Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συγκέντρωση ΚΚΕ στο Βόλο: Οι χαιρετισμοί των ΓΓ των ξένων Κομμουνιστικών Κομμάτων

Στην μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση του ΚΚΕ στο Βόλο, με την οποία κορυ­φώ­θη­καν οι εκδη­λώ­σεις της 31ης Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κής κατα­σκή­νω­σης της ΚΝΕ, παρα­βρέ­θη­καν και χαι­ρέ­τη­σαν οι Γενι­κοί Γραμ­μα­τείς των Κομ­μου­νι­στι­κών Κομ­μα­των Τουρ­κί­ας (Κεμάλ Οκου­γιάν), Μεξι­κού (Πάβελ Μπλάν­κο) και Εργα­ζο­μέ­νων της Ισπα­νί­ας (Αστόρ Γκαρσία).

Χαιρετισμός του Άστορ Γκαρσία, ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος των Εργαζομένων της Ισπανίας, στη μεγάλη συγκέντρωση στον Βόλο, στο πλαίσιο της 31ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ. 

Ανα­λυ­τι­κά:

«Αγα­πη­τοί σύντρο­φοι και φίλοι,

Ευχα­ρι­στού­με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ που μας δίνουν αυτήν την ευκαι­ρία να απευ­θύ­νου­με έναν αδελ­φι­κό και επα­να­στα­τι­κό χαι­ρε­τι­σμό σε όλους τους νέους που συμ­με­τέ­χε­τε στην 31η Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή Κατα­σκή­νω­ση της ΚΝΕ, καθώς και τα άλλα κόμ­μα­τα και Οργα­νώ­σεις Νεο­λαί­ας που συμμετέχουν.

Σε αυτούς τους και­ρούς, του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στην Ουκρα­νία και της πολε­μι­κής κλι­μά­κω­σης που προ­ω­θούν οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις, αυτή η επι­τυ­χη­μέ­νη και μαζι­κή κατα­σκή­νω­ση είναι μια από­δει­ξη πως υπάρ­χει ελπί­δα, πως η αλλη­λεγ­γύη, η αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή πάλη και ο διε­θνι­σμός είναι πολύ ζωντανοί.

Θέλω δημο­σί­ως να ευχα­ρι­στή­σω τη σημα­ντι­κή και μαχη­τι­κή συμ­με­το­χή της αντι­προ­σω­πεί­ας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη μεγά­λη δια­δή­λω­ση που διέ­σχι­σε τους δρό­μους της Μαδρί­της στις 26 Ιού­νη. Δια­δη­λώ­σα­με μαζί λόγω της διε­ξα­γω­γής στη χώρα μου της Συνό­δου Κορυ­φής του ΝΑΤΟ, που κατέ­λη­ξε σε νέα επι­κίν­δυ­να ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέδια.

Η κοι­νή συμ­με­το­χή των κομ­μά­των μας σε αυτήν τη δια­δή­λω­ση είχε μεγά­λη σημα­σία για­τί συνέ­βα­λε να γίνει αντι­λη­πτό πόσο ισχυ­ροί είναι οι δεσμοί μετα­ξύ των Ελλή­νων και των Ισπα­νών κομ­μου­νι­στών και πόσο ισχυ­ρά είναι τα επι­χει­ρή­μα­τά μας ενά­ντια στο ΝΑΤΟ και τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο. Και το κάνα­με αυτό ακρι­βώς σε μια στιγ­μή που οι σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες και των δύο χωρών επι­διώ­κουν η εργα­τι­κή τάξη να δια­λέ­ξει στρα­τό­πε­δο σε αυτή την αντι­πα­ρά­θε­ση ληστών που είναι ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλεμος.

Σε αυτές τις συν­θή­κες, το καθή­κον των κομ­μου­νι­στών είναι πολύ καθα­ρό. Χρειά­ζε­ται να εξη­γή­σου­με στην εργα­τι­κή τάξη και τον λαό την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα του κόσμου που ζού­με. Χρειά­ζε­ται να βοη­θή­σου­με την τάξη μας και τους λαούς μας ώστε να μην παγι­δευ­τούν κάτω από ξένες σημαί­ες, να μη γίνουν κρέ­ας στα κανό­νια αλλό­τριων αντι­πα­ρα­θέ­σε­ων. Με τον ίδιο τρό­πο χρειά­ζε­ται να δρά­σουν και οι κομ­μου­νι­στές των άλλων χωρών. Αυτή είναι η ιστο­ρι­κή ευθύ­νη των κομ­μου­νι­στών στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, όπως ξέρου­με καλά από την πεί­ρα του Α’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου. Για εμάς δεν υπάρ­χει πραγ­μα­τι­κά άλλη επιλογή.

Ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος είναι η ανώ­τα­τη έκφρα­ση των αντι­θέ­σε­ων μετα­ξύ των καπι­τα­λι­στών. Επο­μέ­νως, ο αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κός αγώ­νας έχει νόη­μα αν είναι αγώ­νας που στο­χεύ­ει στην ανα­τρο­πή του καπι­τα­λι­σμού. Ο ιμπε­ρια­λι­σμός δεν είναι κάποια παρέκ­κλι­ση από τον καπι­τα­λι­σμό, δεν είναι κάποιος “βίαιος” καπι­τα­λι­σμός. Ο ιμπε­ρια­λι­σμός είναι ο καπι­τα­λι­σμός της επο­χής μας. Οι συμ­μα­χί­ες και τα μπλοκ που δημιουρ­γού­νται σε διά­φο­ρα μέρη του κόσμου, σύμ­φω­να με τα συμ­φέ­ρο­ντα της μιας ή της άλλης δύνα­μης, δεν είναι καλύ­τε­ρα ή χει­ρό­τε­ρα ανά­λο­γα με την επι­θε­τι­κό­τη­τά τους ή την κάθε δύνα­μη που ηγεί­ται σε αυτά. Αυτά τα μπλοκ και οι συμ­μα­χί­ες είναι από την ίδια τους τη φύση εχθροί της εργα­τι­κής τάξης και όλων των λαών του κόσμου, αφού ουσια­στι­κά στο­χεύ­ουν στην επι­βο­λή της αστι­κής κυριαρ­χί­ας, στη βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών υπό τις οποί­ες η αστι­κή τάξη εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται την εργα­τι­κή τάξη.

Το ΝΑΤΟ, όπως και όλες οι άλλες ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες ανά τον κόσμο, δεν μπο­ρούν να πει­στούν να κάνουν κάτι άλλο από αυτό που κάνουν. Γι’ αυτό όσοι δια­δί­δουν συν­θή­μα­τα όπως “Δια­λύ­στε το ΝΑΤΟ”, όπως και όσοι λένε ότι πρέ­πει να “μετα­σχη­μα­τί­σου­με την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση”, τους λέμε να στα­μα­τή­σουν να εξα­πα­τούν την τάξη μας και τους λαούς μας, να στα­μα­τή­σουν να προ­σπα­θούν να μας χει­ρα­γω­γή­σουν. Ο μόνος πραγ­μα­τι­κός τρό­πος απο­δυ­νά­μω­σης του ΝΑΤΟ είναι η μονο­με­ρής απο­δέ­σμευ­ση των χωρών που συμ­με­τέ­χουν σε αυτό. Γι’ αυτό και το σύν­θη­μά μας δεν είναι άλλο από τη μονο­με­ρή ρήξη των χωρών μας με το ΝΑΤΟ, μια έξο­δος που πρέ­πει να συνο­δεύ­ε­ται από την ανα­τρο­πή της καπι­τα­λι­στι­κής εξου­σί­ας σε κάθε χώρα, για­τί αλλιώς απλώς θα αντι­κα­τα­στή­σου­με κάποιους κλέ­φτες με άλλους.

Σύντρο­φοι και φίλοι,

Καμία εμπλο­κή της Ισπα­νί­ας και της Ελλά­δας στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλεμο!

Να κλεί­σουν όλες οι ξένες βάσεις στις χώρες μας!

Ούτε γη, ούτε νερό, ούτε αέρας για τους ιμπεριαλιστές!

Ευχα­ρι­στώ πολύ».

Χαιρετισμός του Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, στη μεγάλη συγκέντρωση στον Βόλο στο πλαίσιο της 31ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ.

Ανα­λυ­τι­κά:

«Αγα­πη­τοί σύντροφοι,

Μέλη της ΚΝΕ, σύντρο­φοι των αδελ­φών κομ­μά­των, αγα­πη­τοί φίλοι,

Εκ μέρους του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα Τουρ­κί­ας, με μεγά­λο ενθου­σια­σμό σας απευ­θύ­νω έναν συντρο­φι­κό χαι­ρε­τι­σμό. Είμα­στε πολύ χαρού­με­νοι που συνα­ντιό­μα­στε ξανά, έναν χρό­νο αφού αντα­μώ­σα­με στη Μυτι­λή­νη, φέτος στο λιμά­νι του Βόλου.

Αυτή η εκδή­λω­ση πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε μια πολύ κρί­σι­μη στιγ­μή των εξε­λί­ξε­ων στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό σύστη­μα όπου μεγά­λες δυνά­μεις συγκρού­ο­νται με σκο­πό τη μεγα­λύ­τε­ρη εκμε­τάλ­λευ­ση των λαών, ενώ ο κίν­δυ­νος ενός γενι­κευ­μέ­νου πολέ­μου είναι πολύ άμε­σος. Παρά τις μάταιες προ­σπά­θειες και των δύο πλευ­ρών να δικαιο­λο­γή­σουν τις άθλιες πρά­ξεις τους, αυτός ο πόλε­μος είναι ένας άδι­κος ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος και έχει ήδη αφή­σει τη μαύ­ρη κηλί­δα του στην ιστο­ρία. Το ιμπε­ρια­λι­στι­κό ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, που προ­σπα­θούν να επε­κτεί­νουν τη σφαί­ρα επιρ­ρο­ής του ευρω­α­τλα­ντι­κού συμ­φώ­νου και να κυριαρ­χή­σουν στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό σύστη­μα με κάθε μέσο, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των πολε­μι­κών προ­κλή­σε­ων, είναι υπεύ­θυ­νοι για αυτή την αιμα­το­χυ­σία. Αλλά σε αυτή την περί­πτω­ση, η καπι­τα­λι­στι­κή Ρωσία, που προ­σπα­θεί να επε­κτεί­νει τη δική της περι­φε­ρεια­κή κυριαρ­χία και να έχει το δικό της λόγο στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή τάξη πραγ­μά­των, φέρει επί­σης ευθύ­νη για αυτή τη μαύ­ρη κηλίδα.

Είμα­στε εδώ για να στα­θού­με ενά­ντια σε αυτούς τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, οι οποί­οι δεν έχουν καμία άλλη λογι­κή εξή­γη­ση από το να διαι­ρούν τους εργα­ζό­με­νους για να έχουν μεγα­λύ­τε­ρα κέρ­δη οι καπι­τα­λι­στές. Είμα­στε ενά­ντια στο ΝΑΤΟ! Είμα­στε ενά­ντια στις βάσεις, τα πυρο­μα­χι­κά και τα αιμα­τη­ρά σχέ­διά τους. Είμα­στε ενά­ντια στο να γίνουν οι νέοι μας πιό­νια των ιμπε­ρια­λι­στι­κών οργανισμών.

Η τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση υπέ­γρα­ψε πρό­σφα­τα το μνη­μό­νιο που ανοί­γει τον δρό­μο για την επέ­κτα­ση του ΝΑΤΟ και έντα­ξη της Σου­η­δί­ας και της Φιν­λαν­δί­ας. Βέβαια η επι­λο­γή της έντα­ξης αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ ήταν δεδο­μέ­νη, δεν ήταν αντι­κεί­με­νο των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων και αυτό που υπο­τί­θε­ται ότι ήταν στο τρα­πέ­ζι, ήταν η λεγό­με­νη ασφά­λεια της Τουρ­κί­ας. Ωστό­σο, γνω­ρί­ζου­με ότι ο Ερντο­γάν χρη­σι­μο­ποί­η­σε αυτή την ατζέ­ντα για να ανα­νε­ώ­σει τους πολι­τι­κούς και οικο­νο­μι­κούς δεσμούς του με τις ΗΠΑ και άλλες ισχυ­ρές ιμπε­ρια­λι­στι­κές χώρες. Απορ­ρί­πτου­με αυτές τις αιμα­το­βαμ­μέ­νες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις. Το ΚΚ Τουρ­κί­ας είναι απο­φα­σι­σμέ­νο να στα­θεί απέ­να­ντι τόσο στη φιλο­ΝΑ­ΤΟι­κή αστι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση όσο και στη φιλο­ΝΑ­ΤΟι­κή κυβέρνηση.

Το ΚΚ Τουρ­κί­ας αντι­τί­θε­ται επί­σης στο γεγο­νός ότι οι άρχου­σες τάξεις στην Ελλά­δα και την Τουρ­κία επεν­δύ­ουν ταχύ­τα­τα σε εξο­πλι­σμούς, στρέ­φο­ντας τον έναν λαό ενά­ντια στον άλλο, προ­ω­θώ­ντας τα δικά τους ταξι­κά συμ­φέ­ρο­ντα ως “εθνι­κά συμ­φέ­ρο­ντα” και ταυ­τό­χρο­να συμ­με­τέ­χουν στον πόλε­μο στην Ουκρα­νία με διά­φο­ρους τρόπους.

Αγα­πη­τοί σύντρο­φοι νεολαίοι,

Ξέρω ότι σε αυτούς τους δύσκο­λους και­ρούς, κάποιοι νέοι στην Ελλά­δα σκέ­φτο­νται να μετα­να­στεύ­σουν από τη χώρα. Για τους περισ­σό­τε­ρους από αυτούς, η συμ­με­το­χή στον οργα­νω­μέ­νο αγώ­να δεν έχει νόη­μα, λόγω του ευρέ­ως ατο­μι­κι­στι­κού αισθή­μα­τος που δια­δί­δε­ται από την αστι­κή ιδε­ο­λο­γία. Οι ίδιες συν­θή­κες ισχύ­ουν και για την Τουρ­κία. Οι νέοι ηλι­κί­ας 20 ή 30 ετών υπο­φέ­ρουν από από­γνω­ση και κατά­θλι­ψη. Περ­νούν τις πιο δρα­στή­ριες μέρες τους χωρίς δου­λειά, χωρίς σκο­πό και δυστυ­χώς χωρίς ελπί­δα για το μέλ­λον. Αυτή είναι ακρι­βώς η στιγ­μή όπου οι κομ­μου­νι­στές πρέ­πει να παρέμ­βουν. Δεν είναι εξαι­τί­ας της έλλει­ψης πόρων ή ανθρώ­πι­νου δυνα­μι­κού που υπο­φέ­ρου­με, είναι εξαι­τί­ας μια χού­φτας πλού­σιων ανθρώ­πων, της αστι­κής τάξης, που με τους πολι­τι­κούς τους εκπρο­σώ­πους, τα Μέσα Μαζι­κής Ενη­μέ­ρω­σης, τη βία και άλλα εργα­λεία εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται την εργα­σία μας και δεν μπο­ρού­με να επω­φε­λη­θού­με από αυτά που μπο­ρού­με. Δεν υπάρ­χει λόγος να είμα­στε απελ­πι­σμέ­νοι για το μέλ­λον, αν αυτό το μέλ­λον κυβερ­νά­ται από τους εργα­ζό­με­νους που παρά­γουν τα πάντα! Αν μπο­ρέ­σου­με να το πού­με αυτό στους φίλους μας, στους συμ­μα­θη­τές μας, στους γεί­το­νές μας, θα πλη­σιά­σου­με ένα βήμα παρα­πέ­ρα προς τους στό­χους μας.

Επι­τρέψ­τε μου να μοι­ρα­στώ μαζί σας ότι χθες τα 4 αδελ­φά κόμ­μα­τα που βρί­σκο­νται σήμε­ρα εδώ, είχα­με μια παρα­γω­γι­κή συνά­ντη­ση και κάνα­με σημα­ντι­κά βήμα­τα για ενί­σχυ­ση της συνερ­γα­σί­ας μετα­ξύ των κομ­μά­των μας για μια ασυμ­βί­βα­στη επα­να­στα­τι­κή στρα­τη­γι­κή. Ελπί­ζω ότι τα απο­τε­λέ­σμα­τα αυτής της συνά­ντη­σης, καθώς και η αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή εκδή­λω­ση εδώ θα σας δώσουν περισ­σό­τε­ρη ενέρ­γεια και έμπνευ­ση για τα νέα μέτω­πα του αγώ­να που θα ανοίξουν.

Δεν έχου­με καμία αμφι­βο­λία ότι το έργο σας εδώ είναι ένα σημα­ντι­κό λιθα­ρά­κι στον αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό αγώ­να των λαών. Ο αγώ­νας μας αργά ή γρή­γο­ρα θα επι­κρα­τή­σει και στο μέλ­λον θα απο­λαμ­βά­νου­με ευη­με­ρού­σες, ελπι­δο­φό­ρες μέρες σε μια ισό­τι­μη κοι­νω­νία. Αυτό το λαμπρό μέλ­λον θα είναι ο σοσια­λι­σμός — κομμουνισμός!

Σας ευχό­μα­στε καλή επι­τυ­χία, υγεία και ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη τόλ­μη, σύντροφοι…

Ζήτω η αδελ­φο­σύ­νη μετα­ξύ των εργα­ζό­με­νων λαών μας!

Ζήτω ο προ­λε­τα­ρια­κός διεθνισμός!

Ζήτω η Κομ­μου­νι­στι­κή Νεο­λαία Ελλάδας!

Ζήτω η Κομ­μου­νι­στι­κή Νεο­λαία Τουρκίας!

Ζήτω το ΚΚ Τουρ­κί­ας και το ΚΚΕ!».

Χαιρετισμός του Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, Α’ Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού, στη μεγάλη συγκέντρωση στον Βόλο, στο πλαίσιο της 31ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ.

Ανα­λυ­τι­κά:

«Αγα­πη­τοί σύντροφοι,

Χαι­ρε­τί­ζου­με πολύ θερ­μά και συντρο­φι­κά το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ελλά­δας, το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Τουρ­κί­ας και το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Εργα­ζο­μέ­νων Ισπα­νί­ας και με έναν πολύ ιδιαί­τε­ρο τρό­πο εκφρά­ζου­με τους χαι­ρε­τι­σμούς μας, τη χαρά και τη συγκί­νη­σή μας στην Κομ­μου­νι­στι­κή Νεο­λαία Ελλά­δας και στις κομ­μου­νι­στι­κές νεο­λαί­ες άλλων χωρών που συνο­δεύ­ουν την ΚΝΕ εδώ στον Βόλο, σε αυτήν τη μεγά­λη αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή συνάντηση.

Οι κομ­μου­νι­στι­κές νεο­λαί­ες είναι το φυτώ­ριο των νέων στε­λε­χών των κομ­μου­νι­στι­κών κομ­μά­των, η απτή έκφρα­ση ότι το μέλ­λον του αγώ­να είναι εξα­σφα­λι­σμέ­νο, αλλά και μία μαχη­τι­κή οργά­νω­ση νέων που παρεμ­βαί­νει στον πολι­τι­κό αγώ­να, βοη­θώ­ντας τα ΚΚ να εκπλη­ρώ­σουν το καθή­κον τους να οργα­νώ­σουν, να δια­φω­τί­σουν και να φέρουν στον αγώ­να για τον νέο κόσμο τις μάζες της νεο­λαί­ας της εργα­τι­κής τάξης, των φτω­χών αγρο­τών, τους ανέρ­γους, τους φοιτητές.

Και δεν υπάρ­χει καμία αμφι­βο­λία ότι στο επί­πε­δο της νεο­λαί­ας διε­ξά­γε­ται μια από τις πιο σκλη­ρές μάχες με τον ταξι­κό εχθρό, που προ­σπα­θεί να την ελέγ­ξει με παλιούς και νέους μηχα­νι­σμούς ενσω­μά­τω­σης και απο­ξέ­νω­σης, όπως τα ναρ­κω­τι­κά ή τα κοι­νω­νι­κά δίκτυα. Προ­σπα­θεί να την απο­προ­σα­να­το­λί­σει από την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, να εξη­με­ρώ­σει τις εξε­γερ­τι­κές της δια­θέ­σεις, την ανυ­πα­κοή της, το ενδια­φέ­ρον της νεο­λαί­ας να συμ­βά­λει στην αλλα­γή των πραγμάτων.

Νέοι και παλιοί μηχα­νι­σμοί προ­ω­θούν τον ατο­μι­κι­σμό, την έλλει­ψη αλλη­λεγ­γύ­ης και ένα πλή­θος αντι­δρα­στι­κών ιδε­ών και προ­σπα­θούν να θέσουν τα λεγό­με­να ατο­μι­κά δικαιώ­μα­τα πάνω από τα ταξι­κά συμ­φέ­ρο­ντα της πλειο­ψη­φί­ας, δηλα­δή να απο­προ­σα­να­το­λί­σουν, να οδη­γή­σουν σε νέα αδιέ­ξο­δα. Επο­μέ­νως, οι κομ­μου­νι­στι­κές νεο­λαί­ες δια­δρα­μα­τί­ζουν έναν κρί­σι­μο ρόλο στον σύγ­χρο­νο στό­χο της ολο­κλή­ρω­σης του δρό­μου που άνοι­ξε η Μεγά­λη Οκτω­βρια­νή Σοσια­λι­στι­κή Επα­νά­στα­ση: Τη μετά­βα­ση από τον καπι­τα­λι­σμό στον σοσια­λι­σμό σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Είμα­στε σίγου­ροι ότι η ΚΝΕ κάνει το καθή­κον της και με την ευκαι­ρία αυτή χαι­ρε­τί­ζου­με την πρό­σφα­τη νίκη της στις φοι­τη­τι­κές εκλογές.

Σύντρο­φοι,

Ο αγώ­νας μας ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­σμό σημαί­νει απο­φα­σι­στι­κή κατα­δί­κη του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης που προ­ω­θούν αδί­στα­κτα πολι­τι­κές επί­θε­σης κατά των λαών, βομ­βαρ­δι­σμούς, στρα­τιω­τι­κές επεμ­βά­σεις. Σημαί­νει να αγω­νι­στού­με ενά­ντια στις δια­κρα­τι­κές ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις και συμ­φω­νί­ες, όπως η ΕΕ και η Συμ­φω­νία Ελεύ­θε­ρου Εμπο­ρί­ου ΗΠΑ — Κανα­δά — Μεξι­κού, να στα­θού­με αλλη­λέγ­γυοι στον λαό της Κού­βας, της Παλαι­στί­νης και σε όλους τους λαούς που αντι­με­τω­πί­ζουν απο­φα­σι­στι­κά τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επιθέσεις.

Ταυ­τό­χρο­να, δεν υπάρ­χει κανέ­να περι­θώ­ριο αμφι­βο­λί­ας. Η ρωσι­κή στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση στην Ουκρα­νία εξα­πέ­λυ­σε έναν πόλε­μο που έχει αναμ­φι­σβή­τη­τα τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά ενός ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου. Και εδώ υπάρ­χει ένα θεμε­λιώ­δες καθή­κον: Να μην υψώ­σου­με ξένη σημαία. Το λέμε αυτό επει­δή υπάρ­χει ένας ορι­σμέ­νος αντι­ι­μπε­ρια­λι­σμός που θεω­ρεί μόνο τις ΗΠΑ ως εχθρό και εξω­ρα­ΐ­ζει οποιον­δή­πο­τε αντι­τί­θε­ται σε αυτές, φτά­νο­ντας στο σημείο να υψώ­νει τις σημαί­ες ενός από τα τμή­μα­τα του ιμπε­ρια­λι­σμού που χρη­σι­μο­ποιεί τον μαν­δύα της πολυ­πο­λι­κό­τη­τας. Είναι πρα­κτι­κά η ίδια λογι­κή της επι­λο­γής μετα­ξύ του λεγό­με­νου άγριου καπι­τα­λι­σμού και του υπο­τι­θέ­με­νου “δημο­κρα­τι­κού” καπι­τα­λι­σμού, της παγί­δευ­σης σε ψεύ­τι­κα διλήμματα.

Σήμε­ρα τα θύμα­τα αυτού του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου είναι οι εργά­τες και οι λαοί της Ρωσί­ας και της Ουκρα­νί­ας, αλλά οι αρνη­τι­κές επι­πτώ­σεις πλήτ­τουν τους εργά­τες και τους λαούς όλου του κόσμου με την τερά­στια άνο­δο των τιμών των τρο­φί­μων και των πιο ανα­γκαί­ων αγα­θών. Ενώ αύριο ο πόλε­μος θα οδη­γή­σει τη νεο­λαία, την εργα­τι­κή τάξη και τους λαούς στο σφαγείο.

Αυτό επι­βε­βαιώ­νει ότι ο σοσια­λι­σμός — κομ­μου­νι­σμός είναι ο δρό­μος για τη χει­ρα­φέ­τη­ση των εργα­ζο­μέ­νων και τη χει­ρα­φέ­τη­ση των γυναι­κών, για την προ­στα­σία της φύσης και των φυσι­κών πόρων.

Αγα­πη­τοί σύντροφοι,

Αυτή η πολύ­τι­μη πρω­το­βου­λία της Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας Ελλά­δας για αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κές δρά­σεις, δηλα­δή ενά­ντια στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό σύστη­μα στο σύνο­λό του, ενά­ντια στον καπι­τα­λι­σμό των μονο­πω­λί­ων ανε­ξάρ­τη­τα από την εθνι­κό­τη­τά τους, συμ­βάλ­λει στη βελ­τί­ω­ση του συσχε­τι­σμού δυνά­με­ων, ώστε οι αγώ­νες των εργα­ζο­μέ­νων σε όλο τον κόσμο και όλων των λαών να έχουν σαφή κατεύ­θυν­ση ώστε οι θυσί­ες τους να μην εγκλω­βί­ζο­νται, να μην πνί­γο­νται στην άγρια δια­μά­χη ανά­με­σα στα καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη, αλλά να κατευ­θύ­νο­νται για  να μπει τέλος στον ιμπε­ρια­λι­σμό, τον καπι­τα­λι­σμό, την εκμετάλλευση.

Η αισιο­δο­ξία μας μεγα­λώ­νει, ο αγώ­νας των εργα­ζο­μέ­νων της Ελλά­δας, του Μεξι­κού και όλων των χωρών όλων των ηπεί­ρων, έχο­ντας στα­θε­ρό μαρ­ξι­στι­κό — λενι­νι­στι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό και με κομ­μου­νι­στι­κά κόμ­μα­τα που έχουν ως αδια­πραγ­μά­τευ­τη πυξί­δα τους τη σοσια­λι­στι­κή επα­νά­στα­ση και την εξου­σία της εργα­τι­κής τάξης, θα νικήσει.

Ζήτω ο σοσια­λι­σμός — κομμουνισμός.

Ζήτω ο προ­λε­τα­ρια­κός διεθνισμός.

Ζήτω η Κομ­μου­νι­στι­κή Νεο­λαία Ελλά­δα και το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ελλάδας».

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο