Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συλλυπητήρια από τον πρόεδρο της Βουλής για το θάνατο του Γιώργη Μωραΐτη

Τα συλ­λυ­πη­τή­ριά του για το θάνα­το του δημο­σιο­γρά­φου Γιώρ­γη Μωρα­ΐ­τη, ιστο­ρι­κού στε­λέ­χους του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ελλά­δας και εμβλη­μα­τι­κής μορ­φής της Εθνι­κής Αντί­στα­σης και του αντι­δι­κτα­το­ρι­κού αγώ­να, εξέ­φρα­σε ο πρό­ε­δρος της Βου­λής Νίκος Βούτσης.

Δήλω­σε συγκε­κρι­μέ­να: «Ο Γιώρ­γης Μωρα­ΐ­της ταύ­τι­σε τη ζωή του με τους αγώ­νες του λαού μας για ελευ­θε­ρία, δημο­κρα­τία, ισό­τη­τα. Έδω­σε το “παρών” σε κάθε προ­σκλη­τή­ριο μάχης που έλα­χε στη γενιά του, από την Εθνι­κή Αντί­στα­ση μέχρι τον Αντι­δι­κτα­το­ρι­κό Αγώ­να. Ως στέ­λε­χος του ΚΚΕ και δημο­σιο­γρά­φος του “Ριζο­σπά­στη” υπε­ρα­σπί­στη­κε ατα­λά­ντευ­τα τις αξί­ες του, τηρώ­ντας πάντα τις αρχές της δεο­ντο­λο­γί­ας του δημο­σιο­γρα­φι­κού λει­τουρ­γή­μα­τος. Αφή­νει μια παρα­κα­τα­θή­κη συνέ­πειας ανά­με­σα στις ιδέ­ες και τη στά­ση ζωής. Τα συλ­λυ­πη­τή­ριά μου στην οικο­γέ­νειά του».

Συλ­λυ­πη­τή­ρια ανα­κοί­νω­ση εξέ­δω­σε και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Μετα­ξύ άλλων ανα­φέ­ρει: «Ο Γιώρ­γης Μωρα­ΐ­της υπήρ­ξε πρό­τυ­πο δημο­σιο­γρά­φου — αγω­νι­στή. Από νεα­ρή ηλι­κία πίστε­ψε στη δημιουρ­γία μιας άλλης, δικαιό­τε­ρης κοι­νω­νί­ας και αγω­νί­στη­κε όλη του τη ζωή για το σκο­πό αυτό μένο­ντας πιστός στις ιδέ­ες του. Στον αγώ­να αυτό παρέ­μει­νε προ­ση­λω­μέ­νος και δεν τον τρό­μα­ξαν ούτε οι φυλα­κί­σεις ούτε οι διώ­ξεις. Στά­θη­κε όρθιος, συνε­πής και άκαμπτος».

«Έφυ­γε» ο σ. Γιώρ­γης Μωραΐτης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο