Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στο Νότιο Ημισφαίριο, ο φετινός χειμώνας είναι σαν καλοκαίρι

Την ώρα που το Βόρειο Ημι­σφαί­ριο κατα­γρά­φει τον πιο ζεστό Ιού­λιο, χώρες στο Νότιο Ημι­σφαί­ριο αντι­με­τω­πί­ζουν άνευ προη­γου­μέ­νου ζέστη στην αρχή του Αυγού­στου, που είναι σ’ αυτές τα μέσα του χει­μώ­να, με τη θερ­μο­κρα­σία σε πολ­λά μέρη να κατα­γρά­φει υψη­λά ρεκόρ.

Η θερ­μο­κρα­σία στην πρω­τεύ­ου­σα της Χιλής Σαντιά­γο ήταν 24 βαθ­μοί Κελ­σί­ου στις 2 Αυγού­στου και είχε φθά­σει τους 37 βαθ­μούς Κελ­σί­ου την 1η Αυγού­στου στην πόλη Βικού­να στην κεντρι­κή Χιλή. Η χιλια­νή Εθνι­κή Μετε­ω­ρο­λο­γι­κή Υπη­ρε­σία ανα­κοί­νω­σε πως μετε­ω­ρο­λο­γι­κοί σταθ­μοί σε όλη τη χώρα κατέ­γρα­ψαν στην αρχή του Αυγού­στου θερ­μο­κρα­σί­ες πάνω από τους 35 βαθ­μούς Κελσίου.

Δεδο­μέ­να από την Εθνι­κή Μετε­ω­ρο­λο­γι­κή Υπη­ρε­σία της Αργε­ντι­νής έδει­ξαν πως στο Μπου­έ­νος Άιρες η θερ­μο­κρα­σία ξεπέ­ρα­σε τους 30 βαθ­μούς Κελ­σί­ου την 1η Αυγού­στου, η υψη­λό­τε­ρη την ημε­ρο­μη­νία αυτή εδώ και 117 χρό­νια. Η μέση θερ­μο­κρα­σία τον Αύγου­στο στην πόλη αυτή είναι συνή­θως ανά­με­σα στους 9 και τους 18 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Σύμ­φω­να με δεδο­μέ­να από το Ευρω­παϊ­κό Κέντρο Μεσο­πρό­θε­σμων Μετε­ω­ρο­λο­γι­κών Προ­γνώ­σε­ων, η τρέ­χου­σα θερ­μο­κρα­σία είναι από 10 ως 20 βαθ­μούς Κελ­σί­ου πάνω από το φυσιο­λο­γι­κό γι’ αυτή την επο­χή του χρό­νου σε τμή­μα­τα της Χιλής και της Αργεντινής.

Ο Μαξι­μι­λιά­νο Ερέ­ρα, κλι­μα­το­λό­γος και ιστο­ρι­κός του κλί­μα­τος, έγρα­ψε στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης πως η Νότια Αμε­ρι­κή βιώ­νει ένα από τα πιο ακραία φαι­νό­με­να που έχει δει ποτέ ο κόσμος. «Απί­στευ­τες θερ­μο­κρα­σί­ες έως 38,9 βαθ­μούς Κελ­σί­ου στις χιλια­νές περιο­χές των Άνδε­ων στα μέσα του χει­μώ­να! Είναι κάτι πολύ μεγα­λύ­τε­ρο απ’ αυτό που μόλις γνώ­ρι­σε η νότια Ευρώ­πη στα μέσα του καλο­και­ριού. Αυτό το γεγο­νός ξανα­γρά­φει όλα τα βιβλία για το κλίμα».

Στο μετα­ξύ, στην Αυστρα­λία, ζέστη πρω­το­φα­νής για την επο­χή διαρ­κεί αρκε­τές εβδο­μά­δες. «Μια έλλει­ψη ψυχρών μετώ­πων από τα τέλη Ιου­λί­ου επέ­τρε­ψε στις θερ­μο­κρα­σί­ες να ανέ­βουν 10 βαθ­μούς πάνω από το μέσο όρο για οκτώ δια­δο­χι­κές ημέ­ρες», μετέ­δω­σε σε ρεπορ­τάζ του το ABC, προ­σθέ­το­ντας πως «ολό­κλη­ρη η Αυστρα­λία, εκτός από τη δυτι­κή ακτή, ήταν πιο ζεστή από το φυσιο­λο­γι­κό» στις 2 Αυγούστου.

Στις 3 Αυγού­στου, στις νοτιο­α­να­το­λι­κές πολι­τεί­ες παρα­τη­ρή­θη­κε η πιο ασυ­νή­θι­στη ζέστη, ενώ οι πρω­τεύ­ου­σές τους ήταν ηλιό­λου­στες και πιο ζεστές από ποτέ άλλο­τε εδώ και περισ­σό­τε­ρο από μια δεκα­ε­τία στα μέσα του χει­μώ­να, σύμ­φω­να με το ρεπορ­τάζ. Η θερ­μο­κρα­σία στη Μελ­βούρ­νη έφθα­σε τους 19,8 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, η υψη­λό­τε­ρη στα μέσα του χει­μώ­να εδώ και μια δεκα­ε­τία. Το Χόμπαρτ κατέ­γρα­ψε την πιο υψη­λή θερ­μο­κρα­σία στα μέσα του χει­μώ­να εδώ και 20 χρό­νια με 19,6 βαθ­μους Κελ­σί­ου και η Αδε­λα­ΐ­δα κατέ­γρα­ψε 24,7 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, την υψη­λό­τε­ρη θερ­μο­κρα­σία στα μέσα του χει­μώ­να εδώ και 48 χρόνια.

Ο ζεστός χει­μώ­νας στο Νότιο Ημι­σφαί­ριο θα καθυ­στε­ρή­σει την παρα­δο­σια­κή χιο­νο­δρο­μι­κή σεζόν στην Αυστρα­λία. Ο Αύγου­στος είναι ο μήνας κατά τον οποίο το χιό­νι είναι συνή­θως το περισ­σό­τε­ρο, όμως ο ήπιος και­ρός και οι βρο­χές το έχουν περιο­ρί­σει τις λίγες τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες, σύμ­φω­να με το ρεπορ­τάζ του ABC. Σε υψό­με­τρο 1.620 μέτρων, τα δεδο­μέ­να δεί­χνουν πως το ύψος του φυσι­κού χιο­νιού είναι μόλις 16,5 εκα­το­στά, πολύ κάτω από το μέσο όρο των 70 εκα­το­στών για τις αρχές Αυγούστου.

«Οι ζεστοί χει­μώ­νες στην Αυστρα­λία μπο­ρεί να επη­ρε­ά­σουν αρνη­τι­κά μερι­κούς κλά­δους της οικο­νο­μί­ας, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της χιο­νο­δρο­μι­κής βιο­μη­χα­νί­ας. Δημιουρ­γούν επί­σης προ­βλή­μα­τα στην ανά­πτυ­ξη της χλω­ρί­δας και της πανί­δας και αυξά­νουν την πιθα­νό­τη­τα να σημειω­θούν ‘αστρα­πιαί­ες ξηρα­σί­ες’ — όπου οι πιο ξηρές από το φυσιο­λο­γι­κό μετε­ω­ρο­λο­γι­κές συν­θή­κες μετα­τρέ­πο­νται σε σοβα­ρή ξηρα­σία μέσα σε διά­στη­μα εβδο­μά­δων. Οι θερ­μές και ξηρές μετε­ω­ρο­λο­γι­κές συν­θή­κες μπο­ρεί επί­σης να κάνουν να αρχί­σει νωρί­τε­ρα η περί­ο­δος των πυρ­κα­γιών στη νοτιο­α­να­το­λι­κή Αυστρα­λία», ανέ­φε­ρε ο Άντριου Κινγκ, ειδι­κός στην κλι­μα­τι­κή επι­στή­μη στο Πανε­πι­στή­μιο της Μελβούρνης.

Ο Μάρ­τιν Ζακ, κλι­μα­το­λό­γος και καθη­γη­τής στο Πανε­πι­στή­μιο της Κον­σεπ­σιόν στη Χιλή, εξή­γη­σε ότι, ενώ κάποια αύξη­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας είναι ανα­με­νό­με­νη αυτή την επο­χή του χρό­νου λόγω της κυκλο­φο­ρί­ας της ατμό­σφαι­ρας, αυτές οι ακραί­ες θερ­μο­κρα­σί­ες ενι­σχύ­θη­καν από το Ελ Νίνιο και την όλο και μεγα­λύ­τε­ρη άνο­δο της θερ­μο­κρα­σί­ας του πλα­νή­τη. «Αυτό που τώρα μοιά­ζει πολύ ακραίο, θα μπο­ρού­σε στα­δια­κά να γίνει σε λίγα χρό­νια όλο και πιο φυσιο­λο­γι­κό», φέρε­ται να δήλω­σε ο Μάρ­τιν Ζακ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο