Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: Το 2024, οι άνθρωποι άνω των 65 ετών θα είναι περισσότεροι από τους κάτω των 15 ετών στην Ευρώπη

Το 2024, οι άνω των 65 ετών θα είναι περισ­σό­τε­ροι από τους κάτω των 15 ετών στην Ευρώ­πη, προει­δο­ποί­η­σε σήμε­ρα ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ), ο οποί­ος απηύ­θυ­νε έκκλη­ση να βελ­τιω­θούν τα μέτρα για να γερ­νούν οι άνθρω­ποι με καλή υγεία.

«Μέχρι το 2024, εκτι­μά­με ότι ο πλη­θυ­σμός των ανθρώ­πων ηλι­κί­ας άνω των 65 ετών θα είναι μεγα­λύ­τε­ρος απ’ αυτόν των κάτω των 15 ετών στην περι­φέ­ρεια Ευρώ­πης του ΠΟΥ», ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή του ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγείας.

Σε παγκό­σμια κλί­μα­κα, αυτό ανα­μέ­νε­ται να συμ­βεί 60 χρό­νια αργό­τε­ρα, γύρω στο 2064, σύμ­φω­να με τις προ­βο­λές του ινστι­τού­του Our World in Data.

«Η τάση αυτή είναι συνώ­νυ­μη με νέες κοι­νω­νι­κές, οικο­νο­μι­κές και υγειο­νο­μι­κές προ­κλή­σεις», επι­σή­μα­νε ο ευρω­παϊ­κός κλά­δος του υγειο­νο­μι­κού οργα­νι­σμού, στον οποίο περι­λαμ­βά­νο­νται 53 χώρες, ορι­σμέ­νες από τις οποί­ες βρί­σκο­νται στην κεντρι­κή Ασία.

Στο σύνο­λο της Γηραιάς Ηπεί­ρου, η αύξη­ση του προσ­δό­κι­μου ζωής είναι συχνά συνώ­νυ­μη με κλο­νι­σμέ­νη υγεία.

Για να μετρια­σθεί ο αντί­κτυ­πος της γήραν­σης του πλη­θυ­σμού, ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας καλεί τις αρχές να λάβουν μέτρα για να «επι­τρα­πεί στους ηλι­κιω­μέ­νους να δια­φυ­λά­ξουν και να βελ­τιώ­σουν τη σωμα­τι­κή και την ψυχι­κή υγεία τους, την ανε­ξαρ­τη­σία τους, την κοι­νω­νι­κή ευη­με­ρία τους και την ποιό­τη­τα ζωής τους».

Μετα­ξύ των συστά­σε­ων που κάνει, ο παγκό­σμιος οργα­νι­σμός προ­κρί­νει μια ισορ­ρο­πη­μέ­νη δια­τρο­φή και σωμα­τι­κή άσκη­ση για του­λά­χι­στον 150 λεπτά την εβδομάδα.

«Μια ακό­μη πιο έντο­νη σωμα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα μπο­ρεί να μειώ­σει κατά 35% τον κίν­δυ­νο θανά­του από οποια­δή­πο­τε αιτία», υπο­γράμ­μι­σε ακό­μη ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγείας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο