Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε «ρυθμούς» Πανελλαδικών περίπου 90.000 υποψήφιοι – Οι αλλαγές και το πρόγραμμα

Εβδο­μά­δα-ορό­ση­μο για την έναρ­ξη των Πανελ­λα­δι­κών Εξε­τά­σε­ων είναι η ερχό­με­νη, με τους υπο­ψη­φί­ους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ να δίνουν τη δική τους «μάχη» για μία από τις 68.574 θέσεις στα ελλη­νι­κά Ανώ­τα­τα Εκπαι­δευ­τι­κά Ιδρύματα.

Αν και δεν έχει ανα­κοι­νω­θεί επί­ση­μα ο ακρι­βής αριθ­μός των υπο­ψη­φί­ων που έχουν δηλώ­σει ότι θα συμ­με­τέ­χουν στις Εξε­τά­σεις, σύμ­φω­να με πηγές του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας ο αριθ­μός αυτός θα είναι περί­που ίδιος με τον περ­σι­νό, θα ανέλ­θει δηλα­δή περί­που στις 90.000.

Φέτος, δεν υπάρ­χουν ιδιαί­τε­ρες μετα­βο­λές στον τρό­πο διε­ξα­γω­γής των Πανελ­λα­δι­κών Εξε­τά­σε­ων συνο­λι­κά. Θα εφαρ­μο­στεί για τρί­τη χρο­νιά η Ελά­χι­στη Βάση Εισα­γω­γής, όπως και το Παράλ­λη­λο Μηχα­νο­γρα­φι­κό για εισα­γω­γή στα Δημό­σια ΙΕΚ. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα (βάσεις) ανα­μέ­νε­ται να ανα­κοι­νω­θούν και φέτος νωρίς, προς τα τέλη Ιου­λί­ου, όπως έγι­νε και πέρυσι.

Στις ελά­χι­στες μετα­βο­λές, περι­λαμ­βά­νο­νται η αλλα­γή του τρό­που βαθ­μο­λό­γη­σης των μαθη­μά­των της Νεο­ελ­λη­νι­κής Γλώσ­σας και των Αρχαί­ων, η υπο­βο­λή μηχα­νο­γρα­φι­κού σε μία φάση, η περί­λη­ψη 8 τμη­μά­των που σχε­τί­ζο­νται με το περι­βάλ­λον και την οικο­νο­μία στο 4ο επι­στη­μο­νι­κό πεδίο και δύο νέα τμή­μα­τα που θα περι­λη­φθούν στο 2ο και το 3ο πεδίο.

Επι­πλέ­ον, από πλευ­ράς υπουρ­γεί­ου έχει δια­βε­βαιω­θεί ότι δεν θα επη­ρε­α­στεί η διε­ξα­γω­γή των εξε­τά­σε­ων από τη διε­ξα­γω­γή των εθνι­κών εκλογών.

«Χωρίς θεαματικές μεταβολές»

Όπως σημεί­ω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώρ­γος Χατζη­τέ­γας, εκπαι­δευ­τι­κός ανα­λυ­τής, το ποσο­στό επι­τυ­χί­ας των υπο­ψη­φί­ων ανα­μέ­νε­ται να κυμαν­θεί στα ίδια επί­πε­δα με πέρυ­σι, γύρω στο 60% δηλα­δή. «Δεν περι­μέ­νου­με θεα­μα­τι­κές μετα­βο­λές για τη φετι­νή χρο­νιά», ανέφερε.

Αυτό που επε­σή­μα­νε είναι η εσω­τε­ρι­κή «μετα­τό­πι­ση» των υπο­ψη­φί­ων από το 1ο Επι­στη­μο­νι­κό Πεδίο (Ανθρω­πι­στι­κών, Νομι­κών & Κοι­νω­νι­κών Επι­στη­μών), που άλλο­τε ήταν το πολυ­πλη­θέ­στε­ρο, στο 4ο Πεδίο (Επι­στη­μών Οικο­νο­μί­ας και Πλη­ρο­φο­ρι­κής). Όπως σημεί­ω­σε, το 2018, το 32% των υπο­ψη­φί­ων προ­σα­να­το­λί­ζο­νταν στο 1ο Επι­στη­μο­νι­κό Πεδίο και το 25% από το 4ο. Σύμ­φω­να με τα περυ­σι­νά στοι­χεία, το 4ο Πεδίο έχει πάρει πλέ­ον τη σκυ­τά­λη, καθώς το 35% των υπο­ψη­φί­ων δηλώ­νουν σχο­λές από το 4ο Πεδίο και το 25% από το 1ο.

Οι αλλαγές

Για το μάθη­μα της Νεο­ελ­λη­νι­κής Γλώσ­σας και Λογο­τε­χνί­ας Γενι­κής Παι­δεί­ας, από φέτος το άρι­στα για το πρώ­το θέμα ‑την περί­λη­ψη δηλα­δή που καλού­νται να κάνουν οι υπο­ψή­φιοι- θα λαμ­βά­νει 20 στις 100 μονά­δες, από 15 που λάμ­βα­νε μέχρι πέρυσι.

Επί­σης, στο μάθη­μα των Αρχαί­ων Ελλη­νι­κών, «κόπη­κε» η μία από τις δύο ερω­τή­σεις του διδαγ­μέ­νου κει­μέ­νου, που λάμ­βα­νε 2 μονά­δες στις 20. Οι μονά­δες αυτές θα προ­στε­θούν στη μετά­φρα­ση του αδί­δα­κτου, το άρι­στα για το οποίο θα είναι πλέ­ον 10 μονά­δες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.

Όσον αφο­ρά στις αλλα­γές στα τμή­μα­τα, φέτος θα προ­στε­θούν δύο νέα στο 2ο και το 3ο Επι­στη­μο­νι­κό Πεδίο. Πρό­κει­ται για το τμή­μα Αει­φο­ρι­κής Γεωρ­γί­ας στο Αγρί­νιο και Γεω­πο­νι­κής στο Μεσο­λόγ­γι, τμή­μα­τα τα οποία ανή­κουν στο Πανε­πι­στή­μιο Πατρών.

Επι­πλέ­ον, οκτώ τμή­μα­τα θα περι­λη­φθούν από φέτος και στο 4ο Πεδίο, εκτός του 2ου και του 3ου που ήταν μέχρι πέρυ­σι. Πρό­κει­ται για τα τμή­μα­τα Περι­βάλ­λο­ντος στη Μυτι­λή­νη, στη Λάρι­σα, και τη Ζάκυν­θο, τα τμή­μα­τα Κοι­νω­νι­κής Πολι­τι­κής στην Αθή­να και την Κομο­τη­νή, το τμή­μα Δασο­λο­γί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Περι­βάλ­λο­ντος και Φυσι­κών Πόρων στην Ορε­στιά­δα, το τμή­μα Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης στην Ορε­στιά­δα και το τμή­μα Πλη­ρο­φο­ρι­κής με εφαρ­μο­γές στη Βιοϊ­α­τρι­κή στη Λαμία.

Τέλος, η υπο­βο­λή Μηχα­νο­γρα­φι­κού φέτος δεν θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοι­χεία των περα­σμέ­νων ετών, ένα πολύ υψη­λό ποσο­στό των υπο­ψη­φί­ων (93% για το 2022) εισά­γε­ται στις σχο­λές των 10 πρώ­των επι­λο­γών του από την πρώ­τη φάση.

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Οι εξε­τά­σεις των ΓΕΛ θα αρχί­σουν στις 2 Ιου­νί­ου 2023 με το μάθη­μα της Νεο­ελ­λη­νι­κής Γλώσ­σας και Λογο­τε­χνί­ας (Γενι­κής Παι­δεί­ας) και στη συνέ­χεια, θα ακο­λου­θή­σουν τρεις ημέ­ρες εξε­τά­σε­ων των μαθη­μά­των Προσανατολισμού:

6 Ιου­νί­ου: Αρχαία Ελλη­νι­κά (Ομά­δα Προ­σα­να­το­λι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Σπου­δών), Μαθη­μα­τι­κά (Ο.Π. Θετι­κών Σπου­δών και Σπου­δών Οικο­νο­μί­ας και Πλη­ρο­φο­ρι­κής), Βιο­λο­γία (Ο.Π. Σπου­δών Υγείας)

8 Ιου­νί­ου: Λατι­νι­κά (Ομά­δα Προ­σα­να­το­λι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Σπου­δών), Χημεία (Ο.Π. Θετι­κών Σπου­δών και Σπου­δών Υγεί­ας), Πλη­ρο­φο­ρι­κή (Ο.Π. Σπου­δών Οικο­νο­μί­ας και Πληροφορικής)

12 Ιου­νί­ου: Ιστο­ρία (Ομά­δα Προ­σα­να­το­λι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Σπου­δών), Φυσι­κή (Ο.Π. Θετι­κών Σπου­δών και Σπου­δών Υγεί­ας), Οικο­νο­μία (Ο.Π. Σπου­δών Οικο­νο­μί­ας και Πληροφορικής)

Όσον αφο­ρά στα ΕΠΑΛ, η πρώ­τη ημέ­ρα των εξε­τά­σε­ων, 1η Ιου­νί­ου, θα αφο­ρά επί­σης στο μάθη­μα Γενι­κής Παι­δεί­ας, των Νέων Ελλη­νι­κών. Θα ακο­λου­θή­σει η εξέ­τα­ση του μαθή­μα­τος των Μαθη­μα­τι­κών (3 Ιου­νί­ου) και οι υπό­λοι­πες ημέ­ρες (7, 9, 10, 13, 15 και 16 Ιου­νί­ου) θα αφο­ρούν σε μαθή­μα­τα ειδικότητας.

Σχε­τι­κά με τις εξε­τά­σεις των ειδι­κών μαθη­μά­των, αυτές θα διε­ξα­χθούν στο διά­στη­μα 17 – 29 Ιου­νί­ου. Αρχι­κά, στις 17 Ιου­νί­ου οι υπο­ψή­φιοι θα εξε­τα­στούν στο μάθη­μα των Αγγλι­κών και στις 19 Ιου­νί­ου στα Γερ­μα­νι­κά. Στη συνέ­χεια, θα διε­ξα­χθούν οι εξε­τά­σεις του Ελεύ­θε­ρου και Γραμ­μι­κού Σχε­δί­ου (20 και 21 Ιου­νί­ου, αντίστοιχα).

Θα ακο­λου­θή­σουν οι εξε­τά­σεις των μαθη­μά­των που αφο­ρούν στην εισα­γω­γή σε μου­σι­κά τμή­μα­τα: Αρμο­νία (22 Ιου­νί­ου), Έλεγ­χος Μου­σι­κών Ακου­στι­κών Ικα­νο­τή­των (23 Ιου­νί­ου), Μου­σι­κή Αντί­λη­ψη και Γνώ­ση (24 Ιου­νί­ου), Μου­σι­κή Εκτέ­λε­ση και Ερμη­νεία (26 Ιουνίου).

Τέλος, οι εξε­τά­σεις των ειδι­κών μαθη­μά­των θα ολο­κλη­ρω­θούν με τα Γαλ­λι­κά (27 Ιου­νί­ου), τα Ισπα­νι­κά (28 Ιου­νί­ου) και τα Ιτα­λι­κά (29 Ιουνίου).

Τέλος μαθημάτων για τα γυμνάσια

Η 1η Ιου­νί­ου, εκτός από ημέ­ρα έναρ­ξης των Πανελ­λα­δι­κών Εξε­τά­σε­ων για τους υπο­ψη­φί­ους των ΓΕΛ, είναι και η πρώ­τη η μέρα εξε­τά­σε­ων για τους μαθη­τές και τις μαθή­τριες των γυμνα­σί­ων. Πιο συγκε­κρι­μέ­να, την ερχό­με­νη Τρί­τη, 30 Μαΐ­ου 2023, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν τα τελευ­ταία μαθή­μα­τα στις τάξεις των γυμνα­σί­ων της επι­κρά­τειας. Στη συνέ­χεια, από 1η έως 15 Ιου­νί­ου θα διε­ξα­χθούν οι προ­α­γω­γι­κές και απο­λυ­τή­ριες εξετάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο