Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε προσομοίωση «αποκλεισμού» της Ταϊβάν προχώρησε η Κίνα

Ο στρα­τός της Κίνας διε­ξή­γα­γε σήμε­ρα γυμνά­σια αερο­πο­ρι­κού και ναυ­τι­κού απο­κλει­σμού γύρω από την Ταϊ­βάν, κατά την τελευ­ταία ημέ­ρα των στρα­τιω­τι­κών του ασκή­σε­ων, στις οποί­ες συμ­με­τεί­χαν ένα αερο­πλα­νο­φό­ρο και πολε­μι­κά αεροσκάφη.

Το Πεκί­νο ανα­κοί­νω­σε αυτά τα τρι­ή­με­ρα γυμνά­σια το Σάβ­βα­το, αφού η πρό­ε­δρος της Ταϊ­βάν Τσάι Ινγκ- γου­έν επέ­στρε­ψε στην Ταϊ­πέι μετά τη συνά­ντη­ση που είχε στο Λος Άντζε­λες των ΗΠΑ με τον πρό­ε­δρο της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων Κέβιν Μακάρθι.

Η Κίνα θεω­ρεί την Ταϊ­βάν επαρ­χία της η οποία πρέ­πει να επα­νε­νω­θεί με την ηπει­ρω­τι­κή χώρα, ακό­μη και με τη χρή­ση βίας.

«Πολ­λά οπλι­σμέ­να κατα­διω­κτι­κά αερο­σκά­φη H‑6K πραγ­μα­το­ποί­η­σαν αρκε­τά κύμα­τα προ­σο­μοί­ω­σης πυρών ενα­ντί­ον σημα­ντι­κών στό­χων στο νησί της Ταϊ­βάν», μετέ­δω­σε η κινε­ζι­κή κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση CCTV.

«Στο στε­νό της Ταϊ­βάν, βορειο­δυ­τι­κά και νοτιο­δυ­τι­κά της Ταϊ­βάν και στα ύδα­τα ανα­το­λι­κά της Ταϊ­βάν οι κινε­ζι­κές δυνά­μεις ανέ­λα­βαν την πρω­το­βου­λία να επι­τε­θούν, επι­δει­κνύ­ο­ντας πλή­ρως το πλε­ο­νέ­κτη­μα της από­δο­σης τους, πραγ­μα­το­ποιώ­ντας ελιγ­μούς για να κατα­λά­βουν σημα­ντι­κές θέσεις και προ­χω­ρώ­ντας γρή­γο­ρα για να εμπο­δί­σουν εχθρούς», πρό­σθε­τε το ρεπορ­τάζ της τηλεόρασης.

Η ανα­το­λι­κή διοί­κη­ση του Λαϊ­κού Απε­λευ­θε­ρω­τι­κού Στρα­τού επε­σή­μα­νε ότι το αερο­πλα­νο­φό­ρο Shandong συμ­με­τεί­χε επί­σης στα γυμνά­σια, με τη CCTV να μετα­δί­δει εικό­νες από μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη να απο­γειώ­νο­νται από αυτό.

Η Ταϊ­βάν παρα­κο­λου­θεί τις κινή­σεις του Shandong στον Ειρη­νι­κό Ωκε­α­νό από την προη­γού­με­νη εβδομάδα.

Εξάλ­λου το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ταϊ­βάν έδω­σε σήμε­ρα στη δημο­σιό­τη­τα χάρ­τη με τις αερο­πο­ρι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες της Κίνας κατά τις 24 προη­γού­με­νες ώρες, στον οποίο φαί­νο­νται τέσ­σε­ρα μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη J‑15 να πραγ­μα­το­ποιούν γυμνά­σια στον Ειρη­νι­κό Ωκε­α­νό, στα ανα­το­λι­κά του νησιού.

Παράλ­λη­λα το υπουρ­γείο ανα­κοί­νω­σε ότι έχει εντο­πί­σει ένδε­κα πολε­μι­κά πλοία και πενή­ντα εννέα στρα­τιω­τι­κά αερο­σκά­φη της Κίνας γύρω από το νησί, όπως και το αερο­πλα­νο­φό­ρο Shandong.

Αυτό το κινε­ζι­κό αερο­πλα­νο­φό­ρο πραγ­μα­το­ποί­η­σε χθες, Κυρια­κή, γυμνά­σια σε ύδα­τα κοντά στο νησί Οκι­νά­ουα της Ιαπω­νί­ας, επε­σή­μα­νε το ιαπω­νι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας σήμερα.

Αερο­σκά­φη και ελι­κό­πτε­ρα απο­γειώ­θη­καν και προ­σγειώ­θη­καν στο Shandong 120 φορές από την Παρα­σκευή ως την Κυρια­κή, με το αερο­πλα­νο­φό­ρο και άλλα τρία πολε­μι­κά πλοία και ένα πλοίο υπο­στή­ρι­ξης να φτά­νουν σε από­στα­ση 230 χιλιο­μέ­τρων από το νησί Μιγιά­κο της Ιαπωνίας.

Η Ιαπω­νία παρα­κο­λου­θεί τα κινε­ζι­κά στρα­τιω­τι­κά γυμνά­σια γύρω από την Ταϊ­βάν «με μεγά­λο ενδια­φέ­ρον», σχο­λί­α­σε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος της Ιαπω­νί­ας Χιρο­κά­ζου Ματσούνο.

«Η σπου­δαιό­τη­τα της ειρή­νης και της στα­θε­ρό­τη­τας στο στε­νό της Ταϊ­βάν δεν είναι μόνο σημα­ντι­κή για την ασφά­λεια της Ιαπω­νί­ας, αλλά και για τη στα­θε­ρό­τη­τα του συνό­λου της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας», πρό­σθε­σε ο ίδιος.

Από την πλευ­ρά τους οι ΗΠΑ ανα­κοί­νω­σαν επί­σης ότι παρα­κο­λου­θούν στε­νά τα γυμνά­σια της Κίνας, ενώ σημεί­ω­σαν ότι το αντι­τορ­πι­λι­κό USS Milius διε­ξή­γα­γε «επι­χεί­ρη­ση ελευ­θε­ρί­ας της ναυ­σι­πλο­ΐ­ας» σε περιο­χή της Νότιας Σινι­κής θάλασ­σας την οποία διεκ­δι­κεί το Πεκίνο.

«Αυτή η επι­χεί­ρη­ση ελευ­θε­ρί­ας της ναυ­σι­πλο­ΐ­ας σεβά­στη­κε τα δικαιώ­μα­τα, τις ελευ­θε­ρί­ες και τις νόμι­μες χρή­σεις της θάλασ­σας», τόνι­σε στην ανα­κοί­νω­σή του το αμε­ρι­κα­νι­κό Πολε­μι­κό Ναυ­τι­κό, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι το αντι­τορ­πι­λι­κό βρί­σκε­ται κοντά στα νησιά Σπράτλι.

Τα USS Milius πέρα­σε σε από­στα­ση του­λά­χι­στον 12 ναυ­τι­κών μιλί­ων από τον ύφα­λο Μιστσίφ, τον οποίο διεκ­δι­κεί η Κίνα και άλλες χώρες της περιο­χής, σημεί­ω­σε το Πολε­μι­κό Ναυτικό.

Ωστό­σο η αντί­δρα­ση του Πεκί­νου ήταν άμε­ση, με τον Τιάν Γιουν­λί εκπρό­σω­πο της Νότιας Διοί­κη­σης του Λαϊ­κού Απε­λευ­θε­ρω­τι­κού Στρα­τού να καταγ­γέλ­λει την «παρά­νο­μη παρεί­σφρη­ση» του αμε­ρι­κα­νι­κού αντι­τορ­πι­λι­κού «στα ύδα­τα που βρί­σκο­νται δίπλα στον ύφα­λο Μιστσίφ, στα νησιά Νάν­σα της Κίνας, χωρίς την έγκρι­ση της κινε­ζι­κής κυβέρνησης».

 

https://ekdoseis-atexnos.gr/book/%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%ac-%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%b9%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%bc%cf%8c%cf%84%cf%84%ce%b1/

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο