Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδική Σοσιαλδημοκρατία προς κομμουνιστές: Υπόγραψε πίστη στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αλλιώς απολύεσαι

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Το 2013 καλέ­στη­κε στην Διοί­κη­ση του σωμα­τεί­ου οικο­δό­μων στην πόλη Γιέ­βλε ο Lars Lundberg εκλεγ­μέ­νος αντι­πρό­σω­πος υπεύ­θυ­νος  για τις εργα­σια­κές συνθήκες.

Η διοί­κη­ση (πρό­ε­δρος, ταμί­ας, υπεύ­θυ­νος προ­σω­πι­κού κλπ) του ξεκα­θά­ρι­σε πως η εφη­με­ρί­δα «Κομ­μου­νι­στής οικο­δό­μος» δεν θα μοι­ρά­ζε­ται στους χώρους δου­λειάς για­τί είναι κομ­μου­νι­στι­κή (!) παρό­λο που είχε απο­φα­σι­στεί να μοι­ρά­ζε­ται, σε συνέ­λευ­ση των μελών του Σωματείου.

Του έδω­σαν να υπο­γρά­ψει μια υπεύ­θυ­νη δήλω­ση πίστης και στή­ρι­ξης προς το Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό κόμμα.

-Εγώ είμαι κομ­μου­νι­στής, δήλω­σε στην εφη­με­ρί­δα Arbetarbladet ο Lars Lundberg, δεν είμαι Σοσιαλ­δη­μο­κρά­της και άρα τους δήλω­σα πως δεν υπογράφω.

Τότε του τέθη­κε το δίλημ­μα. Ή σε απο­μα­κρύ­νου­με από την θέση σου σαν εκπρό­σω­πο των εργα­ζο­μέ­νων ή υπο­βάλ­λεις παραί­τη­ση και φεύ­γεις από την δουλειά.

-Δεν είχα επι­λο­γές, δηλώ­νει στην εφη­με­ρί­δα. Ήδη μου είχαν πάρει τα κλει­διά και το τηλέ­φω­νο και έτσι παραιτήθηκα.

-Με κατη­γό­ρη­σαν πως συμπε­ρι­φε­ρό­μουν ενά­ντια στο σωμα­τείο και τα συμ­φέ­ρο­ντα των οικο­δό­μων, ότι τους είχα προ­δώ­σει. Αισθα­νό­μουν σαν να είμαι απεργοσπάστης.

byggnads1

Το αμάρ­τη­μα του ήταν πως καλού­σε τους οικο­δό­μους να ψηφί­σουν το Κομ­μου­νι­στι­κό κόμ­μα Σου­η­δί­ας στις εκλο­γές που θα γινό­ταν το 2014.

Στην και­νούρ­για του δου­λειά το φθι­νό­πω­ρο του 2016 τον κάλε­σε ο διευ­θυ­ντής προ­σω­πι­κού στο έργο που δού­λευε σαν σιδε­ράς και του έδει­ξε ένα γράμ­μα που πήρε από την διοί­κη­ση του σωμα­τεί­ου της προη­γού­με­νης δουλειάς.

Έγρα­φαν να τον προ­σέ­χουν στην και­νούρ­για δου­λειά επει­δή είναι κομ­μου­νι­στής. Προς τιμήν του ο υπεύ­θυ­νος του δήλω­σε ότι «έχεις πρό­σλη­ψη σιδε­ρά και δεν με νοιά­ζει τι ψηφί­ζεις. Με νοιά­ζει να κάνεις σωστά την δου­λειά σου».

-Τέσ­σε­ρις συνά­δελ­φοι εκλεγ­μέ­νοι εκπρό­σω­ποι έχουν απο­λυ­θεί από τότε επει­δή δεν υπέ­γρα­ψαν δήλω­ση στή­ρι­ξης, δηλώ­νει ο Lars Lundberg.

Η επαγ­γελ­μα­τι­κή διοί­κη­ση του σωμα­τεί­ου ψήφι­σε αύξη­ση μισθού για τα ίδια της τα μέλη πάνω από ότι προ­βλέ­πε­ται από τις συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις των υπό­λοι­πων, την ώρα που απο­λύ­ει τους συν­δι­κα­λι­στές που αντιστέκονται.

Η ιστο­ρία του Lars Lundberg δεν στα­μα­τά εδώ.

Διη­γεί­ται στην εφη­με­ρί­δα Riktpunk του ΚΚ Σου­η­δί­ας σε συνέ­ντευ­ξή του το 2017 «πως οι Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες μετά την μεγά­λη απερ­γία των Ορυ­χεί­ων στις αρχές του 70, μην μπο­ρώ­ντας να χτυ­πή­σουν τους κομ­μου­νι­στές που ήταν πλειο­ψη­φία στην απερ­για­κή επι­τρο­πή, διέ­λυ­σαν την Ομο­σπον­δία μεταλ­λω­ρύ­χων και τους ενέ­τα­ξαν στην Ομο­σπον­δία Μετάλ­λου που είναι η πιο συντη­ρη­τι­κή ιστο­ρι­κά και πιστή στο Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό κόμμα».

«Τα ίδια έκα­ναν και για το παράρ­τη­μα των οικο­δό­μων στο Γέβλε που δού­λευα. Το κατάρ­γη­σαν και το έβα­λαν μέσα σε μια μεγα­λύ­τε­ρη γεω­γρα­φι­κή ενό­τη­τα για να απο­μο­νώ­σουν τους κομ­μου­νι­στές και κατό­πιν να μας απο­λύ­σουν για να μας ξεκό­ψουν από τους οικοδόμους.

Μετα­χει­ρί­ζο­νται όλα τα μέσα για να συνε­χί­σουν να ελέγ­χουν τα σωμα­τεία και τους εργα­ζό­με­νους. Τα σωμα­τεία στην ουσία έχουν γίνει τοπι­κές οργα­νώ­σεις των Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών και αυτοί διοι­κούν με το αζημίωτο».

Ο Lars Lundberg, σήμε­ρα συντα­ξιού­χος, αγω­νί­ζε­ται στις γραμ­μές του ΚΚ Σου­η­δί­ας από την θέση του αντι­προ­έ­δρου του κόμματος.

Αυτά είναι τα έργα και οι ημέ­ρες του συν­δι­κα­λι­σμού και των Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών στην Σου­η­δία. Αυτά βλέ­πουν και ξερο­γλεί­φο­νται οι εργο­δο­τι­κοί συν­δι­κα­λι­στές της ΓΣΣΕ και της πλειο­ψη­φί­ας κάποιων εργα­τι­κών κέντρων με τελευ­ταίο της Θεσ­σα­λο­νί­κης που θα μας ειδο­ποι­ή­σει όταν θα γίνει απερ­γία, κοροϊ­δεύ­ο­ντας τους εργά­τες και αδια­φο­ρώ­ντας για τα συμ­φέ­ρο­ντά τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο