Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ θέλει ο ακροδεξιός πραξικοπηματίας Χ. Γκουαϊδό

Ο ακρο­δε­ξιός  Χουάν Γκουαϊ­δό, που αυτο­α­να­κη­ρύ­χθη­κε την 23η Ιανουα­ρί­ου μετα­βα­τι­κός πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας, άφη­σε να εννοη­θεί κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης που παρα­χώ­ρη­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο χθες Παρα­σκευή ότι είναι δια­τε­θει­μέ­νος να εγκρί­νει μια στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση των ΗΠΑ προ­κει­μέ­νου να ανα­γκα­στεί ο πρό­ε­δρος Νικο­λάς Μαδού­ρο να εγκα­τα­λεί­ψει την εξου­σία και να τερ­μα­τι­στεί η «ανθρω­πι­στι­κή κρί­ση στη χώρα» (μία κρί­ση που προ­κά­λε­σαν τα αφε­ντι­κά του — ΗΠΑ- προ­κει­μέ­νου να ξεση­κώ­σουν το λαό ενά­ντια στη νόμι­μα εκλεγ­μέ­νη κυβέρνηση).

Ερω­τη­θείς εάν θα δίστα­ζε να εγκρί­νει μια στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση των ΗΠΑ, ο Γκουαϊ­δό απά­ντη­σε: «Θα κάνου­με ό,τι είναι απα­ραί­τη­το, ό,τι πρέ­πει να κάνου­με για να σώσου­με ανθρώ­πι­νες ζωές, για να στα­μα­τή­σουν να πεθαί­νουν παιδιά».

«Θα κάνου­με ό,τι είναι δυνα­τόν. Αυτό είναι ένα ζήτη­μα που προ­φα­νώς προ­κα­λεί μεγά­λη πολε­μι­κή, αλλά κάνο­ντας χρή­ση της εθνι­κής μας κυριαρ­χί­ας, ασκώ­ντας τα προ­νό­μιά μας, θα κάνου­με αυτό που είναι απα­ραί­τη­το», πρό­σθε­σε ο Γκουαϊ­δό, που έχει ανα­γνω­ρι­στεί ως μετα­βα­τι­κός πρό­ε­δρος της λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κης χώρας από περί­που σαρά­ντα χώρες, με πρώ­τες τις ΗΠΑ.

«Εδώ, στη Βενε­ζου­έ­λα, κάθε ημέ­ρα που περ­νά­ει μετρά­ει σε ανθρώ­πι­νες ζωές», επέ­μει­νε ο ηγέ­της της αντι­πο­λί­τευ­σης στην προ­σπά­θειά του να φέρει σε πέρας τρην απο­στο­λή που του ανα­τέ­θη­κε από αθυ­τούς που έχουν ευθύ­νη για όσα βιώ­νει σήμε­ρα ο λαός της Βενεζουέλας.

«Θα κάνου­με όλα όσα χρειά­ζε­ται να κάνου­με με τρό­πο κυρί­αρ­χο, αυτό­νο­μο, ώστε να στα­μα­τή­σει η αρπα­γή» της εξου­σί­ας από τον Νικο­λάς Μαδού­ρο, επέ­μει­νε ο πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ας  Γκουαϊδό.

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ, η κυβέρ­νη­ση του οποί­ου ανα­γνώ­ρι­σε αμέ­σως τον Γκουαϊ­δό ως μετα­βα­τι­κό πρό­ε­δρο της Βενε­ζου­έ­λας, επα­νέ­λα­βε την Κυρια­κή ότι η στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση των HΠΑ στη Βενε­ζου­έ­λα παρα­μέ­νει μια «επι­λο­γή»

Σε λιποταξίες προσβλέπουν οι ΗΠΑ

Η Ουά­σινγ­κτον έχει απευ­θεί­ας συνο­μι­λί­ες με μέλη των ενό­πλων δυνά­με­ων της Βενε­ζου­έ­λας ενθαρ­ρύ­νο­ντας τους να απο­σύ­ρουν τη στή­ρι­ξή τους στην πρό­ε­δρο Νικο­λάς Μαδού­ρο, ενώ η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση ετοι­μά­ζει νέες κυρώ­σεις εις βάρος του σοσια­λι­στή προ­έ­δρου της Βενε­ζου­έ­λας, δήλω­σε στο Reuters υψη­λό­βαθ­μος αξιω­μα­τού­χος του Λευ­κού Οίκου.

Η κυβέρ­νη­ση του προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ προ­σμέ­νει λιπο­τα­ξί­ες στρα­τιω­τι­κών, δήλω­σε ο αξιω­μα­τού­χος σε συνέ­ντευ­ξη που παρα­χώ­ρη­σε στο πρα­κτο­ρείο Reuters, παρό­λο που ελά­χι­στοι ανώ­τε­ροι αξιω­μα­τι­κοί των ενό­πλων δυνά­με­ων της Βενε­ζου­έ­λας στη­ρί­ζουν μέχρι σήμε­ρα τον ανα­γνω­ρι­σμέ­νο από τις ΗΠΑ ως μετα­βα­τι­κό πρό­ε­δρο, τον Χουάν Γκουαϊδό.

«Πιστεύ­ου­με ότι αυτοί είναι τα πρώ­τα βότσα­λα πριν ξεκι­νή­σου­με πραγ­μα­τι­κά να βλέ­που­με μεγα­λύ­τε­ρους βρά­χους να πέφτουν από το λόφο», είπε ο αξιω­μα­τού­χος, μιλώ­ντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Συνε­χί­ζου­με να έχου­με συνο­μι­λί­ες με μέλη του πρώ­ην καθε­στώ­τος Μαδού­ρο, με στρα­τιω­τι­κούς, παρό­λο που αυτές οι συνο­μι­λί­ες είναι πολύ περιο­ρι­σμέ­νες», σημείωσε.

Ο αξιω­μα­τού­χος αρνή­θη­κε να δώσει λεπτο­μέ­ρειες σε ποιο επί­πε­δο αυτές οι συζη­τή­σεις γίνο­νται και δεν είναι σαφές αν αυτές οι επα­φές μπο­ρούν να δημιουρ­γή­σουν ρωγ­μές στην στή­ρι­ξη που συνε­χί­ζει να δίνει στον Μαδού­ρο ο στρα­τός της χώρας.

Ενας μόλις εν ενερ­γεία στρα­τη­γός της Αερο­πο­ρί­ας στη Βενε­ζου­έ­λα, ο Φραν­σί­σκο Γιά­νες ήρε την υπο­στή­ρι­ξή του προς τον Μαδού­ρο καλώ­ντας και άλλους στρα­τιω­τι­κούς να λιποτακτήσουν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο