Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στον «θρόνο» της η «Βασίλισσα» — Πρωταθλήτρια για 13η φορά η ΑΕΚ

Την κατά­κτη­ση του πρω­τα­θλή­μα­τος Super League για τη σεζόν 2022/23 πανη­γυ­ρί­ζει η ΑΕΚ, καθώς στην 10η και τελευ­ταία αγω­νι­στι­κή των play off νίκη­σε 4–0 τον Βόλο στην κατά­με­στη ΟΠΑΠ Αρέ­να και πήρε τον τίτλο με δια­φο­ρά 5 βαθ­μών από τον Πανα­θη­ναϊ­κό. Τα γκολ πέτυ­χαν οι Τσού­μπερ (16΄), Γκα­τσί­νο­βιτς (33΄), Πινέ­δα (59΄) και Σιμάν­σκι (86΄)

Είναι το 13ο πρω­τά­θλη­μα στην Ιστο­ρία της ΑΕΚ και το έκτο επαγ­γελ­μα­τι­κό (από το 1979) μετά από τις σεζόν: 1938–39, 1939–40, 1962–63, 1967–68, 1970–71, 1977–78, 1978–79, 1988–89, 1991–92, 1992–93, 1993–94, 2017–18

Ο στό­χος της ΑΕΚ ήταν προ­δια­γε­γραμ­μέ­νος και δεν υπήρ­χε κανείς που να αμφέ­βα­λε ότι θα τον πετύ­χαι­νε. Απλώς χρειά­στη­κε κάτι παρα­πά­νω από μισή ώρα αγώ­να για να «ξεδια­λύ­νει το τοπίο» και να δώσει το έναυ­σμα για έναρ­ξη της φιέ­στας. Λίγο μετά τη συμπλή­ρω­ση του πρώ­του ημιώ­ρου το σκορ ήταν ήδη 2–0 και όλοι ετοι­μά­ζο­νταν για τη στέ­ψη. Περί­που 30.000 μέσα στην «Αγιά Σοφιά» και αρκε­τές χιλιά­δες απ΄έξω.

Για να δια­μορ­φω­θεί το σκορ έβα­λε το… ποδα­ρά­κι του ο Στί­βεν Τσού­μπερ, ο αδια­φι­λο­νί­κη­τος MVP των Play off για την Ένω­ση. Στο 16΄ από την ασίστ του Χατζι­σα­φί άνοι­ξε το σκορ, ενώ στο 33΄ ήταν αυτός που τρο­φο­δό­τη­σε τον Μιγιάτ Γκα­τσί­νο­βιτς ο οποί­ος έγρα­ψε το 2–0. Όγδοο γκολ στο πρω­τά­θλη­μα για τον Σέρ­βο, που δεν είχε κανέ­να (!) την περ­σι­νή σεζόν.

Ο Βόλος έπαι­ξε «στα ίσια» το παι­χνί­δι, δεν κλεί­στη­κε πίσω και γενι­κά οι παί­κτες του έδω­σαν μάχες στον αγω­νι­στι­κό χώρο. Δεν μπο­ρού­σαν, όμως, να κάνουν πολ­λά αφού η ΑΕΚ μπο­ρεί να μην ήταν το ίδιο καλή όσο σε άλλους αγώ­νες, όμως η ενί­σχυ­ση που έπαιρ­νε από τον κόσμο την έκα­νε ασυναγώνιστη.

Στο 59΄ Λιβάι Γκαρ­σία και Πινέ­δα «έκρυ­ψαν τη μπά­λα» και ο Μεξι­κα­νός πλά­σα­ρε τον Αυγε­ρι­νό για το 3–0. Έφτα­σε διψή­φιο αριθ­μό γκολ (9 στο πρω­τά­θλη­μα, 1 στο κύπελ­λο) στην πρώ­τη του χρο­νιά στην Ελλά­δα. Στο 66΄ ο Ελί­α­σον με «βολί­δα» τρά­ντα­ξε το δοκά­ρι του Βόλου. Το τελι­κό 4–0 δια­μόρ­φω­σε ο Σιμάν­σκι με κεφα­λιά στο πίσω δοκά­ρι, μετά από εκτέ­λε­ση φάουλ του Ελί­α­σον στο 86΄.

Διαι­τη­τής: Μανού­χος (Αργο­λί­δας)

Οι συν­θέ­σεις:

ΑΕΚ (Ματί­ας Αλμέι­δα): Αθα­να­σιά­δης, Μου­κου­ντί (67΄ Τζα­βέλ­λας), Βίντα, Ρότα (67΄ Σιντι­μπέ), Χατζι­σα­φί, Γιόν­σον, Σιμάν­σκι, ‘Αμρα­μπατ (52΄ Ελί­α­σον), Γκα­τσί­νο­βιτς (52΄ Πινέ­δα), Τσού­μπερ (53΄ Φερ­νά­ντες), Γκαρσία.

ΒΟΛΟΣ (Κώστας Μπρά­τσος): Αυγε­ρι­νός, Τάχα­τος, Ασλα­νί­δης, Πιρί­νεν, Λού­να, Τσο­κά­νης, Μετα­ξάς (80΄ Τσε­λε­μπά­κης), Κάτσε (63΄ Οικο­νο­μό­που­λος), Χαρού­να (46΄ Καρ­τά­λης), Αλχο, Γάγκι (75΄ Τριανταφύλλου)

Μικρά μικρά από την ΟΠΑΠ Αρένα

* Ακρι­βώς στις 7 μπή­κε στον αγω­νι­στι­κό χώρο ο Σέρ­χιο Αρα­ού­χο με πατε­ρί­τσες και επι­κρά­τη­σε παν­δαι­μό­νιο. «Αρα­ού­χο οε, οε, οε» από 30.000 κόσμο που είχε ήδη γεμί­σει το στάδιο.
* Αμέ­σως μετά και η πρώ­τη βρο­χή από καπνογόνα.
* Όπως ήταν ανα­με­νό­με­νο το ματς ξεκί­νη­σε με δεκά­λε­πτη καθυ­στέ­ρη­ση αφού η ρήψη καπνο­γό­νων ξεπέ­ρα­σε κάθε προη­γού­με­νο. Από ψηλά η ΟΠΑΠ Αρέ­να είχε σκε­πα­στεί από λευ­κό καπνό
* Απί­στευ­τη απο­θέ­ω­ση γνώ­ρι­σε ο Ματί­ας Αλμέ­δα. Ο κόσμος της ΑΕΚ ανα­γνω­ρί­ζει τη συμ­βο­λή του Αργε­ντι­νού τεχνι­κού στον εφε­τι­νό θρίαμβο
* Ντέ­μης Νικο­λαϊ­δης, Ηλί­ας Ατμα­τσί­δης, Βασί­λης Δημη­τριά­δης, Ισμα­έλ Μπλάν­κο, Ζού­λιο Σέζαρ είναι μόνο μερι­κοί από τους παλαί­μα­χους της Ένω­σης που είδα­με στην «Αγιά Σοφιά»
* «Πρό­ε­δρε, Ματί­ας, Παί­κτες σας ευχα­ρι­στού­με» ήταν το πανό που ανέ­βη­κε στη θύρα της «Original» στο ημί­χρο­νο του αγώνα.

Πηγή: ΑΠΕ

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο