Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στον Αλεξέι Ναβάλνι απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στον Αλε­ξέι Ναβάλ­νι, σφο­δρό επι­κρι­τή του προ­έ­δρου Πού­τιν, απο­νε­μή­θη­κε χθες το βρα­βείο Ζαχά­ρωφ του Ευρω­παϊ­κού Κοινοβουλίου.

Ο 45χρονος Ναβάλ­νι, που δηλη­τη­ριά­στη­κε τον Αύγου­στο του 2020 με μια ουσία η οποία σύμ­φω­να με δυτι­κές χώρες ήταν ένας νευ­ρο­το­ξι­κός παρά­γο­ντας, εκτί­ει ποι­νή φυλά­κι­σης δυό­μι­ση χρό­νων για παρα­βιά­σεις της υπό όρους απο­φυ­λά­κι­σής του, κατη­γο­ρί­ες τις οποί­ες θεω­ρεί κατα­σκευα­σμέ­νες. Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση έχει επι­βά­λει κυρώ­σεις σε Ρώσους αξιω­μα­τού­χους για τη δηλη­τη­ρί­α­ση και τη φυλά­κι­ση του Ναβάλνι.

Από την πλευ­ρά του ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου, Ντα­βίντ Σασό­λι, ανα­φέ­ρει σε ανάρ­τη­σή του ότι ο Αλε­ξέι Ναβάλ­νι «έχει αγω­νι­στεί ακού­ρα­στα ενά­ντια στη δια­φθο­ρά του καθε­στώ­τος του Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν. Αυτό του κόστι­σε την ελευ­θε­ρία του και σχε­δόν τη ζωή του. Το σημε­ρι­νό βρα­βείο ανα­γνω­ρί­ζει την τερά­στια γεν­ναιό­τη­τά του και επα­να­λαμ­βά­νου­με την έκκλη­σή μας για την άμε­ση απο­φυ­λά­κι­σή του».

Η Μόσχα, από την δική της πλευ­ρά, απορ­ρί­πτει ως αβά­σι­μες τις κατη­γο­ρί­ες και στρέ­φει τα βέλη της ενά­ντια στην ΕΕ κατη­γο­ρώ­ντας την για επέμ­βα­ση στις εσω­τε­ρι­κές υπο­θέ­σεις της χώρας.

Το «βρα­βείο» αυτό, που απο­νέ­με­ται κάθε χρό­νο από το Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο, εξυ­πη­ρε­τεί δια­χρο­νι­κά τους στό­χους του ευρω­ε­νω­σια­κού ιμπε­ρια­λι­σμού, ο οποί­ος ανα­γο­ρεύ­ε­ται σε δήθεν υπο­στη­ρι­κτή των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, επαι­νεί­ται απ’ όλες τις πτέ­ρυ­γες του αστι­κού πολι­τι­κού προ­σω­πι­κού του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου – Λαϊ­κό Κόμ­μα, Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες, Φιλε­λεύ­θε­ρους, Πρά­σι­νους και GUE και όλο το αστι­κό φάσμα στη χώρα μας.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι το 2002 και το 2010 είχαν τιμη­θεί οι Κου­βα­νοί αντε­πα­να­στά­τες, εντο­λο­δό­χοι της CIA και του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, Οσβάλ­ντο Πάγια και Γκι­γιέρ­μο Φαρί­νιας, ενώ το 2017 βρα­βεύ­τη­κε η «δημο­κρα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση της Βενε­ζου­έ­λας» που, όλως τυχαί­ως, ήταν ο μετέ­πει­τα εσμός των πρα­ξι­κο­πη­μα­τιών με πρω­τα­γω­νι­στή τον αχυ­ράν­θρω­πο των ΗΠΑ Χουάν Γκουαιδό.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι φέτος, εκτός του Ναβάλ­νι, υπο­ψή­φια για το βρα­βείο Ζαχά­ρωφ ήταν η ακρο­δε­ξιά πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ας της Βολι­βί­ας Τζα­νίν Άνιες που κατη­γο­ρεί­ται για τρο­μο­κρα­τία, στά­ση και γενο­κτο­νία μετά τα γεγο­νό­τα του 2019.

che guevara 008

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο