Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην Ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών — Πώς διαμορφώνεται αριθμητικά το τοπίο

Ενώ­πιον της Εθνι­κής Αντι­προ­σω­πεί­ας τίθε­ται σήμε­ρα Τετάρ­τη, η Συμ­φω­νία των Πρεσπών.

Το σχέ­διο νόμου “ Κύρω­ση της Τελι­κής Συμ­φω­νί­ας για την Επί­λυ­ση των Δια­φο­ρών οι οποί­ες περι­γρά­φο­νται στις Απο­φά­σεις του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας των Ηνω­μέ­νων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιά­με­σης Συμ­φω­νί­ας του 1995 και την Εδραί­ω­ση Στρα­τη­γι­κής Εται­ρι­κής Σχέ­σης μετα­ξύ των Μερών» εισά­γε­ται στην Ολο­μέ­λεια, με θετι­κή εισή­γη­ση από την Διαρ­κή Επι­τρο­πή Εξω­τε­ρι­κών και Εθνι­κής Άμυνας.

Η αντί­θε­ση των αστι­κών κομ­μά­των της αντι­πο­λί­τευ­σης στη συμ­φω­νία των Πρε­σπών, όπως και ο «σκυ­λο­κα­βγάς» που έστη­σαν με την κυβέρ­νη­ση στην Επι­τρο­πή, αφο­ρού­σε το ονο­μα­το­λο­γι­κό και τη σύν­θε­ση της επι­τρο­πής, ενώ όπως ήταν ανα­με­νό­με­νο απέ­φυ­γαν κάθε κου­βέ­ντα περί ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η Συμ­φω­νία δεν απαι­τεί 151 ψήφους για να εγκρι­θεί από την Ολο­μέ­λεια. Ωστό­σο, με βάση τις εκπε­φρα­σμέ­νες προ­θέ­σεις ορι­σμέ­νων εκ των ανε­ξαρ­τή­των βου­λευ­τών, είναι πολύ πιθα­νό να εξα­σφα­λί­σει την από­λυ­τη πλειο­ψη­φία ή του­λά­χι­στον να βρε­θεί πολύ κοντά σε αυτή. Ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλέ­ξης Τσί­πρας έχει κατα­στή­σει σαφές ότι η κυβέρ­νη­ση επι­θυ­μεί η Συμ­φω­νία των Πρε­σπών να περά­σει με 151 του­λά­χι­στον ψήφους. Με τα μέχρι τώρα δεδο­μέ­να φαί­νε­ται ότι τη συμ­φω­νία θα ψηφί­σουν του­λά­χι­στον 153 βουλευτές.

Αριθ­μη­τι­κά, πλέ­ον, το τοπίο έχει ως εξής: Στους σίγου­ρους 145 του ΣΥΡΙΖΑ προ­στί­θε­νται οι κ.κ. Παπα­χρι­στό­που­λος, Παπα­κώ­στα, Δανέλ­λης, Κου­ντου­ρά και Θεο­χα­ρό­που­λος με το Μαξί­μου να φθά­νει στον αριθ­μό 150.

Τη θετι­κή στά­ση τους ως προς τη συμ­φω­νία των Πρε­σπών έχουν εκφρά­σει ο ανε­ξάρ­τη­τος βου­λευ­τής, Βασί­λης Κόκ­κα­λης αλλά και ο βου­λευ­τής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις.

Στην τελευ­ταία συνε­δρί­α­ση του Ποτα­μιού πριν τις τελευ­ταί­ες εξε­λί­ξεις με τις απο­χω­ρή­σεις του Γ. Αμυ­ρά και του Γρ. Ψαρια­νού, απο­φα­σί­στη­κε η κατά συνεί­δη­ση ψήφος και το «ναι» από πλευ­ράς Στ. Θεο­δω­ρά­κη και Γ. Μαυ­ρω­τά, ενώ στην ίδια κατεύ­θυν­ση κινεί­ται και ο Σπ. Λυκούδης.

Τόσο η κυβέρ­νη­ση όσο και ο ίδιος ο πρό­ε­δρος της Βου­λής, Νίκος Βού­τσης έχουν δηλώ­σει πως η συζή­τη­ση θα οργα­νω­θεί με τέτοιο τρό­πο ώστε να δοθεί η δυνα­τό­τη­τα να μιλή­σουν όλοι οι βου­λευ­τές που θα εγγρα­φούν στον κατά­λο­γο των ομι­λη­τών. Στο πνεύ­μα αυτό η Διά­σκε­ψη των Προ­έ­δρων της Βου­λής ειση­γεί­ται κατ΄αρχήν στην Ολο­μέ­λεια, οι συνε­δριά­σεις να γίνουν Τετάρ­τη και Πέμ­πτη, να ξεκι­νούν στις 10 το πρωί και να διαρ­κούν όσο χρεια­στεί, ακό­μη και τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες.

Η Συμ­φω­νία των Πρε­σπών έγι­νε θρυαλ­λί­δα για την αλλα­γή του κοι­νο­βου­λευ­τι­κού χάρ­τη που πλέ­ον δεν περι­λαμ­βά­νει την Κ.Ο. του Ποτα­μιού. Στη συζή­τη­ση πάντως που θα γίνει στην Ολο­μέ­λεια θα λάβει το λόγο ο Σταύ­ρος Θεο­δω­ρά­κης όπως και οι άλλοι πολι­τι­κοί αρχηγοί.

Στη διή­με­ρη συζή­τη­ση που προη­γή­θη­κε στην Επι­τρο­πή Εξω­τε­ρι­κών και Εθνι­κής Άμυ­νας, ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Γιώρ­γος Κατρού­γκα­λος ζήτη­σε “ αίσθη­ση εθνι­κής ευθύ­νης και ειλι­κρί­νεια”, από τις πολι­τι­κές δυνά­μεις. “ Ξέρου­με ότι υπάρ­χει συναι­σθη­μα­τι­κή αντί­δρα­ση σε πολ­λούς ανθρώ­πους που νιώ­θουν τραυ­μα­τι­σμέ­νη την εθνι­κή τους υπε­ρη­φά­νεια και τους σεβό­μα­στε, σε αντί­θε­ση με τους εμπό­ρους του πατριω­τι­σμού, τους “Μακε­δο­νο­μά­χους ΑΕ”. Περι­μέ­νου­με αντί­στοι­χη αίσθη­ση εθνι­κής ευθύ­νης και ειλι­κρί­νεια από όλες τις πολι­τι­κές δυνά­μεις”, υπο­γράμ­μι­σε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Τα κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης, που κατα­ψη­φί­ζουν τη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών, έχουν ζητή­σει να κατα­τε­θεί στη Βου­λή το τελι­κό ενιαίο κεί­με­νο του Συντάγ­μα­τος της γεί­το­νος και η επι­στο­λή παραί­τη­σης του κ. Κοτζιά. Έχουν μάλι­στα προει­δο­ποι­ή­σει ότι αυτό είναι ζήτη­μα που θα θέσουν εμφα­τι­κά και στη συζή­τη­ση στην Ολο­μέ­λεια. Ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών ωστό­σο έχει κατα­θέ­σει τη ρημα­τι­κή δια­κοί­νω­ση με τις τρο­πο­ποι­ή­σεις στο Σύνταγ­μα της πΓΔΜ. Παράλ­λη­λα έχει εξη­γή­σει ότι η συνταγ­μα­τι­κή πρα­κτι­κή στη γεί­το­να δεν είναι αυτή της ενσω­μά­τω­σης και της κωδι­κο­ποί­η­σης των τρο­πο­ποι­ή­σε­ων αλλά της παρά­θε­σης τους, στο τέλος του συνταγ­μα­τι­κού κειμένου.

“ Με τη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών λύνε­ται ένας ιστο­ρι­κός κόμπος που είχε δια­μορ­φω­θεί και έτει­νε να γίνει τερά­στια παγί­δα, η οποία, υπο­νό­μευε το μέλ­λον και την ειρή­νη της περιο­χής”, ανέ­φε­ρε η ειση­γή­τρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Ανα­γνω­στο­πού­λου που υπο­γράμ­μι­σε ότι “ η Συμ­φω­νία αυτή είναι πολύ σημα­ντι­κό­τε­ρη από ότι είχα­με δια­νοη­θεί, πάνω στα βήμα­τα της εθνι­κής γραμ­μής, την οποία τρα­βά­ει ακό­μα παρά πέρα και τη διασφαλίζει”.

“ Η ιστο­ρία έχει ανοί­ξει τα βιβλία της και θα κατα­γρά­ψει εκεί­νους που θα πουν το επι­ζή­μιο «ναι» και εκεί­νους που θα πουν με σύνε­ση το πατριω­τι­κό «όχι»”, δήλω­σε ο Τομε­άρ­χης Εξω­τε­ρι­κών της ΝΔ Γιώρ­γος Κου­μου­τσά­κος που προει­δο­ποί­η­σε την κυβέρ­νη­ση ότι η Συμ­φω­νία των Πρε­σπών δεν έχει ούτε την τυπι­κή ούτε και τη πολι­τι­κή νομι­μο­ποί­η­ση. Κατη­γό­ρη­σε επί­σης την κυβέρ­νη­ση ότι “ ταύ­τι­σε το εθνι­κό συναί­σθη­μα με την άκρα Δεξιά”.

“ Τη ρητή, εμφα­ντι­κή και ανε­πι­φύ­λα­κτη άρνη­σή της ΔΗΣΥ να ψηφί­σει τη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών”, δια­τύ­πω­σε ο Ανδρέ­ας Λοβέρ­δος και ξεκα­θά­ρι­σε ότι ίδιο κατη­γο­ρη­μα­τι­κό θα είναι και το “ όχι” που θα πει η ΔΗΣΥ όταν έρθει στη Βου­λή και το πρω­τό­κολ­λο έντα­ξης της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Ο ειδι­κός αγο­ρη­τής του ΚΚΕ Γιάν­νης Γκιό­κας τόνι­σε ότι τη συμ­φω­νία των Πρε­σπών «την ήθε­λε, τη στή­ρι­ξε και την επέ­βα­λε όλη η αφρό­κρε­μα του ιμπε­ρια­λι­σμού, όλη η αφρό­κρε­μα των πιο δολο­φο­νι­κών, επι­θε­τι­κών, πολε­μο­κά­πη­λων οργα­νι­σμών και χωρών που έχουν εδώ και πάρα πολ­λά χρό­νια σπεί­ρει τον εθνι­κι­σμό και το θάνα­το στα Βαλ­κά­νια και την ευρύ­τε­ρη περιο­χή», με προ­φα­νή στό­χο «να εντα­χθεί η γει­το­νι­κή χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να προ­χω­ρή­σει η ευρω­α­τλα­ντι­κή ολο­κλή­ρω­ση στα Δυτι­κά Βαλ­κά­νια και να απο­δυ­να­μω­θεί η επιρ­ροή της Ρωσί­ας και άλλων ανταγωνιστών».

“ Η Συμ­φω­νία των Πρε­σπών παρα­χω­ρεί την ιστο­ρία της Μακε­δο­νί­ας. Παρα­βιά­ζει την εθνι­κή θέση που δια­μορ­φώ­θη­κε το 1992”, είπε ο πρό­ε­δρος των Ανε­ξάρ­τη­των Ελλή­νων Πάνος Καμ­μέ­νος και υπο­γράμ­μι­σε ότι το θέμα της ονο­μα­σί­ας έχει να κάνει με την ψυχή της Ελλάδας.

Απο­λύ­τως αντί­θε­τος με τη χρή­ση του όρου “ Μακε­δο­νία” στην ονο­μα­σία της FYROM δήλω­σε ο βου­λευ­τής της Ένω­σης Κεντρώ­ων Γιάν­νης Σαρί­δης. “ Το κρά­τος των Σκο­πί­ων μπο­ρεί να συνε­χί­σει την πορεία του ειρη­νι­κά και με τη στή­ρι­ξη της Ελλά­δας, αν απλά ξεχά­σει την ονο­μα­σία”, είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο βουλευτής.

Η πρόταση μομφής

Όσον αφο­ρά το χρο­νο­διά­γραμ­μα κανείς δεν μπο­ρεί να προ­βλέ­ψει αν όλα θα εξε­λι­χθούν όπως τα σχε­διά­ζει η κυβέρ­νη­ση. Εκτι­μή­σεις θέλουν την ηγε­σία της ΝΔ να να σκέ­φτε­ται σοβα­ρά να κατα­θέ­σει ψήφο δυσπιστίας.Έτσι ερμη­νεύ­ε­ται η χτε­σι­νο­βρα­δι­νή δήλω­ση του Κυριά­κου Μητσο­τά­κη, ότι η ΝΔ «θα κάνει ότι μπο­ρεί για να απο­τρέ­ψει την κύρω­ση της Συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών» και ότι «όλοι οι βου­λευ­τές θα βρε­θούν αντι­μέ­τω­ποι με την συνεί­δη­σή τους και υπό­λο­γοι βέβαια στην Ιστο­ρία, για τις απο­φά­σεις τις οποί­ες θα πάρουν».

Εφό­σον το σενά­ριο επι­βε­βαιω­θεί, η συζή­τη­ση θα δια­κο­πεί πάραυ­τα, και θα ξεκι­νή­σει αμέ­σως, όπως επι­τρέ­πει ο Κανο­νι­σμός της Βου­λής, η συζή­τη­ση της πρό­τα­σης Δυσπι­στί­ας. Η συζή­τη­ση μπο­ρεί να διαρ­κέ­σει έως και τρεις ημέ­ρες και ολο­κλη­ρώ­νε­ται με ονο­μα­στι­κή ψηφο­φο­ρία. Για να ανα­τρα­πεί η κυβέρ­νη­ση χρειά­ζο­νται οπωσ­δή­πο­τε 151 ψήφοι, που όπως δια­φαί­νε­ται δεν δια­θέ­τει η αντι­πο­λί­τευ­ση, αφού κανείς από τους 6 που έδω­σαν ψήφο εμπι­στο­σύ­νης πριν λίγες ημέ­ρες δεν φαί­νε­ται πιθα­νό να αλλά­ξει την στά­ση του και να υπερ­ψη­φί­σει την πρό­τα­σή της. Έστω κι αν αυτήν την φορά την πρό­τα­ση θα υπερ­ψη­φί­σει πιθα­νώς και ο Πάνος Καμ­μέ­νος μαζί με τους 3 βου­λευ­τές που ακό­μα δια­θέ­τει, δηλα­δή την Μαρία Κόλ­λια- Τσα­ρού­χα, τον Κων­στα­ντί­νο Κατσί­κη και τον νεο­α­πο­κτη­θέ­ντα από την Ένω­ση Κεντρώ­ων Αρι­στεί­δη Φλώρο.

Η Νέα Δημο­κρα­τία γνω­ρί­ζει ότι οι πιθα­νό­τη­τες να εγκρι­θεί η πρό­τα­ση δυσπι­στί­ας είναι ελά­χι­στες, πλην όμως θα κατα­θέ­σει πιθα­νό­τα­τα την πρό­τα­ση και για να περά­σει το μήνυ­μα ότι κάνει ο,τι  μπο­ρεί για να απο­τρέ­ψει την κύρω­ση της συμ­φω­νί­ας και για να εκθέ­σει τους  έξι πρό­θυ­μους, που θα φέρουν την ευθύ­νη για την προ­ώ­θη­σης της Συμ­φω­νί­ας των Πρεσπών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο