Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σκάφος με μετανάστες ναυάγησε στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, πέντε νεκροί

Πέντε άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους, όταν ένα σκά­φος, που μετέ­φε­ρε μετα­νά­στες, ναυά­γη­σε στα ανοι­κτά των ακτών του ιτα­λι­κού νησιού Λαμπε­ντού­ζα, μετέ­δω­σε σήμε­ρα το ιτα­λι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων ANSA.

Δια­σώ­στες κατά­φε­ραν να σώσουν 48 ανθρώ­πους μετά το ναυά­γιο του σκά­φους σε από­στα­ση περί­που 9 χιλιο­μέ­τρων από τη Λαμπε­ντού­ζα, μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο. Οι επι­ζώ­ντες και οι σοροί των θυμά­των μετα­φέρ­θη­καν στο νησί.

Το πρα­κτο­ρείο μετέ­δω­σε πως αστυ­νο­μι­κοί βρί­σκο­νται επιτόπου.

Σύμ­φω­να με την ίδια πηγή, άλλοι 256 μετα­νά­στες έφθα­σαν στο νησί από τις 3:30 π.μ. (04:30 ώρα Ελλά­δας). Είχαν ταξι­δέ­ψει με τέσ­σε­ρα σκά­φη από τα οποία μόλις ένα, που μετέ­φε­ρε Τυνή­σιους, κατά­φε­ρε να φθά­σει στο λιμά­νι χωρίς βοή­θεια, μετέ­δω­σε το ANSA.

Σύμ­φω­να με νεό­τε­ρη ενη­μέ­ρω­ση, του­λά­χι­στο επτά άνθρω­ποι έχα­σαν την ζωή τους από ανα­τρο­πή σκά­φους σε από­στα­ση πέντε ναυ­τι­κών μιλί­ων από την Λαμπε­ντού­ζα. Σύμ­φω­να με την ιτα­λι­κή εφη­με­ρί­δα La Repubblica, τέσ­σε­ρις εκ των νεκρών είναι γυναί­κες . Η μία από αυτές επρό­κει­το να γεν­νή­σει σε λίγες εβδο­μά­δες. Παράλ­λη­λα, πηγές της αστυ­νο­μί­ας ανα­φέ­ρουν ότι υπάρ­χουν ακό­μη εννέα αγνοούμενοι.

Χιλιά­δες πρό­σφυ­γες έχουν ήδη φθά­σει φέτος στην Ιτα­λία με σκά­φη. Την Παρα­σκευή, ο αριθ­μός τους ήταν πάνω από 19.300, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών. Την ίδια περί­ο­δο πέρυ­σι, το έτος παν­δη­μί­ας 2020, ο αριθ­μός αυτός ήταν λίγο κάτω από τους 6.600 ανθρώ­πους. Περί­που 700 άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγ­μής φέτος κατά τον διά­πλου της κεντρι­κής Μεσο­γεί­ου από τη βόρεια Αφρι­κή προς την Ευρώ­πη, σύμ­φω­να με στοι­χεία από τα Ηνω­μέ­να Έθνη.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο