Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία χώρα πρότυπο της ΕΕ: 15.000 ηλικιωμένοι κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Ο διευ­θυ­ντής και αρχί­α­τρος στο Ιατρι­κό Πανε­πι­στή­μιο της Βόρειας Σου­η­δί­ας, καθη­γη­τής της γερια­τρι­κής, Yngve Gustafson προει­δο­ποιεί: 75.000 συναν­θρω­ποί μας δεν τρέ­φο­νται κανο­νι­κά. Οι 15.000 από αυτούς κιν­δυ­νεύ­ουν να πεθά­νουν από την ασι­τία και τις συνέ­πειες της, ουρο­λοί­μω­ξη, πτώ­ση των δοντιών και κατάθλιψη.

-Το να γερά­σει κανείς στην Σου­η­δία είναι θέμα δια­κρί­σε­ων, δηλώ­νει στην εφη­με­ρί­δα Αφτονμπλάντετ!

Ασι­τία και πεί­να στην Σου­η­δία ακού­γε­ται σαν κάτι το αδια­νό­η­το. Είναι όμως υπαρ­κτή κατά­στα­ση για χιλιά­δες συντα­ξιού­χους ηλι­κιω­μέ­νους που έχουν δια­λέ­ξει να δια­βιώ­νουν σε δικά τους σπί­τια με την «βοή­θεια στο σπί­τι» αλλά και στα γηροκομεία.

Στο πρό­γραμ­μα «βοή­θεια στο σπί­τι» παίρ­νουν μόνο μια μερί­δα φαγη­τού, σε αρκε­τούς Δήμους, που την χωρί­ζουν σε δύο γεύ­μα­τα μεση­με­ρια­νό και βραδυνό.

Στα γηρο­κο­μεία, δεν παίρ­νουν τρο­φή για 17 ολό­κλη­ρες ώρες.

Το τελευ­ταίο γεύ­μα της ημέ­ρας είναι το βρα­δυ­νό στις 5 το από­γευ­μα. Το επό­με­νο γεύ­μα που είναι το πρω­ι­νό, σερ­βί­ρε­ται στις 10 την άλλη μέρα το πρωί.

Ο καθη­γη­τής συνε­χί­ζει πως πάντα υπήρ­χε πρό­βλη­μα στις παρε­χό­με­νες θερ­μί­δες που υπάρ­χουν στην τρο­φή που προ­σφέ­ρα­ται καθώς και στο μέγε­θος της μερίδας.

-Τα τελευ­ταία όμως 30 χρό­νια που μπή­κε η ιδιω­τι­κή πρω­το­βου­λία στην φρο­ντί­δα των ηλι­κιω­μέ­νων και στην δια­χεί­ρη­ση των γηρο­κο­μεί­ων τα πράγ­μα­τα έγι­ναν χειρότερα.

Το 2014 έρευ­να του Πανε­πι­στη­μεί­ου Βόρειας Σου­η­δί­ας μετα­ξύ 832 ηλι­κιω­μέ­νων σε γηρο­κο­μεία και σε «βοή­θεια στο σπί­τι» κατέ­λη­ξε πως πάνω από το μισό των ατό­μων της έρευ­νας είχαν ελλει­πή σίτι­ση και το 13% ήταν σοβα­ρά υποσιτισμένα.

Η φρο­ντί­δα των ηλι­κιω­μέ­νων είναι αρμο­διό­τη­τα των Δήμων που μέσω εργο­λα­βιών την έχουν κατά 23% εκχω­ρή­σει σε επιχειρηματίες.

Εδώ πρέ­πει να εξη­γη­θεί ότι και οι ηλι­κιω­μέ­νοι που προ­τι­μούν να εξα­κο­λου­θούν να μένουν σε δικό τους σπί­τι, πλη­ρώ­νουν την κοι­νω­νι­κή υπη­ρε­σία «βοή­θειας στο σπί­τι» των Δήμων ή του ιδιώ­τη επι­χει­ρη­μα­τία για φαγη­τό που έρχε­ται σαν ντε­λί­βε­ρι, φρο­ντί­δα υπο­νο­σο­κό­μας, χορή­γη­ση φαρ­μά­κων, λάν­τζα και καθα­ριό­τη­τα, βοή­θεια για σωμα­τι­κή υγιει­νή κλπ.

Το ύψος της σύντα­ξης καθο­ρί­ζει και τις υπη­ρε­σί­ες που προ­σφέ­ρο­νται. Για τους ηλι­κιω­μέ­νους που έχουν την χαμη­λή βασι­κή σύντα­ξη και οι δικοί τους μένουν μακριά η κατά­στα­ση είναι σοβαρή.

Το φαγη­τό μαγει­ρεύ­ε­ται κεντρι­κά και παρα­δί­δε­ται στον «πελά­τη» κατε­ψυγ­μέ­νο σε καθη­με­ρι­νή ή εβδο­μα­διαία βάση, για να ζεστα­θεί στα μικρο­κύ­μα­τα ή στον φούρ­νο από το νοση­λευ­τι­κό προσωπικό.

Η υπεύ­θυ­νη της έρευ­νας διαι­το­λό­γος Maine Carlsson δια­πι­στώ­νει ότι η κατά­στα­ση δεν έχει αλλά­ξει από τότε. Επα­να­λαμ­βά­νει με την σει­ρά της πως σε όλη την Σου­η­δία 75.000 ηλι­κιω­μέ­νοι άνθρω­ποι έχουν σοβα­ρό υπο­σι­τι­σμό και 15.000 από αυτούς κιν­δυ­νεύ­ουν να πεθά­νουν από την πείνα.

Τρείς είναι οι παρά­γο­ντες κατά την γνώ­μη της διαιτολόγου.

1. Η έλλει­ψη μορ­φω­μέ­νου προ­σω­πι­κού στα θέμα­τα δια­τρο­φής, ενέρ­γειας της τρο­φής και διαι­το­λο­γί­ας των ηλικιωμένων.

2. Οι πολ­λές ώρες που μεσο­λα­βούν ανά­με­σα στα γεύ­μα­τα λόγω έλλει­ψης προ­σω­πι­κού και για λόγους οικονομίας.

Άλλος επι­πρό­σθε­τος παρά­γο­ντας είναι πως πολ­λοί από τους ηλι­κιω­μέ­νους παίρ­νουν πολ­λά και μερι­κές φορές λάθος φάρ­μα­κα από το μη καταρ­τι­σμέ­νο προ­σω­πι­κό, χάνουν την ορε­ξή τους, τα δόντια τους πέφτουν και δεν μπο­ρού­νε να φάνε, το φαγη­τό είναι άνο­στο αλλά και μερι­κές φορές τα φάρ­μα­κα κατα­στρέ­φουν την γεύση.

Οι διευ­θυ­ντές του προ­σω­πι­κού δεν ενδια­φέ­ρο­νται για την επι­μόρ­φω­ση του προ­σω­πι­κού τους επει­δή κοστί­ζει. Η ταυ­τό­χρο­νη έλλει­ψη νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού φτά­νει σε σημείο να προ­σλαμ­βά­νο­νται άνθρω­ποι που δεν έχουν γνώσεις.

Ο καθη­γη­τής Yngve Gustafson συνε­χί­ζει πως η Σου­η­δία είναι μια ταξι­κή κοι­νω­νία. «Είναι τρο­μα­κτι­κό να μην μπο­ρούν οι άνθρω­ποι να μασή­σουν και να φάνε λόγω κακής υγιει­νής των δοντιών τους και του στό­μα­τος. Να μην έχουν χρή­μα­τα να πάνε στον οδοντίατρο!».

-Η κοι­νω­νία μας δεν δεί­χνει κανέ­ναν σεβα­σμό στους γηραιό­τε­ρους κατα­λή­γει. «Στους περισ­σό­τε­ρους πολι­τι­σμούς οι γέρο­ντες απο­πνέ­ουν σοφία, εμπει­ρία, σεβα­σμό. Όχι στην χώρα μας!

Στην χώρα μας μετά τα 65 είσαι στην μοί­ρα της οικο­νο­μι­κής συγκυ­ρί­ας και στην αυθαι­ρε­σία, ανε­ξάρ­τη­τα από τις ανάγκες».

Αυτός είναι ο καπι­τα­λι­σμός μας λέει με άλλα λόγια ο καθη­γη­τής. Η επο­χή των παχιών αγε­λά­δων της Σου­η­δί­ας πέρα­σε ανε­πι­στρε­πτί μετά την κρί­ση του 90, και την ανα­τρο­πή του σοσια­λι­σμού, που σήμα­νε την αντε­πί­θε­ση του κεφα­λαί­ου με την συναί­νε­ση των παθη­τι­κών εργο­δο­τι­κών συν­δι­κά­των. Η περι­βό­η­τη ευμά­ρεια στον καπι­τα­λι­σμό της Σου­η­δί­ας, χώρας «πρό­τυ­πο» δεν υπάρ­χει πιά.

Μόνο η αγω­νι­στι­κή αφύ­πνι­ση με το επα­να­δρα­στη­ριο­ποι­η­μέ­νο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα της Σου­η­δί­ας που συμ­με­τέ­χει στις ευρω­ε­κλο­γές μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει ελπί­δα για το μέλλον.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο