Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΟΜΑΛΙΑ: Πάνω από 100 νεκροί & 300 τραυματίες από διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο Μογκαντίσου

Φωτο αρχείου

Φωτο αρχεί­ου via Associated Press

Του­λά­χι­στον 100 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους και άλλοι 300 τραυ­μα­τί­στη­καν από τη διπλή επί­θε­ση αυτο­κτο­νί­ας με παγι­δευ­μέ­να αυτο­κί­νη­τα που σημειώ­θη­κε χθες Σάβ­βα­το έξω από το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας στο Μογκα­ντί­σου, σύμ­φω­να με απο­λο­γι­σμό που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα σήμε­ρα η προ­ε­δρία της Σομαλίας.

Πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η ισλα­μι­στι­κή οργά­νω­ση al-Shabab  (Αλ-Σεμπάμπ) ανέ­λα­βε την ευθύ­νη για τις επιθέσεις.

Οι δύο εκρή­ξεις σημειώ­θη­καν σχε­δόν ταυ­τό­χρο­να στον πολυ­σύ­χνα­στο δρό­μο Κ5, είπε ο Σαντίκ Ντου­ντίς, εκπρό­σω­πος της σομα­λι­κής αστυνομίας.

Ένας κάτοι­κος της περιο­χής, ο Άχμεντ Νουρ, δήλω­σε στο πρα­κτο­ρείο Reuters ότι η πρώ­τη έκρη­ξη προ­κά­λε­σε ζημιές στον τοί­χο του υπουρ­γεί­ου. Η δεύ­τε­ρη σημειώ­θη­κε τη στιγ­μή που έφτα­νε στο σημείο ένα ασθε­νο­φό­ρο και είχε συγκε­ντρω­θεί κόσμος για να βοη­θή­σει τα θύματα.

Εκπρό­σω­πος της αστυ­νο­μί­ας είπε ότι δύο παγι­δευ­μέ­να αυτο­κί­νη­τα εξερ­ρά­γη­σαν σε πολυ­σύ­χνα­στο οδι­κό κόμ­βο στην πόλη, αφή­νο­ντας “δεκά­δες θύμα­τα αμάχων”.
Η Σομα­λία, έχει ένα από τα πιο αδύ­να­μα συστή­μα­τα υγεί­ας στον κόσμο μετά από δεκα­ε­τί­ες συγκρού­σε­ων. Στα νοσο­κο­μεία και αλλού, ξέφρε­νοι συγ­γε­νείς κοί­τα­ζαν κάτω από πλα­στι­κά σεντό­νια και μέσα σε σακού­λες, ανα­ζη­τώ­ντας αγα­πη­μέ­να πρόσωπα.

«Ζητά­με από τους διε­θνείς εταί­ρους μας και τους μου­σουλ­μά­νους σε όλο τον κόσμο να στεί­λουν τους για­τρούς τους εδώ, καθώς δεν μπο­ρού­με να στεί­λου­με όλα τα θύμα­τα εκτός της χώρας για θερα­πεία», δήλω­σε ο πρό­ε­δρος Χασάν Σέιχ Μοχά­μουντ, επι­σκε­πτό­με­νος τον τόπο των εκρήξεων.

Η εξτρε­μι­στι­κή ομά­δα al-Shabab συν­δέ­ε­ται με την Αλ Κάι­ντα και συχνά στο­χεύ­ει την πρω­τεύ­ου­σα ενώ ελέγ­χει μεγά­λα τμή­μα­τα της χώρας, ανα­λαμ­βά­νο­ντας την ευθύ­νη, ανέ­φε­ρε ότι στό­χευ­σε το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας το οποίο απο­κά­λε­σε «εχθρι­κή βάση» που λαμ­βά­νει υπο­στή­ρι­ξη από μη μου­σουλ­μα­νι­κές χώρες .

Σομα­λι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης ανέ­φε­ραν ότι συνέ­βη τη μέρα που ο πρό­ε­δρος, ο πρω­θυ­πουρ­γός και άλλοι ανώ­τε­ροι αξιω­μα­τού­χοι συνα­ντή­θη­καν για να συζη­τή­σουν την κατα­πο­λέ­μη­ση του βίαιου εξτρεμισμού.

Ένας δημο­σιο­γρά­φος του Associated Press στο σημείο είπε ότι είδε «πολ­λά» πτώ­μα­τα και ότι φαι­νό­ταν ότι ήταν πολί­τες που ταξί­δευαν με τα μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς — είπε επί­σης ότι η δεύ­τε­ρη έκρη­ξη σημειώ­θη­κε μπρο­στά από ένα πολυ­σύ­χνα­στο εστιατόριο.

Ο διευ­θυ­ντής της υπη­ρε­σί­ας ασθε­νο­φό­ρων Aamin ανέ­φε­ρε στο AP ότι είχαν συγκε­ντρώ­σει πολ­λούς τραυ­μα­τί­ες ή νεκρούς. Ένα από τα ασθε­νο­φό­ρα που αντα­πο­κρί­θη­καν στην επί­θε­ση κατα­στρά­φη­κε από τη δεύ­τε­ρη έκρη­ξη, πρό­σθε­σε ο Abdulkadir Adan σε ένα tweet.

Το Συν­δι­κά­το Δημο­σιο­γρά­φων της Σομα­λί­ας ανέ­φε­ρε ότι ένας δημο­σιο­γρά­φος σκο­τώ­θη­κε και άλλοι δύο τραυ­μα­τί­στη­καν. Η επί­θε­ση σημειώ­θη­κε στη δια­σταύ­ρω­ση Zobe, η οποία ήταν το σκη­νι­κό μιας τερά­στιας βομ­βι­στι­κής επί­θε­σης με φορ­τη­γό της al-Shabab το 2017 που σκό­τω­σε περισ­σό­τε­ρους από 500 ανθρώπους.

Η Al-Shabab στο­χεύ­ει συχνά τοπο­θε­σί­ες υψη­λού προ­φίλ. Η έκρη­ξη σημειώ­θη­κε κοντά στο υπουρ­γείο Παι­δεί­ας, στο οποίο εισέ­βα­λαν οι εξτρε­μι­στές το 2015, και στο υπουρ­γείο Εξωτερικών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο