Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στις 26 Δεκεμβρίου φτάνουν τα πρώτα εμβόλια, στις 27 από το «Σωτηρία» ξεκινούν οι εμβολιασμοί

«Εκτι­μού­με ότι οι πρώ­τες παρ­τί­δες του εμβο­λί­ου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμ­βρί­ου και από την επό­με­νη, από τις 27 Δεκεμ­βρί­ου, θα μπο­ρού­με να έχου­με τους πρώ­τους εμβο­λια­σμούς σε πέντε νοσο­κο­μεία ανα­φο­ράς στην Αθή­να και αμέ­σως μετά και στη Θεσ­σα­λο­νί­κη», τόνι­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, κατά τη διάρ­κεια της ευρεί­ας σύσκε­ψης που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σήμε­ρα το πρωί στη Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και στην οποία προήδρευσε.

«θα υπάρ­χει μία αυστη­ρή προ­τε­ραιο­ποί­η­ση σε σχέ­ση με το ποιοι συμπο­λί­τες μας θα πρέ­πει να εμβο­λια­στούν πρώ­τοι» συνέ­χι­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός. «Θα προη­γη­θούν, προ­φα­νώς, οι εργα­ζό­με­νοι στο Εθνι­κό Σύστη­μα Υγεί­ας. Πρω­τί­στως οι ήρω­ες μας, οι οποί­οι σήκω­σαν τόσο μεγά­λο βάρος τους τελευ­ταί­ους μήνες εργα­ζό­με­νοι στα νοσο­κο­μεία μας, στα Κέντρα Υγεί­ας, αλλά βέβαια και οι φιλο­ξε­νού­με­νοι σε μονά­δες ηλι­κιω­μέ­νων. Και θα ακο­λου­θή­σουν αμέ­σως μετά οι συμπο­λί­τες μας άνω των 65, υπο­λο­γί­ζου­με ότι σε αυτήν την ηλι­κια­κή κατη­γο­ρία εντάσ­σο­νται συνο­λι­κά περί τα 2,4 εκα­τομ­μύ­ρια συμπο­λί­τες μας. Και οι πρώ­τοι συμπο­λί­τες μας οι οποί­οι θα εμβο­λια­στούν στη χώρα μας, θα είναι μία νοση­λεύ­τρια και ένας ηλι­κιω­μέ­νος συμπο­λί­της μας».

Παράλ­λη­λα, ανέ­φε­ρε πως οι αρχη­γοί των Κοι­νο­βου­λευ­τι­κών Ομά­δων, πολι­τι­κή και πολι­τεια­κή ηγε­σία θα κάνουν από τους πρώ­τους το εμβό­λιο «για να δεί­ξου­με με αυτό τον τρό­πο την εμπι­στο­σύ­νη μας στην επι­στή­μη».

Έφτασαν στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα ψυγεία όπου θα φυλάσσονται τα εμβόλια

Στις υπερ­σύγ­χρο­νες εγκα­τα­στά­σεις του Συνε­ται­ρι­σμού Φαρ­μα­κο­ποιών Θεσ­σα­λο­νί­κης, βρί­σκο­νται ήδη τα πρώ­τα δύο ψυγεία βαθιάς κατά­ψυ­ξης όπου θα φυλάσ­σο­νται τα εμβό­λια κατά της παν­δη­μί­ας COVID-10. Ανα­μέ­νε­ται ένα τρί­το τις επό­με­νες ημέρες.

O γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Συνε­ται­ρι­σμού Φαρ­μα­κο­ποιών Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΣΥ.ΦΑ) Σπύ­ρος Νικο­λα­ΐ­δης, μιλώ­ντας στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρα­κτο­ρείο FM», επι­σή­μα­νε πως «είναι ψυγεία βαθιάς κατά­ψυ­ξης, ιαπω­νι­κής κατα­σκευ­ής, φτά­νουν στους ‑80 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Δια­θέ­τουν οθό­νη κατα­γρα­φής θερ­μο­κρα­σί­ας και θα τηρη­θούν όλα πρω­τό­κολ­λα παρα­λα­βής, απο­θή­κευ­σης και παρά­δο­σης. Υπάρ­χει συνε­χής επι­κοι­νω­νία με το Υπουρ­γείο Υγεί­ας ενώ περι­μέ­νου­με ανά­με­σα στα Χρι­στού­γεν­να και την Πρω­το­χρο­νιά τα πρώ­τα εμβό­λια της Pfizer».

Ανα­φε­ρό­με­νος στις δυνα­τό­τη­τες φύλα­ξης των ψυγεί­ων βαθιάς κατά­ψυ­ξης, είπε ότι «περί­που 15.000 φια­λί­δια θα απο­θη­κεύ­ο­νται σε κάθε ψυγείο. Κάθε φια­λί­διο περιέ­χει πέντε δόσεις εμβο­λί­ων, άρα η δυνα­τό­τη­τα τους φτά­νει να απο­θη­κεύ­ουν έως 80.000 εμβόλια».

«Υπάρ­χουν πέντε φαρ­μα­κα­πο­θή­κες «προ­σγεί­ω­σης» των εμβο­λί­ων σε όλη τη χώρα» υπο­γράμ­μι­σε και διευ­κρί­νι­σε πως «η πιο κοντι­νή σε εμάς έδρα είναι στην Καρ­δί­τσα, έτσι εμείς θα μπο­ρού­με να εξυ­πη­ρε­τού­με εμβο­λια­στι­κά κέντρα από τη Λάρι­σα μέχρι το τελευ­ταίο χωριό του Έβρου».

Πρό­σβα­ση θα υπάρ­χει μόνο από το προ­σω­πι­κό που ήδη έχει ορι­στεί και του έχει ανα­τε­θεί η φύλα­ξη αλλά και η σωστή λει­τουρ­γία του όλου εγχει­ρή­μα­τος τόνι­σε ο κ. Νικο­λα­ΐ­δης και πρό­σθε­σε πως «υπάρ­χει ήδη 24ωρη φύλα­ξη με αυστη­ρά μέτρα ασφα­λεί­ας και θα ενι­σχυ­θεί και από τα σώμα­τα ασφαλείας».

Μ. Γκάγκα: Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί υγειονομικών στο «Σωτηρία»

Στις 27 Δεκεμ­βρί­ου θα ξεκι­νή­σουν οι εμβο­λια­σμοί υγειο­νο­μι­κών στο νοσο­κο­μείο Σωτη­ρία, δήλω­σε η η Μίνα Γκά­γκα, πνευ­μο­νο­λό­γος και διευ­θύ­ντρια 7ης πνευ­μο­νο­λο­γι­κής κλι­νι­κής στο νοσο­κο­μείο «Σωτη­ρία».

Αν όλα πάνε καλά, από το νοσο­κο­μείο Σωτη­ρία θα εκκι­νή­σουν οι εμβο­λια­σμοί στη χώρα.

Έχει ζητη­θεί από τους υγειο­νο­μι­κούς να δηλώ­σουν ποιοι θέλουν να κάνουν το εμβό­λιο και όπως ανέ­φε­ρε η κα Γκά­γκα, μιλώ­ντας στον ΣΚΑΪ, έχουν δηλώ­σει όλοι «ναι».

«Είναι ο μόνος τρό­πος να προ­στα­τευ­θού­με όλοι», τόνι­σε.

Ο καθη­γη­τής Φαρ­μα­κο­λο­γί­ας Δημο­κρί­τειου Ευάγ­γε­λος Μανω­λό­που­λος είπε δεν θα έχου­με 2 εκατ. εμβό­λιο κάθε μήνα από τον Ιανουά­ριο, καθώς ακό­μα είναι πολύ περιο­ρι­σμέ­να τα εμβό­λια και τα μόνα που έχουν πάρει έγκρι­ση μέχρι στιγ­μής είναι της Pfizer/BioNTech και της Moderna.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο