Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουδάν: Σφοδρές μάχες ανάμεσα σε ομάδες πραξικοπηματιών — Σε κλοιό πυρών το Χαρτούμ

Σφο­δρές μάχες έχουν ξεσπά­σει στο Σου­δάν, όπου ομά­δες πρα­ξι­κο­πη­μα­τιών μάχο­νται μετα­ξύ τους για την νομή της εξου­σί­ας, στο φόντο σφο­δρών ενδο­κα­πι­τα­λι­στι­κών αντι­θέ­σε­ων τα οποία δεν είναι άσχε­τα από τον αντα­γω­νι­σμό ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα κ.α. στην περιο­χή της Αφρικής.

Οι παρα­στρα­τιω­τι­κές Δυνά­μεις Ταχεί­ας Υπο­στή­ρι­ξης (RSF) συγκρού­ο­νται με τις δυνά­μεις του στρα­τού. Σύμ­φω­να με τις τελευ­ταί­ες πλη­ρο­φο­ρί­ες, μάχες σημειώ­νο­νται ακό­μα και μέσα στο κτί­ριο της κρα­τι­κής τηλε­ό­ρα­σης της χώρας. Του­λά­χι­στον τρεις άμα­χοι έως τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τον Οκτώ­βρη του 2021, μετά από πρα­ξι­κό­πη­μα, ανέ­λα­βε την εξου­σία ο στρα­τη­γός Αμπ­ντέλ Φατάχ αλ Μπου­ράν, ο οποί­ος είναι επι­κε­φα­λής του στρα­τιω­τι­κού συμ­βου­λί­ου που διοι­κεί την χώρα. Αντι­πρό­ε­δρος του Συμ­βου­λί­ου είναι ο στρα­τη­γός Μοχά­μεντ Χαμντάν Ντα­γκά­λο, ο οποί­ος έχει δημιουρ­γή­σει την παρα­στρα­τιω­τι­κή ομά­δα RSF. Ωστό­σο, μετα­ξύ των δύο στρα­τη­γών υπήρ­ξε αντι­πα­ρά­θε­ση για την αρχη­γία του στρα­τού, με απο­τέ­λε­σμα να ξεσπά­σει ανοι­χτή πολε­μι­κή σύγκρουση.

Όπως έγι­νε γνω­στό μέσω ανα­κοί­νω­σης του στρα­τού, η Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία του Σου­δάν διε­ξά­γει επι­χει­ρή­σεις κατά των επι­θέ­σε­ων των Δυνά­με­ων Ταχεί­ας Υποστήριξης.

ΥΠΕΞ: Σύσταση στους Έλληνες να αποφεύγουν ταξίδια στο Σουδάν

«Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη την κατά­στα­ση ασφα­λεί­ας στο Σου­δάν, συνι­στά στους Έλλη­νες πολί­τες να απο­φεύ­γουν τα μη απο­λύ­τως ανα­γκαία ταξί­δια στη χώρα αυτή», ανα­φέ­ρει το ΥΠΕΞ σε ανα­κοί­νω­σή του.

Επί­σης, «συνι­στά­ται στους Έλλη­νες πολί­τες που βρί­σκο­νται ήδη εκεί να ενη­με­ρώ­νο­νται τακτι­κά για τις εξε­λί­ξεις, να απο­φεύ­γουν περιτ­τές μετα­κι­νή­σεις και να τηρούν τα μέγι­στα δυνα­τά μέτρα ασφα­λεί­ας», συμπληρώνει.

Η Ελλά­δα δεν δια­θέ­τει διπλω­μα­τι­κή αρχή στο Σου­δάν και αρμό­δια είναι η ελλη­νι­κή πρε­σβεία στο Κάιρο

Αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες που επι­κα­λεί­ται το Reuters δήλω­σαν ότι σφο­δρά πυρά ακού­γο­νταν σήμε­ρα στο Χαρ­τούμ κοντά στο προ­ε­δρι­κό μέγα­ρο, στο αρχη­γείο του σου­δα­νι­κού στρα­τού και το υπουρ­γείο Άμυ­νας στο κέντρο της σου­δα­νι­κής πρωτεύουσας.Συγκρούσεις σημειώ­νο­νται επί­σης στην πρω­τεύ­ου­σα του Βόρειου Νταρ­φούρ, Ελ Φάσερ.

Από την πλευ­ρά τους, οι Δυνά­μεις Ταχεί­ας Υπο­στή­ρι­ξης ανα­κοί­νω­σαν ότι έχουν τον έλεγ­χο του προ­ε­δρι­κού μεγά­ρου, της κατοι­κί­ας του αρχη­γού του στρα­τού, στρα­τη­γού Αμπ­ντέλ Φατάχ αλ Μπουρ­χάν, αλλά και του διε­θνούς αερο­δρο­μί­ου στο Χαρ­τούμ. Επί­σης ανέ­φε­ραν ότι έχουν τον έλεγ­χο άλλων δύο αερο­δρο­μί­ων στην πόλη Μερό­βε στα βόρεια της χώρας, αλλά και του αερο­δρο­μί­ου της πόλης Ελ Ομπέιντ που βρί­σκε­ται στο Νότιο Σουδάν.

 902.gr με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο