξι­νο­μού­νται για πρώ­τη φορά σε κρά­τος — μέλος της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης από την 01/01/2021 και εφεξής.
  • Όσοι έχουν τη σχε­τι­κή άδεια δακτυλίου

Σε ό,τι αφο­ρά στους περ­σι­νούς κατό­χους αδειών δακτυ­λί­ου, από το Υπουρ­γείο Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη επι­ση­μαί­νε­ται ότι θα μπο­ρούν να κάνουν χρή­ση της περ­σι­νής άδειας για δέκα εργά­σι­μες ημέ­ρες. Μέχρι τότε θα υπάρ­ξει ελα­στι­κό­τη­τα στους ελέγ­χους, με την επί­δει­ξη της περ­σι­νής άδειας εισό­δου στο δακτύλιο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο