Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στις πλάτες του λαού τα παιχνίδια με τις ελλείψεις φαρμάκων

Παρα­μέ­νουν οι ελλεί­ψεις σε περί­που 140 φαρ­μα­κευ­τι­κά σκευά­σμα­τα στη χώρα μας, όπως αντι­βιώ­σεις, αντι­πη­κτι­κά κ.ά., με τα «μέτρα» της κυβέρ­νη­σης να απο­δει­κνύ­ο­νται ξανά ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κά, αφού δεν θίγουν την αιτία του προβλήματος.

Και όσο ο λαός οργώ­νει τα φαρ­μα­κεία για να βρει ακό­μα και τα στοι­χειώ­δη, η «πίτα» της αγο­ράς από το Φάρ­μα­κο — εμπό­ρευ­μα μετα­τρέ­πε­ται σε πεδίο σκλη­ρού αντα­γω­νι­σμού για την απο­μύ­ζη­ση μεγα­λύ­τε­ρου κέρ­δους, ενώ κάθε «κρί­κος» των υπευ­θύ­νων παρου­σιά­ζει ως λύση την αύξη­ση των τιμών, ώστε να γίνει «ελκυ­στι­κή» η ελλη­νι­κή αγορά.

Δείγ­μα της σαπί­λας και του αντα­γω­νι­σμού, που γιγα­ντώ­νε­ται εις βάρος της υγεί­ας του λαού, απο­τε­λούν ο χαρ­το­πό­λε­μος ανα­κοι­νώ­σε­ων και τα αλλη­λο­καρ­φώ­μα­τα μετα­ξύ των εμπλεκόμενων.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι ο Πανελ­λή­νιος Σύλ­λο­γος Φαρ­μα­κα­πο­θη­κά­ριων ζήτη­σε την άμε­ση άρση της απα­γό­ρευ­σης των εξα­γω­γών σε 130 σκευά­σμα­τα, κάνο­ντας λόγο για «υπε­ρε­πάρ­κεια» και φορ­τώ­νο­ντας το φταί­ξι­μο για τις ελλεί­ψεις στις φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρεί­ες και στα φαρ­μα­κεία. Με τη σει­ρά τους οι φαρ­μα­κο­βιο­μή­χα­νοι εγκα­λούν τις φαρ­μα­κα­πο­θή­κες για «εξα­γω­γές φαρ­μά­κων», απαι­τώ­ντας από την κυβέρ­νη­ση …«να ελέγ­ξει την αγορά».

Σε ένα τέτοιο φόντο παραι­τή­θη­κε ο πρό­ε­δρος του ΕΟΦ, Δ. Φιλίπ­που, ενώ το υπουρ­γείο Υγεί­ας, αντι­στρέ­φο­ντας την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, καθη­συ­χά­ζει, υπο­στη­ρί­ζει ότι δεν υπάρ­χουν ελλεί­ψεις (!) και παρα­πέ­μπει σε γενό­ση­μα. Παράλ­λη­λα, το υπουρ­γείο Υγεί­ας παρου­σιά­ζει ως «λύση» …το Ηλε­κτρο­νι­κό Σύστη­μα Παρα­κο­λού­θη­σης Δια­κί­νη­σης Φαρ­μά­κων, που περι­λαμ­βά­νε­ται σε διά­τα­ξη του υπό ψήφι­ση νομοσχεδίου.

Παρέμβαση στην Ευρωβουλή από το ΚΚΕ

Παρέμ­βα­ση στη συζή­τη­ση στην Ολο­μέ­λεια του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου «για τις ελλεί­ψεις φαρ­μά­κων» πραγ­μα­το­ποί­η­σε η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ, με τον ευρω­βου­λευ­τή του Κόμ­μα­τος Λευ­τέ­ρη Νικο­λά­ου — Αλα­βά­νο να τονίζει:

«Παρά τα εκα­τομ­μύ­ρια των νεκρών από την παν­δη­μία στην Ευρώ­πη, δεν “ιδρώ­νει το αυτί” της ΕΕ και των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ών της.

Πυξί­δα σας έχε­τε το Φάρ­μα­κο — εμπό­ρευ­μα και τα νοσο­κο­μεία που λει­τουρ­γούν με όρους πλη­ρό­τη­τας, λες και είναι ξενο­δο­χεία. Ενώ σήμε­ρα μπο­ρεί να υπάρ­ξει ενιαίο, απο­κλει­στι­κά κρα­τι­κό σύστη­μα Υγεί­ας, με κρι­τή­ριο τη δωρε­άν πρό­λη­ψη, περί­θαλ­ψη, απο­κα­τά­στα­ση της υγεί­ας του λαού. Οπως και κάλυ­ψη των ανα­γκών για φάρ­μα­κα όταν τα χρειά­ζε­ται ο λαός, τόσο σε συν­θή­κες αυξη­μέ­νης ζήτη­σης όσο και σε έκτα­κτες συνθήκες.

Αυτές οι υπαρ­κτές δυνα­τό­τη­τες προ­σκρού­ουν στην ευρω­ε­νω­σια­κή στρα­τη­γι­κή εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, στην κερ­δο­φο­ρία των ιδιω­τι­κών “μαγα­ζιών Υγεί­ας” και των φαρ­μα­κευ­τι­κών κολοσ­σών που κατέ­χουν τις “πατέ­ντες” και αντα­γω­νί­ζο­νται σκλη­ρά μετα­ξύ τους, κερ­δο­σκο­πώ­ντας σε βάρος της υγεί­ας του λαού.

Οι εργα­ζό­με­νοι να μην επι­τρέ­ψουν να γίνε­ται η ζωή τους θυσία στο καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος. Να παλέ­ψουν για κατάρ­γη­ση πατε­ντών, “παράλ­λη­λων εξα­γω­γών” φαρ­μά­κων, για δωρε­άν φάρ­μα­κα τη στιγ­μή που τα χρειά­ζο­νται, για σύγ­χρο­νο, εξο­πλι­σμέ­νο, στε­λε­χω­μέ­νο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας, χωρίς καμία επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση, προ­σω­πι­κό με μόνι­μη — στα­θε­ρή δου­λειά και μισθούς με βάση τις σύγ­χρο­νες ανάγκες».

Πηγή: Εφη­με­ρί­δα «Ριζο­σπά­στης»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο