Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σκέψεις με αφορμή το Βrexit

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Η απο­χώ­ρη­ση του Ηνω­μέ­νου Βασί­λειου, έπει­τα από 47 χρό­νια από την Ε.Ε είναι πλέ­ον γεγο­νός και είναι και σημα­ντι­κό σε παγκό­σμιο επί­πε­δο αλλά και στην ίδια την Ε.Ε. Φυσι­κά η παρου­σία εκεί δεν ήταν ανέ­φε­λη για­τί τα χρό­νια αυτά εκτός από την συνερ­γα­σία υπήρ­χε και η αντι­πα­ρά­θε­ση με άλλους «μεγά­λους παί­κτες» (π.χ Γαλ­λία, Γερ­μα­νία). Όμως το όλο γεγο­νός βοη­θά να βγουν ορι­σμέ­να συμπεράσματα.

1. Η Ε.Ε δεν είναι μονό­δρο­μος, αλλά ούτε και νομο­τέ­λεια. Είναι επι­λο­γή των αστι­κών τάξε­ων χωρών της Ευρώ­πης (για οικο­νο­μι­κούς-πολι­τι­κούς λόγους) που πατά στην αντι­κει­με­νι­κή «ανά­γκη» των καπι­τα­λι­στι­κών ολο­κλη­ρώ­σε­ων, στην διε­θνο­ποί­η­ση της παρα­γω­γής και το κεφα­λαί­ου, με στό­χο  φυσι­κά όχι την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των λαϊ­κών ανα­γκών και συμ­φε­ρό­ντων, αλλά της κερ­δο­φο­ρί­ας σ’ ένα ευρύ­τε­ρο πεδίο του κεφα­λαί­ου κάθε χώρας και συνο­λι­κά των κεφα­λαιο­κρα­τών της Ε.Ε σε βάρος των λαών τους.  Η ΕΕ από τη γέν­νη­σή της μέχρι σήμε­ρα, (ως μετε­ξέ­λι­ξη της ΕΟΚ), είναι δια­κρα­τι­κή ιμπε­ρια­λι­στι­κή συμ­μα­χία που εκφρά­ζει και υπη­ρε­τεί τα συμ­φέ­ρο­ντα των μονο­πω­λια­κών ομί­λων, κατά της εργα­τι­κής τάξης, κατά της φτω­χής αγρο­τιάς και των άλλων λαϊ­κών στρω­μά­των της Ευρώπης.

2. Η επι­λο­γή για απο­χώ­ρη­ση απ’ αυτήν στη­ρί­χτη­κε σε ένα κομ­μά­τι της αστι­κής τάξης και υπο­στη­ρί­χτη­κε από ένα τμή­μα του αστι­κού πολι­τι­κού προ­σω­πι­κού στο Η.Β. και φυσι­κά ήταν απο­τέ­λε­σμα του δημο­ψη­φί­σμα­τος που ο βρε­τα­νι­κός λαός έδει­ξε την αγα­νά­κτη­σή του και τη δυσα­ρέ­σκειά του, ως ένα βαθ­μό σ’αυτά που βίω­νε μέσα στην Ε.Ε. Να ξεκα­θα­ρί­σου­με όμως ότι και μετά την απο­χώ­ρη­ση θα συνε­χί­σει σ’αυτό (δηλα­δή το Η.Β)να κυριαρ­χούν οι καπι­τα­λι­στι­κές σχέ­σεις παρα­γω­γής, από μόνη της δηλα­δή δεν σημαί­νει μία ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κή πορεία υπέρ των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων. Δεί­χνει όμως παράλ­λη­λα ότι η απο­χώ­ρη­ση μία χώρας από την Ε.Ε μπο­ρεί να γίνει! (άλλω­στε η δια­δι­κα­σία απο­χώ­ρη­σης μπο­ρεί ν’ απο­τε­λέ­σει έναν «οδι­κό χάρ­τη» και για άλλες χώρες που θα το θελήσουν).

3.  Φυσι­κά το κύριο ζήτη­μα για τους λαούς δεν είναι απλά και μόνο η απο­χώ­ρη­ση από την Ε.Ε (που μπο­ρεί να συμ­βεί π.χ σε μία χώρα αν το επι­λέ­ξει μία αστι­κή κυβέρ­νη­ση) αλλά πρώ­τι­στα το τι θα γίνει μετά. Το αν δηλα­δή η απο­χώ­ρη­ση συν­δυά­ζε­ται και με την πορεία για ριζι­κές αλλα­γές στη χώρα (στη κάθε χώρα) ή απλά «αλλά­ζουν» οι επι­λο­γές της άρχου­σας τάξης ή μέρους της. Και εδώ έχει να κάνει με το ποιος τελι­κά θα δίνει τον «τόνο» στην δια­δι­κα­σία, στις εξε­λί­ξεις. Το αν δηλα­δή ο λαός στρα­τευ­τεί «κάτω από ξένες σημαί­ες» ή σηκώ­σει τις δικές του σημαί­ες που θα γρά­φουν «απο­δέ­σμευ­ση από την Ε.Ε, το ΝΑΤΟ και κάθε είδους ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες» στο δρό­μο για «ν’ ανθρω­πεύ­σει ο άνθρω­πος», στο δρό­μο δηλα­δή με στό­χο αυτός να πάρει την οικο­νο­μι­κή-πολι­τι­κή εξουσία!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο