Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδική Sandvik: ο τζίρος αυξάνεται, 2000 απολύονται

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

 Δύο χιλιά­δες, 2.000, εργα­ζό­με­νοι θα απο­λυ­θούν από Σου­η­δι­κή εται­ρεία μεταλ­λι­κών κατα­σκευών Sandvik παρά την αύξη­ση του συνο­λι­κού τζί­ρου. Η αιτία είναι, σύμ­φω­να με την διεύ­θυν­ση της εται­ρεί­ας η μεί­ω­ση των παραγ­γε­λιών και η μικρό­τε­ρη κερδοφορία . 

Ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος Björn Rosengren δηλώ­νει στο Σου­η­δι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων πως το 25% των εργα­ζο­μέ­νων της επι­χεί­ρη­σης δου­λεύ­ουν στην Σου­η­δία και άρα θα υπάρ­ξει επίπτωση.

Επί ενά­μι­ση χρό­νο διορ­γα­νώ­νου­με την μεί­ω­ση των εξό­δων τονίζει 

Η Sandvik έχει 42.000 εργα­ζό­με­νους σε όλο τον κόσμο. Ήδη έχουν απο­λυ­θεί 450 μέχρι τώρα από την αρχή του χρόνου. 

Η από­λυ­ση θα εφαρ­μο­στεί άμε­σα σύμ­φω­να με τον διευ­θύ­νο­ντα σύμβουλο. 

Είναι τρα­γι­κό που τόσοι πολ­λοί θα απολυθούν,ακόμη δεν ξέρου­με πόσοι θα είναι από την Σου­η­δία δηλώ­νει ο πρό­ε­δρος του τοπι­κού σωμα­τεί­ου Μετάλ­λου Tomas Kärnström στην εφη­με­ρί­δα Arbetet.

Υπάρ­χουν πολ­λοί “ενοι­κια­ζό­με­νοι” εργα­ζό­με­νοι και κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα θα είναι οι πρώ­τοι που θα φύγουν, συνεχίζει. 

Το ποσό των 120 εκα­τομ­μυ­ρί­ων που θα εξοι­κο­νο­μη­θεί από τις απο­λύ­σεις  θα επη­ρε­ά­σει το απο­τέ­λε­σμα του β’ εξα­μή­νου. Οι εξη­γή­σεις που δίνο­νται από την εται­ρία κολοσ­σό από τις πρώ­τες της Σου­η­δί­ας αλλά και η αντί­δρα­ση του σωμα­τεί­ου είναι απο­κα­λυ­πτι­κές για τις εργα­σια­κές συνθήκες.

Δεν είναι ικα­νο­ποι­η­μέ­νη η ηγε­σία της εται­ρεί­ας με την κερ­δο­φο­ρία στις αγο­ρές της Κίνας και σε περιο­χές της Ευρώπης. 

Το εξορ­γι­στι­κό είναι ότι ο τζί­ρος ανέ­βη­κε από 261 εκα­τομ­μύ­ρια σε 264 εκα­τομ­μύ­ρια. Το κέρ­δος υπο­χώ­ρη­σε από 47,7 εκα­τομ­μύ­ρια σε μόνο 47 εκα­τομ­μύ­ρια και αμέ­σως απο­λύ­ουν 2000 εργα­ζό­με­νους και οικογενειάρχες.

Ο ανυ­πό­λη­πτος εργο­δο­τι­κός συν­δι­κα­λι­σμός στην Σου­η­δία δηλώ­νει πως ευτυ­χώς θα φύγουν οι “ενοι­κια­ζό­με­νοι” πρώτα.

Όλα τα έχει ο μπα­ξές του καπι­τα­λι­στι­κού αντα­γω­νι­σμού. Τρό­μο που έπε­σε κατά κάτι ελά­χι­στα η κερ­δο­φο­ρία, απο­λύ­σεις χωρίς κανέ­να κοι­νω­νι­κό δισταγ­μό και κατά­θε­ση των “όπλων” του όποιου εργα­τι­κού κινήματος.

Αυτό είναι το “πρό­τυ­πο” που προ­τεί­νε­ται από τους απο­λο­γη­τές του καπι­τα­λι­σμού. Ένα πρό­τυ­πο που δεν δια­φέ­ρει από οποια­δή­πο­τε αλλο καπι­τα­λι­στι­κό που στη­ρί­ζει αδια­μαρ­τύ­ρη­τα την κερ­δο­φο­ρία και την αυθαι­ρε­σία.  Που ταυ­τί­ζει την ευη­με­ρία των κερ­δών των μονο­πω­λί­ων με την ευη­με­ρία του λαού. Μόνο που η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα το διαψεύδει. 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο