Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σκιαμαχίες σε ΝΑΤΟική γραμμή

Περίσ­σε­ψαν χτες οι κορό­νες περί «πατριω­τι­σμού» και «εθνι­κής γραμ­μής» από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμ­μα­τα του ευρω­α­τλα­ντι­κού τόξου, στη συζή­τη­ση επί της Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής Συμ­φω­νί­ας για τις βάσεις.

«Πατριω­τι­κό καθή­κον» βάφτι­σε ο Κυρ. Μητσο­τά­κης την ψήφι­ση της Συμ­φω­νί­ας, «πατριω­τι­κή στά­ση» είναι η «δια­πραγ­μά­τευ­ση μεγα­λύ­τε­ρων ανταλ­λαγ­μά­των από τις ΗΠΑ και εγγυ­ή­σε­ων για την ασφά­λεια της χώρας», απά­ντη­σε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με προ­κά­λυμ­μα το «εθνι­κό συμ­φέ­ρον», σκια­μα­χούν για τους όρους της βαθύ­τε­ρης εμπλο­κής στα αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κά σχέ­δια, που απο­τε­λεί στρα­τη­γι­κή επι­λο­γή της αστι­κής τάξης, απο­κλει­στι­κά για τα δικά της συμ­φέ­ρο­ντα, σε βάρος του λαού.

Το συμ­φέ­ρον της χώρας είναι «να είμα­στε συνε­πείς απέ­να­ντι στη συμ­μα­χία», είπαν ο πρω­θυ­πουρ­γός και άλλα στε­λέ­χη της κυβέρ­νη­σης, υπερ­θε­μα­τί­ζο­ντας στη μετα­τρο­πή της χώρας σε προ­κε­χω­ρη­μέ­νο φυλά­κιο του ευρωατλαντισμού.

Επι­κα­λέ­στη­κε γι’ αυτό τον κίν­δυ­νο από την επι­θε­τι­κό­τη­τα της «σύμ­μα­χου» Τουρ­κί­ας, με τον ΥΠΕΞ να θέτει ως εξής το θέμα: «Αν δεν υπήρ­χε η Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, φαντα­στεί­τε τη γεω­στρα­τη­γι­κή σημα­σία που θα είχαν σήμε­ρα τα Στε­νά, άρα και η Τουρκία».

Η ιστο­ρία των ελλη­νο­τουρ­κι­κών σχέ­σε­ων μέσα στο ΝΑΤΟ έχει απο­δεί­ξει το εντε­λώς αντίθετο

70 χρό­νια τώρα, με ή χωρίς την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη στη λίστα των ΝΑΤΟι­κών υπο­δο­μών, η Τουρ­κία γκρι­ζά­ρει το Αιγαίο και την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, αμφι­σβη­τεί την ελλη­νι­κή κυριό­τη­τα σε νησιά, συνε­χί­ζει την κατο­χή στην Κύπρο, χαράσ­σει αυθαί­ρε­τα τις θαλάσ­σιες ζώνες με κρά­τη της περιο­χής, όπως η Λιβύη.

Θεω­ρώ­ντας «ΝΑΤΟι­κό έδα­φος» την επι­κρά­τεια των κρα­τών — μελών της, η ευρω­α­τλα­ντι­κή συμ­μα­χία βάζει πλά­τη στις αμφι­σβη­τή­σεις της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης και στο όνο­μα της ΝΑΤΟι­κής συνο­χής προ­ω­θού­νται επώ­δυ­νοι συμ­βι­βα­σμοί στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά και στο Κυπρια­κό, σε βάρος των ελλη­νι­κών κυριαρ­χι­κών δικαιωμάτων.

Άλλω­στε, και η ίδια η κυβέρ­νη­ση ομο­λο­γεί ότι το «απο­τύ­πω­μα» της μετα­τρο­πής της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης σε ΝΑΤΟι­κό ορμη­τή­ριο δεν συνέ­βα­λε στο να «μαζευ­τούν» οι αμφι­σβη­τή­σεις της Τουρκίας.

Αντί­θε­τα, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας τον σημα­ντι­κό ρόλο της στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ ανα­βαθ­μί­ζουν τα παζά­ρια με την τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση για επέ­κτα­ση της στρα­τιω­τι­κής βοή­θειας και ενερ­γό­τε­ρο ρόλο στους ενερ­γεια­κούς σχεδιασμούς.

ΣΥΡΙΖΑ δώστε μας κάτι παραπάνω… για την Ελλάδα ρε γαμώτο

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, «πατριω­τι­σμός» είναι να διεκ­δι­κή­σει η Ελλά­δα περισ­σό­τε­ρα από τις ΗΠΑ για τη Συμ­φω­νία και «να μην τα δίνει όλα για το τίπο­τα».

Σε ποια ανταλ­λάγ­μα­τα ανα­φέ­ρε­ται όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποί­ος δια­πραγ­μα­τεύ­τη­κε πρώ­τος τη Συμ­φω­νία, πριν περά­σει τη σκυ­τά­λη στη ΝΔ;

Οπως φάνη­κε και στη χτε­σι­νή συζή­τη­ση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθε­λε κι άλλες τοπο­θε­σί­ες, όπως η Σκύ­ρος, να αξιο­ποι­η­θούν στρα­τιω­τι­κά από τις ΗΠΑ, με το επι­χεί­ρη­μα ότι η αμε­ρι­κα­νι­κή παρου­σία στο κεντρι­κό Αιγαίο λει­τουρ­γεί ως «αντί­βα­ρο» στις τουρ­κι­κές αμφισβητήσεις.

Ζητά­ει δηλα­δή ακό­μα περισ­σό­τε­ρες αμε­ρι­κα­νι­κές βάσεις και παί­ζει τον ρόλο του «λαγού» για μια επό­με­νη ανα­θε­ώ­ρη­ση της Συμ­φω­νί­ας, που μόνο χει­ρό­τε­ρη θα γίνε­ται για τον λαό, όσο οξύ­νο­νται οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί αντα­γω­νι­σμοί και βαθαί­νει η ελλη­νι­κή εμπλοκή.

Ζητά­ει επί­σης ο ΣΥΡΙΖΑ «καλύ­τε­ρους» όρους συμ­με­το­χής της Ελλά­δας στη στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια των ΗΠΑ. Δηλα­δή, περισ­σό­τε­ρους εξο­πλι­σμούς για τις ΝΑΤΟι­κές ανά­γκες, τους οποί­ους άλλω­στε δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται και η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση με άλλες, παράλ­λη­λες συμφωνίες.

Ζητά­ει ακό­μα ανα­βάθ­μι­ση της εμπο­ρι­κής χρή­σης του λιμα­νιού της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης ένα­ντι της στρα­τιω­τι­κής, κρύ­βο­ντας ότι αυτά τα δυο «πάνε πακέ­το» και ότι από τα ενερ­γεια­κά — επι­χει­ρη­μα­τι­κά σχέ­δια που «τρέ­χουν» στην περιο­χή, κερ­δι­σμέ­νοι θα βγουν μόνο οι μεγά­λοι ενερ­γεια­κοί — κατα­σκευα­στι­κοί όμι­λοι και οι εφο­πλι­στές.

Ο λαός όμως θα συνεχίσει να ζει στην ενεργειακή φτώχεια, να πληρώνει χρυσάφι το αέριο που θα ξεφορτώνεται από τον ελληνόκτητο στόλο στους τερματικούς σταθμούς της Αλεξανδρούπολης και των άλλων λιμανιών.

Τα …«πατριω­τι­κά» συμ­φέ­ρο­ντα που υπε­ρα­σπί­ζο­νται επο­μέ­νως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα στη σκια­μα­χία τους και για τη Συμ­φω­νία για τις Βάσεις, είναι αυτά της αστι­κής τάξης, που συν­δέ­ο­νται σε ευθεία γραμ­μή με τον αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κό σχε­δια­σμό και τη βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή της Ελλά­δας σ’ αυτόν.

Είναι αυτός ο σχε­δια­σμός που εκθέ­τει τον λαό σε μεγά­λους κιν­δύ­νους και μετα­τρέ­πει τη χώρα σε στό­χο, στο έδα­φος των αντα­γω­νι­σμών που οξύ­νο­νται με Κίνα και Ρωσία. Που βάζει στο ζύγι τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας, στο όνο­μα της «συμ­μα­χι­κής συνο­χής» στη νοτιο­α­να­το­λι­κή πτέ­ρυ­γα του ΝΑΤΟ, που η σημα­σία της ανα­βαθ­μί­ζε­ται στην αντι­πα­ρά­θε­ση με τα άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα.

Αληθινά πατριωτική όμως για τον λαό είναι η εναντίωση και όχι ο συγχρονισμός με αυτά τα επικίνδυνα σχέδια.
Είναι ο αγώνας ενάντια στη Συμφωνία και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να κλείσουν τώρα όλες οι βάσεις.
Αληθινά πατριωτικό είναι να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην αστική τάξη και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της σε κάθε χώρα.

Ενάντια στην ίδια την εξουσία της, που είναι η μήτρα των πολέμων, της φτώχειας, της εκμετάλλευσης.

Από τη στή­λη Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
του σημε­ρι­νού Ριζο­σπά­στη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο