Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Συναστρία» συμφερόντων και εγκληματικές ευθύνες

Στο τρα­γι­κό εργα­τι­κό «ατύ­χη­μα» που έγι­νε την περα­σμέ­νη Δευ­τέ­ρα στον Πει­ραιά, με έναν ακό­μα εργα­ζό­με­νο να μην επι­στρέ­φει ζωντα­νός από το μερο­κά­μα­το, αφού τον κατά­πιε η γη στο σαθρό φρε­ά­τιο της οδού Πολυ­δεύ­κους, «συνα­ντιού­νται» όλα τα στοι­χεία μιας εγκλη­μα­τι­κής πολι­τι­κής που βάζει σε μεγά­λο κίν­δυ­νο την ανθρώ­πι­νη ζωή.

Στοι­χεία που απο­κα­λύ­πτουν τις ευθύ­νες των πολυ­δια­φη­μι­σμέ­νων ως …«ικα­νών» περι­φε­ρειαρ­χών και δημάρ­χων, της εργο­δο­σί­ας και του κρά­τους, που με την πολι­τι­κή τους μετα­τρέ­πουν γει­το­νιές, χώρους δου­λειάς και υπο­δο­μές σε παγί­δες θανάτου.

* * *

Πρώ­τον, η εται­ρεία που είχε ανα­λά­βει το έργο, με τη γνω­στή πρα­κτι­κή των εργο­λα­βιών, ήξε­ρε ότι μέρος των εργα­σιών αφο­ρά παρεμ­βά­σεις σε σαθρά φρε­ά­τια του «περα­σμέ­νου αιώ­να», όπου συχνά παρα­τη­ρού­νται «κατα­πτώ­σεις τοι­χω­μά­των». Είχε ενη­με­ρώ­σει μάλι­στα γι’ αυτά και επο­μέ­νως η περι­φε­ρεια­κή αρχή γνώ­ρι­ζε τους κιν­δύ­νους. Οπως φάνη­κε όμως για άλλη μια φορά, παί­χτη­κε το «πάμε κι όπου βγει», με απο­τέ­λε­σμα την τρα­γι­κή απώ­λεια ενός εργάτη.

Δεύ­τε­ρον, στο έδα­φος των σμπα­ρα­λια­σμέ­νων τεχνι­κών υπη­ρε­σιών, που είναι «κανο­νι­κό­τη­τα» σε δήμους και Περι­φέ­ρειες, για να μειώ­νο­νται τα λει­τουρ­γι­κά τους «κόστη», και με βάση τον χαρα­κτή­ρα της Τοπι­κής Διοί­κη­σης ως «αντλί­ας» «ζεστού» χρή­μα­τος σε ομί­λους, το συγκε­κρι­μέ­νο έργο έχει σπά­σει σε εργο­λα­βί­ες. Αυτές με τη σει­ρά τους κομ­μα­τιά­στη­καν σε υπερ­γο­λά­βους κι αυτοί το ανέ­θε­σαν σε …τρί­τους υπό-υπερ­γο­λά­βους. Μάλι­στα, για να «χτυ­πή­σει» το έργο και για να εξα­σφα­λί­σει ένα ικα­νο­ποι­η­τι­κό ποσο­στό κέρ­δους, η εργο­λα­βία είναι βέβαιο πως έκα­νε περι­κο­πές και στα μέτρα ασφά­λειας των εργα­ζο­μέ­νων, που θα έπρε­πε να είναι αυξη­μέ­να στο συγκε­κρι­μέ­νο έργο, λόγω της σαθρό­τη­τας του εδάφους.

* * *

Τρί­τον, μιλά­με για ένα ακό­μα έργο βιτρί­νας, και μάλι­στα από τα πιο πολυ­δια­φη­μι­σμέ­να στην αστι­κή ανά­πλα­ση του Πει­ραιά, που υπη­ρε­τεί την ανά­δει­ξη της πόλης σε ναυ­τι­λια­κό, εμπο­ρι­κό και του­ρι­στι­κό κέντρο. Στη συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή, εγκα­τα­λε­λειμ­μέ­να κτί­ρια ανα­και­νί­ζο­νται και μετα­τρέ­πο­νται σε γρα­φεία επι­χει­ρή­σε­ων και τρα­πε­ζών, ή σε κατοι­κί­ες για υψη­λά εισο­δή­μα­τα, παρα­σέρ­νο­ντας συνο­λι­κά το κόστος της στέ­γης για ιδιο­κτή­τες και νοι­κά­ρη­δες στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή. Με αυτόν ακρι­βώς τον σχε­δια­σμό γίνε­ται η ανά­πλα­ση από δήμο και Περι­φέ­ρεια και όχι για τις ανά­γκες του λαού, που στε­νά­ζει από την έλλει­ψη ελεύ­θε­ρων χώρων, σύγ­χρο­νων χώρων δωρε­άν ψυχα­γω­γί­ας και άθλη­σης, νεό­κτι­στων σχο­λεί­ων κ.ά.

Εργα όπως αυτό που γίνε­ται στην περιο­χή, μπαί­νουν σε εφαρ­μο­γή μόνο όταν …κάτσει η συνα­στρία των επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων. Δια­φο­ρε­τι­κά οι περιο­χές αυτές ρημά­ζουν για δεκα­ε­τί­ες. Οπως θα γίνει και όταν σπά­σει αυτή η συνα­στρία, όταν δηλα­δή αλλά­ξουν οι προ­τε­ραιό­τη­τες των ομί­λων και αφή­σουν πίσω τους τα γνω­στά κου­φά­ρια της ανά­πτυ­ξής τους. Ε, αυτό το έργο που βάφτη­κε με το αίμα του εργά­τη και όπως απο­δεί­χθη­κε γίνε­ται όπως όπως, δια­φη­μί­ζε­ται από τη δημο­τι­κή αρχή Πει­ραιά και την περι­φε­ρεια­κή αρχή Αττι­κής ως έργο μετα­τρο­πής της περιο­χής σε «κύτ­τα­ρο επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας», σε «επι­χει­ρη­μα­τι­κό κόμ­βο» και άλλα παρόμοια!

* * *

Στο φόντο των παρα­πά­νω, και παρά τις σοβα­ρές καταγ­γε­λί­ες που έχουν γίνει από την πρώ­τη στιγ­μή, η βου­βα­μά­ρα τόσο από την περι­φε­ρεια­κή αρχή Αττι­κής, τους υπο­ψη­φί­ους της κυβέρ­νη­σης και του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη δημο­τι­κή αρχή Πει­ραιά συνε­χί­ζε­ται. Είναι δε χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι δεν έχουν μπει στον κόπο να βγά­λουν έστω κι ένα συλ­λυ­πη­τή­ριο μήνυ­μα για τον αδι­κο­χα­μέ­νο εργάτη!

Οσο «ικα­νοί» είναι λοι­πόν στην προ­ώ­θη­ση των επι­χει­ρη­μα­τι­κών σχε­δια­σμών και των ανά­λο­γων έργων, τόσο εχθρι­κοί και επι­κίν­δυ­νοι απο­δει­κνύ­ο­νται για τη ζωή του λαού, την ουσια­στι­κή προ­στα­σία των εργα­ζο­μέ­νων από κάθε είδους κίν­δυ­νο. Αυτή η εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή, όπως και τα απο­τε­λέ­σμα­τά της, πρέ­πει να απο­τε­λέ­σει κρι­τή­ριο ψήφου. Να δεχθεί ένα ακό­μα πλήγ­μα την Κυρια­κή, να στα­λεί το μήνυ­μα «μόνοι τους και όλοι μας» με ψήφο στη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», στους υπο­ψη­φί­ους του ΚΚΕ, βάζο­ντας στο επί­κε­ντρο τις ανά­γκες των πολ­λών και όχι τα κέρ­δη των λίγων!

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο