Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές στην Τουρκία: Οριακά κάτω από το 50% ο Ερντογάν — Όλα θα κριθούν στο β’ γύρο

Κάτω από το 50% ‑το 49,67%-έπεσε το ποσο­στό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν στις τουρ­κι­κές προ­ε­δρι­κές εκλο­γές με το 93,2% των ψήφων κατα­με­τρη­μέ­νο, σύμ­φω­να με το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο Anadolu.

Με την εξέ­λι­ξη αυτή ανοί­ξει η προ­ο­πτι­κή διε­ξα­γω­γής δεύ­τε­ρου γύρου προ­ε­δρι­κών εκλο­γών στις 28 Μαΐου.

Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου σε αντιπαράθεση για την καταμέτρηση των ψήφων

Ο Ταγίπ Ερντο­γάν χαρα­κτή­ρι­σε τη βια­σύ­νη της αντι­πο­λί­τευ­σης να ανα­κοι­νώ­σει τα απο­τε­λέ­σμα­τα των εκλο­γών ‑ενώ συνε­χί­ζε­ται η κατα­μέ­τρη­ση- ως «σφε­τε­ρι­σμό της βού­λη­σης των πολι­τών». «Ενώ οι εκλο­γές διε­ξή­χθη­σαν σε μια τόσο θετι­κή και δημο­κρα­τι­κή ατμό­σφαι­ρα και η κατα­μέ­τρη­ση των ψήφων συνε­χί­ζε­ται, η προ­σπά­θεια να ανα­κοι­νω­θούν βια­στι­κά τα απο­τε­λέ­σμα­τα σημαί­νει σφε­τε­ρι­σμός της εθνι­κής βού­λη­σης», έγρα­ψε στο Twitter ο Ερντο­γάν στο πρώ­το του μήνυ­μα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Ο Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου ανέ­φε­ρε στο Twitter: «Δεν θα κοι­μη­θού­με από­ψε» καθώς προει­δο­ποί­η­σε ότι όλα τα ψηφο­δέλ­τια πρέ­πει να συμπε­ρι­λη­φθούν στην καταμέτρηση.

Βασικός ρυθμιστής ο Ογάν

O Σινάν Ογάν, ο οποί­ος συγκε­ντρώ­νει περί­που το 5% των ψήφων και είναι πιθα­νός ρυθ­μι­στής του απο­τε­λέ­σμα­τος σε περί­πτω­ση δεύ­τε­ρου γύρου, δήλω­σε ότι πιστεύ­ει ότι οι εκλο­γές θα πάνε πιθα­νώς σε δεύ­τε­ρο γύρο στις 28 Μαΐου.

«Βλέ­που­με μεγά­λη πιθα­νό­τη­τα οι εκλο­γές να πάνε σε δεύ­τε­ρο γύρο», καθώς κανέ­νας από τους βασι­κούς υπο­ψη­φί­ους δεν είναι σε θέση να κερ­δί­σει το 50% των ψήφων, τόνι­σε, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι «οι Τούρ­κοι εθνι­κι­στές και οι Κεμα­λι­στές είναι το κλει­δί για αυτές τις εκλογές».

Το αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές

Και στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές το Κόμ­μα Δικαιο­σύ­νης και Ανά­πτυ­ξης ανα­δει­κνύ­ε­ται πρώ­το κόμ­μα. Το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Τουρ­κί­ας (TKP) λαμ­βά­νει 0,09%.  

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο