Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στο στόχαστρο των κατοχικών δυνάμεων … πριν καν γεννηθούν!

Επει­δή κάποιοι παρι­στά­νουν τους «πεφτο­συν­νε­φά­κη­δες» για την κλι­μά­κω­ση του πολέ­μου στο Ισρα­ήλ και στα παλαι­στι­νια­κά εδά­φη — σαν ο χρό­νος να ξεκί­νη­σε χτες στην κατε­χό­με­νη Παλαι­στί­νη — προ­σπα­θώ­ντας να «ξεπλύ­νουν» την κατο­χή και τα δια­χρο­νι­κά εγκλή­μα­τα του κρά­τους του Ισρα­ήλ, παρα­θέ­του­με ορι­σμέ­να στοι­χεία από διε­θνείς έρευ­νες και εκθέ­σεις για την ωμή βία που ασκούν οι κατο­χι­κές δυνά­μεις σε βάρος του Παλαι­στι­νια­κού λαού εδώ και δεκα­ε­τί­ες, θωρα­κί­ζο­ντας και επε­κτεί­νο­ντας την κατο­χή, με τη στή­ρι­ξη των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ και όλων των ελλη­νι­κών κυβερνήσεων.

Η Λωρί­δα της Γάζας, με τους περί­που 2,5 εκα­τομ­μύ­ρια κατοί­κους, που απο­κα­λεί­ται και «η μεγα­λύ­τε­ρη ανοι­χτή φυλα­κή στον κόσμο», βρί­σκε­ται υπό στυ­γνό οικο­νο­μι­κό και άλλο απο­κλει­σμό, χωρίς επι­κοι­νω­νία με τον έξω κόσμο, χωρίς επαρ­κείς ποσό­τη­τες καθα­ρού πόσι­μου νερού, ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, ακό­μα και ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κών υλι­κών απα­ραί­τη­των για την ομα­λή λει­τουρ­γία νοσο­κο­μεί­ων και Κέντρων Υγεί­ας, που και αυτά γίνο­νται στό­χος των ισραη­λι­νών αερο­πλά­νων. Στα κατε­χό­με­να παλαι­στι­νια­κά εδά­φη είναι καθη­με­ρι­νό φαι­νό­με­νο οι εισβο­λές του ισραη­λι­νού στρα­τού, οι απα­γω­γές ακό­μα και παι­διών από Ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες ή πρά­κτο­ρες, οι απο­κλει­σμοί χωριών για ώρες ή και μέρες, οι συνε­χείς κατα­πα­τή­σεις γης από εποί­κους, οι λεη­λα­σί­ες σπι­τιών και περιου­σιών, οι κατε­δα­φί­σεις σπι­τιών στο πλαί­σιο συλ­λο­γι­κής τιμω­ρί­ας όσων κρί­θη­καν ένο­χοι για επί­θε­ση στις κατο­χι­κές δυνά­μεις ή σε εποίκους.

* * *

Ο πολυ­ε­τής απο­κλει­σμός και οι συχνοί βομ­βαρ­δι­σμοί προ­κα­λούν βαθιά τραύ­μα­τα στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του Παλαι­στι­νια­κού λαού, με τα παι­διά να υπο­φέ­ρουν περισ­σό­τε­ρο. Σύμ­φω­να με στοι­χεία διε­θνών Οργα­νι­σμών, τα βασα­νι­στή­ρια, η απάν­θρω­πη και απα­ξιω­τι­κή συμπε­ρι­φο­ρά σε βάρος Παλαι­στί­νιων κρα­του­μέ­νων είναι καθη­με­ρι­νά. Το ίδιο και οι απα­γω­γές από τα κατε­χό­με­να εδά­φη, η μετα­φο­ρά τους σε κέντρα κρά­τη­σης σε Κισόν, Πετάχ Τίκ­βα, Ιερου­σα­λήμ, Ασκε­λόν και Μπιρ Σίβα για ανα­κρί­σεις από τον στρα­τό και τις μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι από το 2001 έως το 2021 υπο­βλή­θη­καν στο ισραη­λι­νό υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης πάνω από 1.300 μηνύ­σεις για βασα­νι­στή­ρια από τις ισραη­λι­νές κατο­χι­κές αρχές — κορυ­φή του παγό­βου­νου όσων πραγ­μα­τι­κά συμ­βαί­νουν. Από αυτές, μόλις δύο οδή­γη­σαν σε ποι­νι­κές έρευ­νες, ενώ δεν υπήρ­ξε ποτέ ούτε μία καταδίκη!

Οι εκθέ­σεις βρί­θουν καταγ­γε­λιών για σωμα­τι­κά και ψυχο­λο­γι­κά βασα­νι­στή­ρια στα οποία υπο­βλή­θη­καν Παλαι­στί­νιοι κρα­τού­με­νοι, όπως στέ­ρη­ση ύπνου, χτυ­πή­μα­τα στο πρό­σω­πο ή ξυλο­δαρ­μοί, πολύ­ω­ρη καθή­λω­ση με δεμέ­να τα άνω και κάτω άκρα, υπο­βο­λή σε ακραία χαμη­λές ή υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, σε βρώ­μι­κα κελιά γεμά­τα κοριούς, ψύλ­λους και άλλα παρά­σι­τα, απει­λή σεξουα­λι­κής βίας, άρνη­ση πρό­σβα­σης σε τουα­λέ­τες ή σε φάρ­μα­κα για τους άρρω­στους. Η κακο­ποί­η­ση οδη­γεί συχνά σε ψυχι­κές δια­τα­ρα­χές, σωμα­τι­κά τραύ­μα­τα και ασθέ­νειες. Θυμί­ζου­με ότι τα εγκλή­μα­τα βασα­νι­στη­ρί­ων και απάν­θρω­πων ενερ­γειών, η παρά­νο­μη απέ­λα­ση ή μετα­φο­ρά πλη­θυ­σμού κατε­χό­με­νων περιο­χών, η άρνη­ση δίκαι­ης δίκης κ.λπ. εμπί­πτουν στα εγκλή­μα­τα πολέμου.

* * *

Η βάναυ­ση μετα­χεί­ρι­ση παι­διών είναι άλλο ένα μεγά­λο κεφά­λαιο. Τα στοι­χεία από εκθέ­σεις που βλέ­πουν κατά και­ρούς το φως της δημο­σιό­τη­τας είναι συγκλο­νι­στι­κά, ειδι­κά σε ό,τι αφο­ρά τις συν­θή­κες κρά­τη­σης. Ακό­μα και 10χρονα παι­διά (!) συλ­λαμ­βά­νο­νται, ξεγυ­μνώ­νο­νται και υπο­βάλ­λο­νται σε «σωμα­τι­κή έρευ­να» και σε ψυχο­λο­γι­κά βασα­νι­στή­ρια. Αφή­νο­νται σε κελιά χωρίς επι­κοι­νω­νία με τις οικο­γέ­νειές τους και συχνά τους αρνού­νται πρό­σβα­ση σε δικη­γό­ρο στη διάρ­κεια «ανα­κρί­σε­ων». Υπο­λο­γί­ζε­ται ότι το 2021 υπήρ­χαν πάνω από 470 παι­διά — και έφη­βοι — κλει­σμέ­να σε κρα­τη­τή­ρια των ισραη­λι­νών κατο­χι­κών αρχών στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Οχθη, κάποια από τα οποία ενη­λι­κιώ­θη­καν μέσα στις φυλα­κές, μένο­ντας εκεί για πάνω από 10 χρόνια!

Τα παι­διά της κατε­χό­με­νης Παλαι­στί­νης φυλα­κί­ζο­νται, ανα­κρί­νο­νται, διώ­κο­νται συστη­μα­τι­κά σε στρα­το­δι­κεία και υπο­βάλ­λο­νται σε ψυχο­λο­γι­κά και σωμα­τι­κά βασα­νι­στή­ρια. Το 81% όσων συλ­λαμ­βά­νο­νται υπο­βάλ­λο­νται σε ξυλο­δαρ­μούς ή σε βρι­σιές, το 52% απει­λού­νται ότι θα κάνουν κακό στις οικο­γέ­νειές τους, το 86% υπο­βάλ­λο­νται σε γδύ­σι­μο και σωμα­τι­κό έλεγ­χο ώστε να ταπει­νω­θούν και να εξευ­τε­λι­στούν, το 88% δεν έχουν καμία ιατρι­κή περί­θαλ­ψη, ακό­μα κι όταν τη χρειά­ζο­νται απε­γνω­σμέ­να, και το 47% δεν έχουν καμία επα­φή με δικηγόρο.

* * *

Να τι περι­γρά­φει σε ερευ­νη­τές ένα παι­δί που έχει απα­χθεί έξι φορές στη διάρ­κεια της παι­δι­κής του ηλι­κί­ας, για την τελευ­ταία φορά που το συνέ­λα­βαν: «Κατέ­στρε­ψαν την εξώ­πορ­τα του σπι­τιού μας, μπή­καν στο δωμά­τιό μου, μου έβα­λαν μια κου­κού­λα στο κεφά­λι και με πήραν μαζί τους. Είπαν στον πατέ­ρα μου ότι θα επέ­στρε­φα την επό­με­νη μέρα, και τελι­κά αφέ­θη­κα ελεύ­θε­ρος μετά από 12 μήνες!». Χαρα­κτη­ρι­στι­κή είναι η μαρ­τυ­ρία και μιας 14χρονης: «Με συνέ­λα­βαν στον δρό­μο για το σχο­λείο, κοντά σε φυλά­κιο ελέγ­χου του στρα­τού. Εψα­ξαν την τσά­ντα μου. Μου μίλη­σαν στα Εβραϊ­κά, τα οποία δεν κατα­λα­βαί­νω. Μου έβα­λαν χει­ρο­πέ­δες, με πέτα­ξαν στην καρό­τσα ενός φορ­τη­γού του στρα­τού και μετά κάποιος πάτη­σε πάνω στην πλά­τη μου».

Ενα από τα παι­διά που γνώ­ρι­σαν την αγριό­τη­τα των κατο­χι­κών δυνά­με­ων είναι και η (17χρονη τότε) Αχέντ Ταμί­μι, από την κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Οχθη. Συνε­λή­φθη τον Δεκέμ­βρη του 2018 μαζί με τη μητέ­ρα της και έμει­ναν στη φυλα­κή επί 8 μήνες, επει­δή χαστού­κι­σε δύο Ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες, που είχαν προη­γου­μέ­νως τραυ­μα­τί­σει σοβα­ρά στο κεφά­λι έναν 15χρονο ξάδελ­φό της. Εχο­ντας για στή­ριγ­μα τη διε­θνή λαϊ­κή αλλη­λεγ­γύη, αμέ­σως μετά την απο­φυ­λά­κι­σή της, βρέ­θη­κε προ­σκε­κλη­μέ­νη στις εκδη­λώ­σεις του Φεστι­βάλ 100 χρό­νια ΚΚΕ — 50 χρό­νια ΚΝΕ, απ’ όπου κρα­τά­με τη συγκλο­νι­στι­κή μαρ­τυ­ρία της: «Κάθε Παλαι­στί­νιος αρχί­ζει την αντί­στα­ση από τη στιγ­μή που γεν­νιέ­ται… Η δύνα­μη είναι με τον λαό και ο λαός θα απο­φα­σί­σει το πεπρω­μέ­νο και το μέλ­λον του… Η αντί­στα­ση θα συνε­χι­στεί μέχρι να τερ­μα­τι­στεί η κατοχή».

Από την στή­λη «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ» του «Ριζο­σπά­στη»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο