Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ: Ρεσιτάλ υποκρισίας και αναλγησίας από τη ΝΔ για να βγουν λάδι οι ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη

Μνη­μείο κυνι­σμού, αναλ­γη­σί­ας και υπο­κρι­σί­ας απο­τέ­λε­σε η τοπο­θέ­τη­ση του ειση­γη­τή της ΝΔ, Λάζα­ρου Τσα­βδα­ρί­δη, ο οποί­ος εκπρο­σω­πώ­ντας την κυβερ­νη­τι­κή πλειο­ψη­φία επι­χεί­ρη­σε, μιλώ­ντας στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής, επί του πορί­σμα­τος της Εξε­τα­στι­κής Επι­τρο­πής για το έγκλη­μα στα Τέμπη, που μόνη της η ΝΔ συνέ­τα­ξε και ψήφι­σε η κυβερ­νη­τι­κή πλειο­ψη­φία, να δια­στρε­βλώ­σει πλή­ρως την αλή­θεια για τον χαμό των 57 ψυχών.

Ο βου­λευ­τής της ΝΔ επα­νέ­λα­βε ανε­ρυ­θρί­α­στα όλο το αφή­γη­μα για τις «δια­χρο­νι­κές παθο­γέ­νειες της δημό­σιας διοί­κη­σης, ειδι­κά στον σιδη­ρό­δρο­μο» και για τα «τερά­στια ανθρώ­πι­να λάθη», φορ­τώ­νο­ντας τις εγκλη­μα­τι­κές παρα­λεί­ψεις, αμέ­λειες και πολι­τι­κές υπουρ­γών και ολό­κλη­ρων κυβερ­νή­σε­ων, στον σταθ­μάρ­χη της Λάρι­σας και στους δύο νεκρούς μηχα­νο­δη­γούς, όλη την ευθύ­νη για την τρα­γω­δία. Μάλι­στα, ισχυ­ρί­στη­κε ότι «η ΝΔ ηγή­θη­κε της κρί­σι­μης απο­στο­λής της δια­λεύ­καν­σης» (!), «ανέ­λα­βε σει­ρά πρω­το­βου­λιών για τη δια­λεύ­καν­ση» και δεν άφη­σε «καμία υπό­νοια για συγκά­λυ­ψη», απέ­να­ντι σε «παρά­λο­γες φήμες, θεω­ρί­ες συνω­μο­σί­ας και λαϊ­κά δικα­στή­ρια με σκο­πό την κομ­μα­τι­κή εκμετάλλευση».

Την ώρα που καθ’ όλη τη διάρ­κεια της λει­τουρ­γί­ας της Εξε­τα­στι­κής Επι­τρο­πής, η κυβερ­νη­τι­κή πλειο­ψη­φία, μαζί με το προ­ε­δρείο, απέ­κλει­σαν κρί­σι­μους μάρ­τυ­ρες, λει­τουρ­γού­σαν ως «προ­στά­τες» ορι­σμέ­νων μαρ­τύ­ρων, επι­δί­δο­νταν σε ανέ­ξο­δους και απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κούς καυ­γά­δες με άλλα μέλη της Επι­τρο­πής, την οποία στο τέλος έκλει­σαν άρον άρον, παρά τα αιτή­μα­τα για συνέ­χι­ση της δια­δι­κα­σί­ας, ειδι­κά από τη στιγ­μή που δια­βι­βά­στη­κε μέρος της δικο­γρα­φί­ας από τη Δικαιοσύνη.

Ο ειση­γη­τής της ΝΔ προ­σπά­θη­σε να πεί­σει ότι η κυβέρ­νη­ση έκα­νε ό,τι περ­νού­σε από το χέρι της για τη δια­λεύ­καν­ση, ανα­φε­ρό­με­νος στη σύστα­ση της Επι­τρο­πής Πραγ­μα­το­γνω­μό­νων, στη «στή­ρι­ξη των οικο­γε­νειών των θυμά­των», ενώ είπε ότι «διευ­κό­λυ­νε και τη δικαιο­σύ­νη». Ακό­μα παρου­σί­α­σε ως θετι­κό το γεγο­νός ότι «η ΝΔ συναί­νε­σε στη σύστα­ση Εξε­τα­στι­κής», την οποία όμως δεν μπο­ρού­σε να αποτρέψει.

Σχε­τι­κά με το πόρι­σμα της πλειο­ψη­φί­ας, ο βου­λευ­τής της ΝΔ επα­νέ­λα­βε τον ισχυ­ρι­σμό ότι «ο Γενι­κός Κανο­νι­σμός Κίνη­σης του ΟΣΕ, που είναι “ευαγ­γέ­λιο”, παρα­βιά­στη­κε κατά συρ­ροή και δια­δο­χι­κά από τον σταθ­μάρ­χη της Λάρι­σας και τους δύο μηχα­νο­δη­γούς». Είπε ότι το δυστύ­χη­μα δεν θα είχε συμ­βεί, αν δεν παρα­βια­ζό­ταν ο Κανο­νι­σμός και πρό­σθε­σε το αμί­μη­το ότι η συν­δυα­στι­κή συμ­βο­λή αυτο­μα­το­ποι­η­μέ­νων συστη­μά­των τηλε­διοί­κη­σης δεν θα εγγυό­ταν ότι δεν θα συνέ­βαι­νε το δυστύ­χη­μα, καθώς τα συστή­μα­τα συμ­βάλ­λουν σημα­ντι­κά στην ασφα­λέ­στε­ρη λει­τουρ­γία, αλλά «μόνο εφό­σον υπάρ­χει ταυ­τό­χρο­νη πιστή εφαρ­μο­γή του κανο­νι­σμού κυκλο­φο­ρί­ας», αλλά και πάλι «δεν εκμη­δε­νί­ζουν τον κίνδυνο».

Και για να στη­ρί­ξει αυτό το επι­χεί­ρη­μα, άθε­λά του, «ξεγύ­μνω­σε» την επι­κίν­δυ­νη πολι­τι­κή της ΕΕ, παρα­δε­χό­με­νος ότι μόνο το 14% του ευρω­παϊ­κού σιδη­ρό­δρο­μου έχει αυτο­μα­το­ποι­η­μέ­να συστή­μα­τα. Ταυ­τό­χρο­να παρα­δέ­χθη­κε ότι η εκτέ­λε­ση των συμ­βά­σε­ων των συστη­μά­των ασφα­λεί­ας ήταν προ­βλη­μα­τι­κή για μεγά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα, όπως η κομ­βι­κή 717, στην οποία υπήρ­ξαν «υπέρ­με­τρες καθυ­στε­ρή­σεις». Ακό­μα παρα­δέ­χθη­κε ότι η διά­σπα­ση του ΟΣΕ σε θυγα­τρι­κές δημιούρ­γη­σε «τρι­βές και προ­βλή­μα­τα» που εντά­θη­καν με την πώλη­ση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον ιτα­λι­κό κρα­τι­κό σιδη­ρό­δρο­μο. Βέβαια αυτό που δεν είπε ο ειση­γη­τής της ΝΔ είναι ότι η πολι­τι­κή διά­σπα­σης και «απε­λευ­θέ­ρω­σης» είναι το «ευαγ­γέ­λιο» της ΕΕ, το οποίο ακο­λού­θη­σαν πιστά και δια­δο­χι­κά όλες οι κυβερνήσεις.

Ακό­μα είπε ότι στην Επι­τρο­πή «δεν ανα­δεί­χθη­καν πρά­ξεις ή παρα­λεί­ψεις πολι­τι­κών προ­σώ­πων που να εμπλέ­κο­νται με το δυστύ­χη­μα» και πως ο ΟΣΕ είναι ένας «μεγά­λος ασθε­νής», μιλώ­ντας για «μεί­ω­ση προ­σω­πι­κού από μνη­μο­νια­κές πολι­τι­κές», τις οποί­ες ψήφι­σε και εφάρ­μο­σε και η ΝΔ! Όσο για το περι­βό­η­το μπά­ζω­μα του χώρου του εγκλή­μα­τος, είπε ότι «οι παρεμ­βά­σεις στον χώρο του δυστυ­χή­μα­τος έγι­ναν με από­φα­ση των συλ­λο­γι­κών αρμό­διων επι­χει­ρη­σια­κών οργά­νων για να γίνει σε ασφα­λή χώρο η διερεύνηση».

Τα κρο­κο­δεί­λια δάκρυα για τον «Γολ­γο­θά των συγ­γε­νών των θυμά­των», που «έχα­σαν τα σπλά­χνα τους» και τις… προ­σευ­χές του ειση­γη­τή της ΝΔ, μόνο οργή προ­κα­λούν όταν η κυβέρ­νη­ση απο­δε­δειγ­μέ­να κάνει ό,τι περ­νά από το χέρι της για να συγκα­λυ­φθεί η υπό­θε­ση και οι πολι­τι­κές και ποι­νι­κές ευθύ­νες όσων οδή­γη­σαν στα Τέμπη.

Πηγή:902

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο