Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδοί αστυνομικοί μετά την δολοφονία του 20χρονου με σύνδρομο Down από αστυνομικούς: «Είναι τιμή μας να είμαστε συνάδελφοι»

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

erik1

Ο άτυ­χος 20χρονος Eric Torell πυρο­βο­λή­θη­κε, στην ουσία δολο­φο­νή­θη­κε, από τρεις αστυ­νο­μι­κούς στις 2 Αυγού­στου στην Στοκ­χόλ­μη. Έρι­ξαν ενα­ντί­ον του 25 σφαί­ρες και μια από τις 3 σφαί­ρες που τον σκό­τω­σαν βρέ­θη­κε στην πλά­τη του. Οι αστυ­νο­μι­κοί επι­κα­λέ­στη­καν απει­λή από τον Ερικ που κρα­τού­σε ένα νερο­πί­στο­λο στα χέρια του, το αγα­πη­μέ­νο του παιχνίδι.

Η μητέ­ρα του Έρικ δήλω­νε πως “είναι αδια­νό­η­το, είναι παρά­λο­γο έναν τέτοιο άνθρω­πο να τον θεω­ρή­σουν απει­λή και να επι­κα­λού­νται αυτο­ά­μυ­να όταν έρι­ξαν 25 σφαί­ρες που μάλι­στα η μία ήταν πισώπλατα».

Η δολο­φο­νία ξεσή­κω­σε θύελ­λα δια­μαρ­τυ­ριών για την πρά­ξη των αστυ­νο­μι­κών που έδει­χνε έλλει­ψη ικα­νό­τη­τας, αντί­λη­ψης και εκπαί­δευ­σης και έγι­νε διε­θνές θέμα (το Ατέ­χνως είχε παρου­σιά­σει κατ απο­κλει­στι­κό­τη­τα το θέμα). Ο αρχη­γός της Αστυ­νο­μί­ας δήλω­νε τότε πως ήταν η χει­ρό­τε­ρη μέρα της ζωής του

Οι αντι­δρά­σεις όμως των συνα­δέλ­φων των τριών αστυ­νο­μι­κών απέ­χουν κατά πολύ από το αυτο­νό­η­το που είναι ότι δολο­φό­νη­σαν εν ψυχρώ έναν άκα­κο άνθρω­πο με σύν­δρο­μο Down.

Στην ιστο­σε­λί­δα του γκρούπ του fb Σου­η­δών αστυ­νο­μι­κών που αυτο­α­πο­κα­λού­νται UMF (Κακο­πλη­ρω­μέ­νοι, Δυσα­ρε­στη­μέ­νοι και Αγα­να­κτι­σμέ­νοι!) όχι μόνον δεν παίρ­νουν από­στα­ση από την βάρ­βα­ρη και δολο­φο­νι­κή αυτή πρά­ξη αλλά επι­κρο­τούν την πρά­ξη των 3 αστυνομικών.

erik

«Είναι τιμή μας να είμα­στε συνά­δελ­φοι. Οι σκέ­ψεις μας είναι μαζί σας. Πήρα­τε μια σοφή από­φα­ση. Όλοι θα κάνα­με το ίδιο. Περ­νά­τε δύσκο­λα τώρα αλλά τι άλλο θα μπο­ρού­σε να γίνει;» γρά­φουν στην σελί­δα τους, όπως απο­κα­λύ­πτει η εφη­με­ρί­δα Expressen. Απο­κα­λύ­πτει ακό­μη πως η εν λόγω ανάρ­τη­ση πήρε 500 λαικ.

Οι τρείς αστυ­νο­μι­κοί βρί­σκο­νται κανο­νι­κά στην υπη­ρε­σία ενώ γίνε­ται έρευ­να για το συμ­βάν. Το δολο­φο­νι­κό περι­στα­τι­κό στην Σου­η­δία δεν δια­φέ­ρει κατά πολύ με το περι­στα­τι­κό της δολο­φο­νί­ας του Ζακ στην Ομό­νοια αλλά και από τις σκη­νές βίας των Αστυ­νο­μι­κών ενα­ντί­ον των μικρών μαθη­τών στην Γαλλία.

«Όσο κρα­γιόν και να βάλεις σε ένα γου­ρού­νι, πάλι γου­ρού­νι θα είναι». Σου­η­δι­κή παροιμία.

Ούτε δια­φέ­ρει κατά πολύ η αντί­δρα­ση των αστυ­νο­μι­κών της Σου­η­δί­ας με την δήλω­ση του Δ. Πάκου, προ­έ­δρου της Ένω­σης Αστυ­νο­μι­κών «αυτή είναι η πρα­κτι­κή και σε όποιον αρέ­σει», όταν οι συνά­δελ­φοί του κλω­τσού­σαν και απο­τε­λεί­ω­ναν τον ετοι­μο­θά­να­το Ζακ και αφέ­θη­καν χωρίς περιο­ρι­σμούς ελεύ­θε­ροι. Αυτή είναι η Αστυ­νο­μία ακό­μη και στις ευνο­μού­με­νες κοι­νω­νί­ες που μερι­κοί τις προ­βά­λουν για πρό­τυ­πο. Βία, κατα­στο­λή, προ­κλη­τι­κό­τη­τα, ανι­κα­νό­τη­τα εκτί­μη­σης, έλλει­ψη ευαι­σθη­σί­ας, ακρι­βώς στον ρόλο που έχουν γαλου­χη­θεί από την αστι­κή τάξη για να «κάνουν σωστά την δου­λειά τους». Που όπως λέει και μιά Σου­η­δι­κή παροι­μία « Όσο κρα­γιόν και να βάλεις σε ένα γου­ρού­νι, πάλι γου­ρού­νι θα είναι».

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο