Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Συνελήφθη η πολιτική ηγεσία της χώρας

Στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα εκδη­λώ­θη­κε τα ξημε­ρώ­μα­τα της Δευ­τέ­ρας (τοπι­κή ώρα) στη Μιαν­μάρ, λίγες ώρες πριν συνε­δριά­σει το νέο κοι­νο­βού­λιο της χώρας, που ανα­δεί­χθη­κε στις εκλο­γές του Νοέμβρη.

Ο στρα­τός κήρυ­ξε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης σε όλη την επι­κρά­τεια τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες και ανα­κοί­νω­σε ότι την εξου­σία ανα­λαμ­βά­νει ως μετα­βα­τι­κός πρό­ε­δρος ο στρα­τη­γός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, μερι­κές ώρες μετά τη σύλ­λη­ψη της επι­κε­φα­λής της πολι­τι­κής κυβέρ­νη­σης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, του προ­έ­δρου Ουίν Μιντ και κορυ­φαί­ων στε­λε­χών του κόμ­μα­τός της, του κυβερ­νώ­ντος «Εθνι­κού Συν­δέ­σμου για τη Δημοκρατία».

Ο στρα­τός υπο­στή­ρι­ξε ότι η επι­βο­λή πρα­ξι­κο­πή­μα­τος ήταν ανα­γκαία για την υπε­ρά­σπι­ση της «στα­θε­ρό­τη­τας» της Μιαν­μάρ, μέσω του τηλε­ο­πτι­κού δικτύ­ου των ενό­πλων δυνά­με­ων. Οι πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ες κατη­γό­ρη­σαν την εκλο­γι­κή επι­τρο­πή ότι δεν φρό­ντι­σε να διορ­θω­θούν οι «τερά­στιες παρα­τυ­πί­ες» που κατ’ αυτούς αμαύ­ρω­σαν τις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές του Νοεμ­βρί­ου, στις οποί­ες το κόμ­μα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι υπο­στή­ρι­ξε πως κατή­γα­γε συντρι­πτι­κή νίκη.

Λίγο αργό­τε­ρα, ο στρα­τός δήλω­σε ότι θα οργα­νώ­σει νέες εκλο­γές μετά το τέλος της κατά­στα­σης έκτα­κτης που επέ­βα­λε για έναν χρό­νο και ότι θα παρα­δώ­σει την εξου­σία στην κυβέρ­νη­ση που θα προ­κύ­ψει από αυτές.

Η ηγέ­της της αντι­πο­λί­τευ­σης, η 75χρονη Αούνγκ Σαν Σου Τσι, κάλε­σε τους πολί­τες να μην απο­δε­χθούν το πρα­ξι­κό­πη­μα και να δια­δη­λώ­σουν ενα­ντί­ον των στρα­τιω­τι­κών, ενώ την  «μεγά­λη ανη­συ­χία» του για τις εξε­λί­ξεις εξέ­φρα­σε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκουτιέρες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο