Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελληνική Κοινότητα Στοκχόλμης: «Δεν περνά η καταστολή κι ο εκφοβισμός! Στην κοινή πάλη κι αλληλεγγύη μεταναστών και σουηδικού λαού η διέξοδος»

Ανα­φο­ρι­κά με τις τελευ­ταί­ες εξε­λί­ξεις στην Σου­η­δία, τη αυξη­μέ­νη δρά­ση εγκλη­μα­τι­κών συμ­μο­ριών, τις δολο­φο­νί­ες και την πρό­θε­ση της κυβέρ­νη­σης να κινη­το­ποι­ή­σει τον στρα­τό, η Ελλη­νι­κή Κοι­νό­τη­τα Στοκ­χόλ­μης επι­ση­μαί­νει τα εξής:

Οι τελευ­ταί­ες εξε­λί­ξεις στη Σου­η­δία σε σχέ­ση με τις δολο­φο­νί­ες από συμ­μο­ρί­ες που δρουν σε διά­φο­ρες γει­το­νιές και πόλεις και από κυκλώ­μα­τα που εμπλέ­κο­νται στον έλεγ­χο των ναρ­κω­τι­κών, κυρί­ως νέοι δια­φό­ρων εθνι­κο­τή­των, ανά­με­σα τους Κούρ­δοι, ‘Ελλη­νες, Σου­η­δοί κλπ είναι πολύ ανησυχητικές.

Το σοβα­ρό πρό­βλη­μα της εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας και της συνο­λι­κής υπο­βάθ­μι­σης της ζωής οξύ­νε­ται εξαι­τί­ας της πολι­τι­κής κι ενός συστή­μα­τος που γεν­νά τα κέρ­δη και τη φτώ­χεια. Αυτή είναι η βαθύ­τε­ρη αιτία της γκε­το­ποί­η­σης, της υπο­βάθ­μι­σης και της έξαρ­σης της εγκληματικότητας.

Όλες οι κυβερ­νή­σεις στη Σου­η­δία κι η σημε­ρι­νή συντη­ρη­τι­κή με την στή­ρι­ξη του κόμ­μα­τος των ακρο­δε­ξιών Σου­η­δών δημο­κρα­τών αλλά και των σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών προ­ώ­θη­σαν μειώ­σεις στους μισθούς, απε­λευ­θέ­ρω­ση των απο­λύ­σε­ων, περιο­ρι­σμό του δικαιώ­μα­τος στην απερ­γία, αύξη­ση των ορί­ων συντα­ξιο­δό­τη­σης και μεί­ω­ση των συντά­ξε­ων με χιλιά­δες οικο­γέ­νειες να ζουν κάτω από το όριο της φτώ­χειας, ελλεί­ψεις προ­σω­πι­κού, υπο­βάθ­μι­ση και απάν­θρω­πες ανα­μο­νές στα νοσο­κο­μεία. Την ίδια στιγ­μή εκτο­ξεύ­τη­κε το κόστος των τρο­φί­μων , της ενέρ­γειας όπως και της δυσεύ­ρε­της πια λαϊ­κής κατοι­κί­ας. Η πολι­τι­κή όλων των κυβερ­νή­σε­ων έχει σαν απο­τέ­λε­σμα επί­σης περι­κο­πές στα σχο­λεία, κλεί­σι­μο εκα­το­ντά­δων κέντρων νεό­τη­τας, μεγα­λύ­τε­ρη ανα­σφά­λεια κι αύξη­ση της ανερ­γί­ας ιδιαί­τε­ρα στην νεο­λαία και στις υπο­βαθ­μι­σμέ­νες συνοι­κί­ες που ανα­γκά­ζο­νται να μένουν οι χαμη­λό­μι­σθοι εργα­ζό­με­νοι, ανά­με­σα τους κι οι περισ­σό­τε­ροι μετα­νά­στες. Να πως δημιουρ­γεί­ται το υπό­βα­θρο και για την αύξη­ση της εγκληματικότητας!

Την ίδια ώρα που λένε στο λαό και ειδι­κά στους μετα­νά­στες ότι δεν υπάρ­χει ούτε κορώ­να για τις ανά­γκες τους, εντεί­νο­νται οι χρη­μα­το­δο­τή­σεις δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων για εξο­πλι­σμούς που ταΐ­ζουν το πολε­μι­κό σφα­γείο ανά­με­σα στους ιμπε­ρια­λι­στές των ΝΑΤΟ/ΗΠΑ/ΕΕ και της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία. Η επι­κεί­με­νη έντα­ξη της Σου­η­δί­ας στο ΝΑΤΟ προ­μη­νύ­ει ότι ο Σου­η­δι­κός Λαός μαζί και οι μετα­νά­στες που ζουν εδώ μπαί­νου­με σε μεγά­λες περι­πέ­τειες . Ενδει­κτι­κές είναι οι εξαγ­γε­λί­ες της κυβέρ­νη­σης ότι στο όνο­μα της αντι­με­τώ­πι­σης της εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας θα εντεί­νει την κατα­στο­λή με την εμπλο­κή μάλι­στα και του στρα­τού προ­φα­νώς κατά τα Νατοϊ­κά πρό­τυ­πα και πάντα σε βάρος του « εχθρού λαού».

Με δύο λόγια έχει έμπρα­κτα δια­ψευ­σθεί κάθε προσ­δο­κία ότι το λεγό­με­νο «σου­η­δι­κό μοντέ­λο» και το τάχα κοι­νω­νι­κό κρά­τος θα εξα­σφά­λι­ζαν δου­λιά ‚δικαιώ­μα­τα, αλλη­λεγ­γύη και ευη­με­ρία των μετα­να­στών στην σου­η­δι­κή κοι­νω­νία. Οι ταξι­κές και κοι­νω­νι­κές ανι­σό­τη­τες οξύ­νο­νται . Το οργα­νω­μέ­νο έγκλη­μα έχει τρο­φο­δο­τη­θεί από το ίδιο το σύστη­μα και ο λαός θερί­ζει ότι έσπει­ραν όλες οι κυβερ­νή­σεις. Τα αλλε­πάλ­λη­λα δημο­σιεύ­μα­τα σε εφη­με­ρί­δες για επεν­δύ­σεις του οργα­νω­μέ­νου εγκλή­μα­τος σε ιδιω­τι­κο­ποι­η­μέ­να κέντρα υγεί­ας σε όλη την Σου­η­δία και σε άλλους τομείς είναι ένα μέρος της σαπί­λας αυτού του συστή­μα­τος. Το εμπό­ριο ναρ­κω­τι­κών, όπλων και ανθρώ­πων, η πορ­νεία, το λαθρε­μπό­ριο απο­τε­λούν χρυ­σο­φό­ρες επι­χει­ρη­μα­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, που συν­δέ­ο­νται με ισχυ­ρά οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Ταυ­τό­χρο­να αυτά απαι­τούν ένα ολό­κλη­ρο δίκτυο ανθρώ­πων που θα δου­λεύ­ουν για λογα­ρια­σμό τους, δηλα­δή «στρα­τούς» καλά εξο­πλι­σμέ­νους και βεβαί­ως σε άμε­ση δια­σύν­δε­ση με μηχα­νι­σμούς του σου­η­δι­κού κράτους.

Η άθλια κατά­στα­ση δεν μπο­ρεί να αντι­με­τω­πι­στεί με εργα­λεία βγαλ­μέ­να από την πολι­τι­κή που τη γέν­νη­σε, την πολι­τι­κή δηλα­δή που έχει γνώ­μο­να το κυνή­γι του κέρ­δους και όχι την ικα­νο­ποί­η­ση των εργα­τι­κών — λαϊ­κών ανα­γκών που σπρώ­χνει τις εργα­τι­κές λαϊ­κές οικο­γέ­νειες κι ειδι­κά τους μετα­νά­στες στην περι­θω­ριο­ποί­η­ση και την εξαθλίωση.

Η δίκαιη λαϊ­κή οργή δεν πρέ­πει να οδη­γη­θεί σε αδιέ­ξο­δα μονο­πά­τια, στο ρατσι­σμό και την ξενο­φο­βία αντί­θε­τα χρειά­ζε­ται να μπουν εμπό­δια και να απο­μο­νω­θούν οι φασι­στι­κές συμμορίες.

Παλεύ­ου­με ενά­ντια στην έντα­ση της κατα­στο­λής σε βάρος των μετα­να­στών και του λαού κι απαι­τού­με καμία εμπλο­κή του στρα­τού. Να μην περά­σει κανέ­να κλί­μα εκφοβισμού.

Η ελπί­δα βρί­σκε­ται στην κοι­νή πάλη κι από κοι­νού αλλη­λεγ­γύη των μετα­να­στών και των Σου­η­δών εργα­ζο­μέ­νων για τα δικαιώ­μα­τά τους στη δου­λειά με δικαιώ­μα­τα, με ΣΣΕ, στην φθη­νή ασφα­λή και σύγ­χρο­νη κατοι­κία, στην δωρε­άν υγεία, στην παι­δεία χωρίς καμία επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση, στο δικαί­ω­μα στον πολι­τι­σμό και αθλη­τι­σμό, στη ζωή με βάση τις σύγ­χρο­νες δυνα­τό­τη­τες της επο­χής μας, της τερά­στιας προ­ό­δου της επι­στή­μης και της τεχνολογίας.

Οι πρω­το­βου­λί­ες της Κοι­νό­τη­τας μας , των αγω­νι­στι­κών σωμα­τεί­ων απο­τε­λούν ανά­σα απέ­να­ντι στην αντερ­γα­τι­κή — αντι­λαϊ­κή επί­θε­ση της κυβέρ­νη­σης και της εργο­δο­σί­ας και θα ενι­σχυ­θούν. Εντεί­νου­με τον αγώ­να αυτό για μια ζωή με δικαιώ­μα­τα για μας και τα παι­διά μας.

ΔΣ Ελλη­νι­κή κοι­νό­τη­τα Στοκχόλμης

Στοκ­χόλ­μη 4/10/2023

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο