Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε μετανάστες του ναυαγίου της Πάρου ανήκουν οι σοροί που εντοπίστηκαν στην Τήνο

Σε άνδρα μετα­νά­στη, που επέ­βαι­νε στο ιστιο­φό­ρο που ανε­τρά­πη την παρα­μο­νή των Χρι­στου­γέν­νων ανοι­χτά της Πάρου, ανή­κει η σορός που εντο­πί­στη­κε από το Λιμε­νι­κό τις πρω­ι­νές ώρες της Τρί­της 28/12 στη θαλάσ­σια περιο­χή Αγί­ου Φωκά Τήνου, στο πλαί­σιο περιπολίας.

Σημειώ­νε­ται ότι άλλη μία σορός μετα­νά­στη, που ήταν και αυτός επι­βά­της του μοι­ραί­ου ιστιο­φό­ρου, είχε εντο­πι­στεί πάλι στην Τήνο και συγκε­κρι­μέ­να το πρωί της Δευ­τέ­ρας 27/12 στη θαλάσ­σια περιο­χή Κιόνια.

Σύμ­φω­να με προ­φο­ρι­κές μαρ­τυ­ρί­ες από τους 63 δια­σω­θέ­ντες μετα­νά­στες του ιστιο­φό­ρου, και οι δύο άνδρες επέ­βαι­ναν στο σκάφος.

Οι νεκροί από τη ναυ­τι­κή τρα­γω­δία ανήλ­θαν στους 18, ενώ για την υπό­θε­ση είχαν συλ­λη­φθεί τρία άτο­μα μετα­ξύ των δια­σω­θέ­ντων που φέρο­νταν ως οι δια­κι­νη­τές των μεταναστών.

Το ναυά­γιο της Πάρου ήταν το τρί­το συνε­χό­με­νο ναυά­γιο στο Αιγαίο, απο­τέ­λε­σμα ευλα­βι­κής υλο­ποί­η­σης της επαί­σχυ­ντης συμ­φω­νί­ας ΕΕ – Τουρ­κί­ας από την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, την οποία συν­δια­μόρ­φω­σε και υπέ­γρα­ψε η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συν­δυα­σμό με το σφρά­γι­σμα των συνό­ρων στον Έβρο, σπρώ­χνουν τους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες σε όλο και πιο ριψο­κίν­δυ­νες διαδρομές.

Συνο­λι­κά τη χρο­νιά που αφή­νου­με πίσω μας επι­βι­βά­σθη­καν σε πλοιά­ρια στα τουρ­κι­κά παρά­λια και έφτα­σαν στην Κάτω Ιτα­λία πάνω από 11.000 άνθρω­ποι.  Η κατα­γω­γή τους είναι κυρί­ως από το Αφγα­νι­στάν, αλλά και από τη Συρία, το Πακι­στάν, τη Σομα­λία. Ακό­μη και από την Αρμε­νία και την ίδια την Τουρκία.

Οι δου­λέ­μπο­ροί ξεκι­νούν συνή­θως από το Μπό­ντρουμ ή το Τσε­σμέ της δυτι­κής Τουρ­κί­ας και προ­σπα­θούν να απο­βι­βά­σουν τους «απελ­πι­σμέ­νους της θάλασ­σας» τμη­μα­τι­κά σε μικρούς κόλ­πους της Απουλίας.

Αρθού­ρος Ρεμπώ Επα­να­στά­της και μπο­έμ ΜΙΚΡΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο