Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στο πλευρό της Παλαιστίνης ο Γκ. Λίνεκερ ζητώντας την τιμωρία του Ισραήλ στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις

Ο θρύ­λος του ποδο­σφαί­ρου Γκά­ρι Λίνε­κερ ανα­δη­μο­σί­ευ­σε μια ανάρ­τη­ση στην πλατ­φόρ­μα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης X ζητώ­ντας να απο­κλει­στεί το Ισρα­ήλ από το διε­θνές ποδό­σφαι­ρο λόγω της συνε­χι­ζό­με­νης επι­θε­τι­κό­τη­τάς του στη Λωρί­δα της Γάζας, όταν για πάνω από 100 ημέ­ρες, μετά τη θανα­τη­φό­ρα ισραη­λι­νή επί­θε­ση στον θύλα­κα, περισ­σό­τε­ροι από 24.000 Παλαι­στί­νιοι έχουν σκο­τω­θεί — κυρί­ως γυναί­κες και παιδιά.

Ο Λίνε­κερ, ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους σκό­ρερ της Αγγλί­ας και τώρα παρου­σια­στής του «Match of the Day», δημο­σί­ευ­σε μια έκκλη­ση της Παλαι­στι­νια­κής Εκστρα­τεί­ας για το Ακα­δη­μαϊ­κό και Πολι­τι­στι­κό Μποϊ­κο­τάζ του Ισρα­ήλ (PACBI) στους 8,9 εκα­τομ­μύ­ρια ακο­λού­θους του στον λογα­ρια­σμό του στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

Η ανάρ­τη­ση περιε­λάμ­βα­νε δήλω­ση της Παλαι­στι­νια­κής Ομο­σπον­δί­ας Ποδο­σφαί­ρου (PFA) η οποία ανέ­φε­ρε ότι οι «κατά­φω­ρες παρα­βιά­σεις» από το Ισρα­ήλ πρέ­πει να πεί­σουν τους αθλη­τι­κούς φορείς να «προ­στα­τέ­ψουν τις παλαι­στι­νια­κές αθλη­τι­κές εγκαταστάσεις».

«Η Παλαι­στι­νια­κή Ομο­σπον­δία Ποδο­σφαί­ρου καλεί τη Διε­θνή Ολυ­μπια­κή Επι­τρο­πή, τη FIFA και όλους τους περι­φε­ρεια­κούς και διε­θνείς αθλη­τι­κούς φορείς να λάβουν επεί­γου­σα θέση για τις σοβα­ρές παρα­βιά­σεις των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των από το Ισρα­ήλ και να το υπο­βά­λουν σε νομι­κά μέτρα λογο­δο­σί­ας», έγρα­ψε η PACBI. «Υπο­στη­ρί­ζου­με την απαί­τη­ση της PFA και καλού­με για πίε­ση στους αθλη­τι­κούς φορείς να ανα­στεί­λουν το Ισρα­ήλ μέχρι να τερ­μα­τί­σει τις σοβα­ρές παρα­βιά­σεις του Διε­θνούς Δικαί­ου, ιδιαί­τε­ρα τον κανό­να του απαρτ­χάιντ και το έγκλη­μα της γενο­κτο­νί­ας που δια­πράτ­τει στη Γάζα».

Εξέ­χου­σες φωνές υπέρ της Παλαι­στί­νης έφτα­σαν στο Χ για να υπο­στη­ρί­ξουν το κάλε­σμα του Λίνε­κερ, ο οποί­ος αντι­με­τώ­πι­σε αντι­δρά­σεις από συντη­ρη­τι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης για τις από­ψεις του.

«Μπρά­βο σου Gary Lineker. Η Ισραη­λι­νή Ποδο­σφαι­ρι­κή Ομο­σπον­δία περι­λαμ­βά­νει ομά­δες που εδρεύ­ουν σε παρά­νο­μους ισραη­λι­νούς οικι­σμούς σε κλεμ­μέ­νη παλαι­στι­νια­κή γη. Πρό­κει­ται για κατά­φω­ρη παρα­βί­α­ση του Διε­θνούς Δικαί­ου και των Κατα­στα­τι­κών της FIFA. Μετα­ξύ Οκτω­βρί­ου και Δεκεμ­βρί­ου, το Ισρα­ήλ σκό­τω­σε 85 Παλαι­στί­νιους αθλη­τές», δημο­σί­ευ­σε στο X ο δημο­σιο­γρά­φος της εφη­με­ρί­δας «The Tribune», Taj Ali.

Εν μέσω της συνε­χι­ζό­με­νης υπο­στή­ρι­ξής του, ο Λίνε­κερ είχε επί­σης υπο­στεί αντι­δρά­σεις από απο­λο­γη­τές της ισραη­λι­νής βαρ­βα­ρό­τη­τας. Ο βου­λευ­τής των Τόρις Άντριου Πέρ­σι, σε συνέ­ντευ­ξή του στην «The Telegraph», κατη­γό­ρη­σε τον Λίνε­κερ ότι είναι «ένας κακώς ενη­με­ρω­μέ­νος, αδα­ής σχο­λια­στής για τη Μέση Ανατολή».

Ο Λίνε­κερ είχε προη­γου­μέ­νως επι­κρι­θεί από συντη­ρη­τι­κούς κύκλους του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου, αφού ζήτη­σε να τερ­μα­τι­στεί το σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου για κέντρα κρά­τη­σης μετα­να­στών στη Ρουά­ντα. Στο tweet του είπε ότι η κυβέρ­νη­ση του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου είχε χρη­σι­μο­ποι­ή­σει γλώσ­σα παρό­μοια με «αυτήν που χρη­σι­μο­ποιού­σε η Γερ­μα­νία τη δεκα­ε­τία του ’30».

Ο πρώ­ην ποδο­σφαι­ρι­στής τέθη­κε σε ανα­στο­λή από το BBC λόγω κανό­νων αμε­ρο­λη­ψί­ας, αλλά αργό­τε­ρα επέ­στρε­ψε αφού οι συνά­δελ­φοί του απεί­λη­σαν να ανα­στεί­λουν την εκπο­μπή τους για να υπο­στη­ρί­ξουν τον παρουσιαστή.

Πηγή: 902.gr

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο