Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία: Απολύουν καθηγητές λόγω πανδημίας 

 

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Τα Λαϊ­κά Πανε­πι­στή­μια της Σου­η­δί­ας λει­τουρ­γούν με την αρχή κόστους-οφέ­λους. Επι­δο­τού­νται από το κρά­τος ανά­λο­γα με τον αριθ­μό των σπου­δα­στών και των μαθημάτων.

Λόγω της παν­δη­μί­ας πολ­λά μαθή­μα­τα δια­φό­ρων κατευ­θύν­σε­ων αλλά και συνέ­δρια, δια­σκέ­ψεις και συνα­ντή­σεις έχουν ανα­βλη­θεί. Αυτό σημαί­νει υστέ­ρη­ση εσό­δων. Έτσι το Λαϊ­κό Πανε­πι­στή­μιο στην πόλη Μπου­ρός υπο­λο­γί­ζει σε απώ­λεια εσό­δων περί­που 1 εκα­τομ­μύ­ριο ευρώ. Γιαυ­τό τον λόγο απο­λύ­ει 13 από τους 45 εκπαι­δευ­τι­κούς, μετα­δί­δει το Σου­η­δι­κό Ράδιο. 

-Είναι σοβα­ρή η οικο­νο­μι­κή μας κατά­στα­ση. Ανα­βλή­θη­καν από τον Μάρ­τιο τα μικρής χρο­νι­κής διάρ­κειας μαθή­μα­τά μας σε ποσο­στά 80–90% δηλώ­νει ο διευ­θυ­ντής του Πανε­πι­στη­μί­ου Magnus Linder. 

Σύμ­φω­να με την Ένω­ση Λαϊ­κών Πανε­πι­στη­μί­ων 30 ακό­μη Λαϊ­κά Πανε­πι­στή­μια αντι­με­τω­πί­ζουν παρό­μοια κατά­στα­ση. Να σημειώ­σου­με πως ο θεσμός των Λαϊ­κών Πανε­πι­στη­μί­ων απευ­θύ­νε­ται κυρί­ως σε εργα­ζό­με­νους που θέλουν να συμπλη­ρώ­σουν τις σπου­δές τους για να συνε­χί­σουν σε ανώ­τε­ρη εκπαί­δευ­ση. Μεγά­λο είναι το ποσο­στό εργα­ζο­μέ­νων που ή ήταν πρό­σφυ­γες και πήραν άσυ­λο ή μετανάστες.

Έτσι βρί­σκει ευκαι­ρία, με αφορ­μή την παν­δη­μία, το μεγά­λο κεφά­λαιο να στε­ρή­σει τους εργα­ζό­με­νους από ανώ­τε­ρη μόρ­φω­ση και να καταρ­γή­σει στην πρά­ξη τον θεσμό. Η δε Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή κυβέρ­νη­ση που έχει μοι­ρά­σει μέχρι στιγ­μής δισε­κα­τομ­μύ­ρια στις επι­χει­ρή­σεις με αφορ­μή την παν­δη­μία για την απώ­λεια κερ­δών αφή­νει τον θεσμό απροστάτευτο.

Ότι δεν αφή­νει κέρ­δος, ότι δεν έχει ισο­σκε­λι­σμέ­νο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό κλεί­νει και πετά­ει στον δρό­μο εργα­ζό­με­νους και σπου­δα­στές είναι η επί­ση­μη ιδε­ο­λο­γία του κρά­τους που μας έχουν σερ­βί­ρει για πρότυπο.

BANNER panos3

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο