Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συλλαλητήριο στην Agrotica: Μαζικό μήνυμα κλιμάκωσης — «Δεν υποχωρούμε, αν δεν δικαιωθούμε»

Ολο­κλη­ρώ­θη­κε πριν από λίγη ώρα το συλ­λα­λη­τή­ριο που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν αγρό­τες και εκπρό­σω­ποι άλλων κλά­δων του πρω­το­γε­νούς τομέα, στον χώρο του Διε­θνούς Εκθε­σια­κού Κέντρου Θεσ­σα­λο­νί­κης όπου διε­ξά­γε­ται η 30η Agrotica στέλ­νο­ντας ξεκά­θα­ρο μήνυ­μα ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω από τα δίκαια αιτή­μα­τά τους.

«Δεν υπο­χω­ρού­με, αν δεν δικαιω­θού­με», τονί­ζουν οι αγρό­τες και δηλώ­νουν απο­φα­σι­σμέ­νοι να εντεί­νουν τον αγώ­να τους.

«Ενω­μέ­νοι απα­ντά­με στην κυβέρ­νη­ση, ζητώ­ντας να δώσει λύσεις», τονί­ζουν και συντο­νί­ζουν τον αγώ­να τους με την πανελ­λα­δι­κή σύσκε­ψη συντο­νι­σμού των μπλό­κων, την Τρί­τη 6 Φλε­βά­ρη, στη Νίκαια της Λάρισας.

Η μεγά­λη δια­δή­λω­ση ολο­κλη­ρώ­θη­κε στη νότια πύλη της ΔΕΘ, εκεί που αγρό­τες έχουν παρα­τά­ξει τα τρα­κτέρ τους από την Πέμ­πτη. «Αγρό­τες ενω­μέ­νοι ποτέ νικη­μέ­νοι» φώνα­ζαν οι δια­δη­λω­τές, κάτω από τους ήχους των παρα­τε­τα­μέ­νων κορ­να­ρι­σμά­των από τα τρακτέρ.

Αγρό­τες από τη Θεσ­σα­λία ‑ιδιαί­τε­ρα μαζι­κά τα μπλοκ των αγρο­τών από τη Θεσ­σα­λία– και άλλες περιο­χές της Ελλά­δας, έφτα­σαν στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, έξω από την πύλη της ΔΕΘ στην Εγνα­τία, λίγο μετά τις 12 το μεση­μέ­ρι, χωρίς να κλεί­νουν τον δρό­μο. Σε μια συμ­βο­λι­κή κίνη­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας πέτα­ξαν στο δρό­μο κάστα­να και μήλα. Στη συνέ­χεια έκα­ναν πορεία στο χώρο της ΔΕΘ, κρα­τώ­ντας πανό και φωνά­ζο­ντας συν­θή­μα­τα. Ο Ρίζος Μαρού­δας, πρό­ε­δρος της Ενω­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας Ομο­σπον­δί­ας Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Λάρι­σας, τόνι­σε ότι οι αγρό­τες είναι απο­φα­σι­σμέ­νοι να κλι­μα­κώ­σουν τον αγώ­να τους, ενώ στο ίδιο μήκος κύμα­τος κινή­θη­κε και ο πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Καρ­δί­τσας, Κώστας Τζέλ­λας.

Σε μια συμ­βο­λι­κή κίνη­ση αγρό­τες από την Αγιά της Λάρι­σας έρι­ξαν στο οδό­στρω­μα κάστα­να και μήλα.

Το παρών έδω­σαν φοι­τη­τές που κινη­το­ποιού­νται ενά­ντια στο νομο­σχέ­διο για τα μη κρα­τι­κά πανε­πι­στή­μια, προ­κει­μέ­νου να εκφρά­σουν τη συμπα­ρά­στα­σή τους.

«Εργά­τες, αγρό­τες, φοι­τη­τές, όλοι αν ενω­θού­με θα βγού­με νικη­τές», το σύν­θη­μα που ακού­στη­κε όταν σε μια συμ­βο­λι­κή κίνη­ση οι αγρό­τες μοί­ρα­σαν μήλα στους φοιτητές.

Στο πλευ­ρό τους και εργα­ζό­με­νοι που δίνουν μάχη στους χώρους δου­λειάς απέ­να­ντι στην εργο­δο­σία και ταυ­τό­χρο­να προ­ε­τοι­μά­ζουν την απερ­γία στις 28 Φλεβάρη.

Μετά την ολο­κλή­ρω­ση των ομι­λιών, οι αγρό­τες ενώ­θη­καν με τους συνα­δέλ­φους τους από την Κεντρι­κή Μακε­δο­νία, που βρί­σκο­νται με τα τρα­κτέρ τους από την Πέμ­πτη στη νότια πύλη της ΔΕΘ. Τα τρα­κτέρ θα απο­χω­ρή­σουν την Κυρια­κή, οπό­τε και ολο­κλη­ρώ­νε­ται η Agrotica, ενώ οι αγρό­τες έχουν εκφρά­σει τη πρό­θε­σή τους να επι­στρέ­ψουν στα μπλόκα.

Στη συγκέ­ντρω­ση παρα­βρέ­θη­κε πολυ­με­λές κλι­μά­κιο της ΚΕ του ΚΚΕ με τα μέλη του ΠΓ, Θεα­νώ Καπέ­τη, Γραμ­μα­τέα της ΚΟ Κ. Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ, και Ελέ­νη Μπέλλου.

Παρα­βρέ­θη­καν ακό­μη οι βου­λευ­τές του Κόμ­μα­τος Γιάν­νης Δελής, Γιώρ­γος Λαμπρού­λης και Λεω­νί­δας Στολ­τί­δης. Ακό­μη αντι­προ­σω­πεία της δημο­τι­κής αρχής Τυρ­νά­βου με επι­κε­φα­λής τον δήμαρ­χο, Στέ­λιο Τσι­κρι­τσή καθώς και εκλεγ­μέ­νοι περι­φε­ρεια­κοί και δημο­τι­κοί σύμ­βου­λοι με τη «Λαϊ­κή Συσπείρωση».

 

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο