Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στρατιωτικές ασκήσεις μέσα στην Στοκχόλμη και στην Νορβηγία αυξάνουν την ανασφάλεια στο λαό αλλά ευνοούν τις μπίζνες

   Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Με τα σωστά τους σε τέσ­σε­ρις συνοι­κί­ες στο μέσον της Στοκ­χόλ­μης, ξεκι­νούν στρα­τιω­τι­κή άσκη­ση μέσα στα σπί­τια του κόσμου που θα κρα­τή­σει 2 εβδο­μά­δες. 400–500 στρα­τιώ­τες θα πυρο­βο­λούν με άσφαι­ρα πυρά αλλά με πραγ­μα­τι­κό ήχο πυρο­βο­λι­σμού. Στρα­τιω­τι­κά οχή­μα­τα και άρμα­τα θα είναι ακρο­βο­λι­σμέ­να σε κεντρι­κά σημεία της Στοκ­χόλ­μης, ακό­μη και έξω από το Δημαρ­χείο. Η άσκη­ση που λέγε­ται Terminus 18 περι­λαμ­βά­νει σχέ­διο απώ­θη­σης του “εισβο­λέα” σε περί­πτω­ση πολέμου.

-Είναι υπο­χρε­ω­σή μας να υπε­ρα­σπι­στού­με την Στοκ­χόλ­μη σε περί­πτω­ση κρί­σης, δηλώ­νει η υπεύ­θυ­νη των δημο­σί­ων σχέ­σε­ων του στρα­τού Paula Levänen και η Στρα­τιω­τι­κή διοί­κη­ση. Θα ενη­με­ρώ­σου­με τους κατοί­κους να μην παρα­βιά­ζουν τα οδο­φράγ­μα­τα για την δική τους ασφάλεια.

-Οι αντι­δρά­σεις ποι­κί­λουν, συνε­χί­ζει, από το τι ωραία που θα δού­με στρα­τιώ­τες μέχρι μεγά­λη ανη­συ­χία. Δεν έχουν συνη­θί­σει να βλέ­πουν στρα­τιώ­τες, παραδέχεται.

-Ακό­μη και να υπάρ­χει πιθα­νό­τη­τα δεχθεί επί­θε­ση η Σου­η­δία, αυτού του είδους οι ασκή­σεις μέσα στο κατοι­κη­μέ­νο περι­βάλ­λον τρο­μο­κρα­τούν τον πλη­θυ­σμό, ιδιαί­τε­ρα τα μικρά παι­διά και ανθρώ­πους με τραυ­μα­τι­κές εμπει­ρί­ες από πολέ­μους και συγκρού­σεις. Αν το συν­διά­σου­με και με την μπρο­σού­ρα που μοι­ρά­στη­κε σε 4,5 εκα­τομ­μύ­ρια νοι­κο­κυ­ριά με οδη­γί­ες σε περί­πτω­ση πολέ­μου τότε η ανη­συ­χία και η ανα­σφά­λεια γίνε­ται ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη για μια επί­θε­ση, δηλώ­νει η Agnes Hellström,πρόεδρος της επι­τρο­πής ειρήνης.

nato stockholm1

Δεν είναι όμως η μονα­δι­κή άσκη­ση που συμ­με­τέ­χει η Σου­η­δία. Στις 25 του μηνός αρχί­ζει η μεγά­λη Νατοι­κή άσκη­ση Trident Juncture 18 που γίνε­ται στην Νορ­βη­γία με 40.000 στρα­τό από όλες τις χώρες και την Ελλά­δα, αερο­πλά­να, άρμα­τα μάχης και κάθε είδους εξο­πλι­σμό. Ειναι η μεγα­λύ­τε­ρη άσκη­ση του ΝΑΤΟ απο την ανα­τρο­πή του σοσια­λι­σμού. Η Σου­η­δία συμ­με­τέ­χει με 2200 στρα­τιώ­τες, ναύ­τες και αξιω­μα­τι­κούς. Η άσκη­ση όσο αφο­ρά την στρα­τιω­τι­κή πλευ­ρά θα κρα­τή­σει μέχρι τις 7 Νοεμ­βρί­ου. Από τις 14 μέχρι τις 23 θα γίνει και το δεύ­τε­ρο μέρος που έχει ‚την ετοι­μό­τη­τα της στρα­τιω­τι­κής ηγε­σί­ας, σαν αντι­κεί­με­νο. 750 εκα­τομ­μύ­ρια νορ­βη­γι­κές κορώ­νες, 80 εκ. ευρώ θα κοστί­σει η Νατοι­κή επί­δει­ξη δυνά­με­ως, πολύ κοντά στα Ρώσι­κα σύνο­ρα. 700 από τους στρα­τιώ­τες, Αμε­ρι­κά­νοι φυσι­κά, θα μεί­νουν σαν μόνι­μη δύνα­μη στην Νορ­βη­γία μετά το πέρας της άσκησης.

-Η άσκη­ση θα αυξή­σει την ικα­νό­τη­τα μας να υπε­ρα­σπι­στού­με την Σουηδία,την εθνι­κή μας ικα­νό­τη­τα, και δυνα­μώ­νει την συνερ­γα­σία με την Φιλαν­δία, τις ΗΠΑ, την Νορ­βη­γία και το ΝΑΤΟ, γρά­φει στην ιστο­σε­λί­δα της η στρα­τιω­τι­κή ηγεσία.

Το ότι ταυ­τό­χρο­να η Ρωσία ετοι­μά­ζει τα δικά της αντί­με­τρα και απλώ­νει και αυτή με την σει­ρά της τα δικά της οπλι­κά συστή­μα­τα και τα στρα­τεύ­μα­τα ενα­ντί­ον του εχθρού που είναι πιά και η Σου­η­δία δεν περ­νά από το μυα­λό της Σου­η­δι­κής πλευ­ράς. Και αν περ­νά θυσιά­ζε­ται από το συμ­φέ­ρον της Σου­η­δι­κής πολε­μι­κής βιο­μη­χα­νί­ας οπλι­κών συστη­μά­των που εφο­διά­ζει η SAAB και η Bofors το ΝΑΤΟ. Όπως και η Eriksson που προ­μη­θεύ­ει τηλε­ο­πτι­κό υλι­κό μεγά­λης ευκρί­νειας στα Νατοι­κά στρα­τεύ­μα­τα. Γιαυ­τό και η Σου­η­δία με την σει­ρά της παρήγ­γει­λε Αμε­ρι­κά­νι­κα αντι­πυ­ραυ­λι­κά Patriots για προστασία.

Όλα τα υπό­λοι­πα για εχθρούς, κιν­δύ­νους, εισβο­λές, ετοι­μό­τη­τες και τα λοι­πά είναι προ­φά­σεις για τρο­μο­κρά­τη­ση του λαού να δεχτεί την συμ­με­το­χή της Σου­η­δί­ας στο ΝΑΤΟ, για την επέ­κτα­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δί­ων και για μπίζ­νες δισεκατομμυρίων.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο