Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπομπ Ντύλαν, έγραψε τη δική του ιστορία στην παγκόσμια μουσική σκηνή

Ο Μπομπ Ντύ­λαν  με τους φλο­γε­ρούς στί­χους του έγρα­ψε τη δική του ιστο­ρία στην παγκό­σμια μου­σι­κή σκη­νή.  Γεν­νή­θη­κε στις 24 Μάη 1941 στην Μινε­σό­τα. Το πραγ­μα­τι­κό του όνο­μα είναι Ρόμπερτ Άλλεν Ζίμερ­μαν. Το όνο­μα με το οποίο έγι­νε γνω­στός το υιο­θέ­τη­σε από τον Ουα­λό ποι­η­τή Ντύ­λαν Τόμας.

Ο Μπομπ Ντύ­λαν είχε πρώ­ι­μα αντλή­σει το υλι­κό της έμπνευ­σής του από την μου­σι­κή του Γού­ντι Γκάρ­θι. Από το πρώ­το του άλμπουμ που περιεί­χε κυρί­ως δια­σκευ­ές σε παρα­δο­σια­κά αμε­ρι­κά­νι­κα τρα­γού­δια, πέρα­σε σύντο­μα σε δικές του συν­θέ­σεις, που τον καθιέ­ρω­σαν ως τρα­γου­δο­ποιό – διαμαρτυρίας.

Ο Μπομπ Ντύ­λαν τιμή­θη­κε με το Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας το 2016  “για­τί δημιούρ­γη­σε νέες ποι­η­τι­κές εκφρά­σεις μέσα στη μεγά­λη παρά­δο­ση του αμε­ρι­κα­νι­κού τρα­γου­διού” σύμ­φω­να με τη Σου­η­δι­κή Ακα­δη­μία που απο­νέ­μει το βραβείο.

Ισως η επι­λο­γή να απο­τέ­λε­σε έκπλη­ξη για κάποιους, αλλά όπως είπε η εκπρό­σω­πος της Ακα­δη­μί­ας, “αν κοι­τά­ξου­με 5.000 χρό­νια πίσω θα ανα­κα­λύ­ψου­με τον ‘Ομη­ρο και την Σαπ­φώ. Έγρα­ψαν ποι­η­τι­κά κεί­με­να που απο­δό­θη­καν στη σκη­νή και το ίδιο συμ­βαί­νει και με τον Μπομπ Ντύ­λαν. Ακό­μα δια­βά­ζου­με ‘Ομη­ρο και Σαπ­φώ και το απο­λαμ­βά­νου­με (…)  Ένα σπά­νιο παρά­δειγ­μα ιδιο­φυών στί­χων, ενός μονα­δι­κού τρό­που σκέ­ψης. ‘Ενας άνθρω­πος που επί 54 χρό­νια ξανα­να­κα­λύ­πτει τον εαυ­τό του»

Ο Ντύ­λαν είναι ο 259ος Αμε­ρι­κα­νός που κερ­δί­ζει Νόμπελ και ο πρώ­τος που τιμά­ται με το Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας μετά την Τόνι Μόρι­σον το 1993. Ο Ντύ­λαν είναι ο πρώ­τος τρα­γου­δο­ποιός που τιμά­ται με το βραβείο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο