Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στον ανακριτή αύριο ο σταθμάρχης Λάρισας που φέρεται να παραδέχθηκε λάθος του

Στον ανα­κρι­τή θα προ­σα­χθεί αύριο ο σταθ­μάρ­χης της Λάρι­σας ο οποί­ος είναι αντι­μέ­τω­πος με βαριές κατη­γο­ρί­ες, ενώ φέρε­ται ότι παρα­δέ­χθη­κε το μοι­ραίο λάθος του. Επί­σης, στον τόπο της τρα­γω­δί­ας θα γίνει αυτο­ψία του δυστυ­χή­μα­τος από την Τρο­χαία της Λάρισας.

Σύμ­φω­να όμως με τις καταγ­γε­λί­ες που βλέ­πουν από το πρωί της Τετάρ­της το φως της δημο­σιό­τη­τας, προ­κύ­πτει θανά­σι­μη αδια­φο­ρία. Όλα τα προ­βλή­μα­τα που απο­δεί­χτη­καν δυστυ­χώς θανά­σι­μα ήταν γνω­στά στους «αρμό­διους». Συν­δι­κα­λι­στές και γνώ­στες των σιδη­ρο­δρο­μι­κών μετα­φο­ρών, υπο­στη­ρί­ζουν ότι το ανθρώ­πι­νο λάθος θα μπο­ρού­σε να απο­φευ­χθεί. Τα συστή­μα­τα τηλε­διοί­κη­σης και φωτο­σή­μαν­σης δεν λει­τουρ­γούν, όχι κατ’ εξαί­ρε­ση, αλλά λόγω των δια­χρο­νι­κών καθυ­στε­ρή­σε­ων στην ανα­βάθ­μι­ση των συστη­μά­των ασφαλείας.

«Το κρά­τος έχει αφή­σει τα τρέ­να χωρίς συστή­μα­τα ασφα­λεί­ας, χωρίς φανά­ρια. Μέσω ασύρ­μα­των γίνε­ται η ενη­μέ­ρω­ση των μηχα­νο­δη­γών. Τα έχου­με καταγ­γεί­λει όλα έχου­με κάνει απερ­γί­ες, έχου­με στεί­λει εξώ­δι­κα». Ανα­τρι­χια­στι­κή καταγ­γε­λία του Προ­έ­δρου μηχα­νο­δη­γών Κ. Γενιδουνια.

Όσον αφο­ρά το σταθ­μάρ­χη της Λάρι­σας ο οποί­ος έχει συλ­λη­φθεί απο­λο­γού­με­νος στο στά­διο της προ­α­νά­κρι­σης, φέρε­ται να παρα­δέ­χθη­κε το μοι­ραίο λάθος του και το απέ­δω­σε στην «κακιά ώρα».

Ακό­μη, σε βάρος του σταθ­μάρ­χη έχει σχη­μα­τι­στεί δικο­γρα­φία για βαρύ­τα­τα αδι­κή­μα­τα. Οι κατη­γο­ρί­ες τις οποί­ες θα αντι­με­τω­πί­σει και για τις οποί­ες θα ασκη­θεί σε βάρος του ποι­νι­κή δίω­ξη, αφο­ρούν το κακουρ­γη­μα­τι­κού χαρα­κτή­ρα αδί­κη­μα της δια­τά­ρα­ξης της ασφά­λειας των συγκοι­νω­νιών από το οποίο προ­ήλ­θε ως απο­τέ­λε­σμα θάνα­τος πολ­λών ατό­μων, αδί­κη­μα που με βάση πρό­σφα­τη τρο­πο­ποί­η­ση του Ποι­νι­κού Κώδι­κα (άρθρο 291) επι­σύ­ρει ποι­νές από 10 χρό­νια κάθειρ­ξη ως και ισόβια.

Επί­σης, διώ­ξεις θα ασκη­θούν για ανθρω­πο­κτο­νί­ες από αμέ­λεια κατά συρ­ροή και σωμα­τι­κές βλά­βες από αμέ­λεια και κατά συρροή.

Ακό­μη, με εντο­λή του εισαγ­γε­λέα Λάρι­σας Στα­μά­τη Δασκα­λό­που­λου, η προ­α­να­κρι­τι­κή απο­λο­γία του σταθ­μάρ­χη έγι­νε παρου­σία εισαγ­γε­λέα, λόγω της μεί­ζο­νος σημα­σί­ας της ερευ­νώ­με­νης υπό­θε­σης. Με εντο­λή επί­σης του κ. Δασκα­λό­που­λου, εισαγ­γε­λέ­ας παρί­στα­ται στον τόπο της τρα­γω­δί­ας ενό­ψει της σύντα­ξης αυτο­ψί­ας από την Τρο­χαία της Λάρι­σας για τα ευρή­μα­τα του τρα­γι­κού συμ­βά­ντος, αυτο­ψία που θεω­ρεί­ται κρί­σι­μο στοι­χείο για την συνο­λι­κή αξιο­λό­γη­ση του πολύ­νε­κρου δυστυ­χή­μα­τος (τι και ποιός έφταιξε).

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα κατα­γε­γραμ­μέ­να στοι­χεία που παρου­σιά­στη­καν κατά την ενη­μέ­ρω­ση της Πυρο­σβε­στι­κής, έως τώρα έχουν εντο­πι­στεί 36 νεκροί.

Ωστό­σο, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες από την Πυρο­σβε­στι­κή, υπάρ­χουν ακό­μη δύο άτο­μα που έχουν εντο­πι­στεί χωρίς τις αισθή­σεις τους, αλλά δεν έχουν ανα­συρ­θεί ακό­μη από τα σωστι­κά συνεργεία.

Στην ενη­μέ­ρω­ση της Πυρο­σβε­στι­κής, εκφρά­στη­καν φόβοι ότι ο αριθ­μός των θυμά­των θα αυξη­θεί. Στα Νοσο­κο­μεία νοση­λεύ­ο­νται 72 τραυ­μα­τί­ες, εκ των οποί­ων 6 σε Μονά­δες Εντα­τι­κής Θεραπείας.

Στο επι­βα­τι­κό τρέ­νο που συγκρού­στη­κε με την εμπο­ρι­κή αμα­ξο­στοι­χία έξω από τα Τέμπη, επέ­βαι­ναν πολ­λοί φοι­τη­τές, οι οποί­οι επέ­στρε­φαν στις πόλεις που σπου­δά­ζουν μετά το τριήμερο.

Οι λεπτο­μέ­ρειες για τα θύμα­τα συγκλο­νί­ζουν. Όπως για τις τρεις φοι­τή­τριες από την Καλα­μπά­κα — τις δίδυ­μες αδελ­φές και την ξαδέλ­φη τους- που σκο­τώ­θη­καν στο πρώ­το ταξί­δι τους με τρέ­νο. Οι τρεις αδι­κο­χα­μέ­νες κοπέ­λες ήταν φοι­τή­τριες στο ΑΠΘ και επέ­στρε­φαν στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, μετά το τριήμερο.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο