Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: «Συνταγματική» και η περικοπή του 13ου & 14ου μισθού

Άλλη μια επι­βε­βαί­ω­ση ότι δια­τη­ρεί­ται άθι­κτο όλο το αντερ­γα­τι­κό μνη­μο­νια­κό οπλο­στά­σιο… «Συνταγ­μα­τι­κό» έκρι­νε το Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τεί­ας (ΣτΕ) άλλο ένα εμβλη­μα­τι­κό μνη­μο­νια­κό αντερ­γα­τι­κό μέτρο που υλο­ποι­ή­θη­κε από προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις και δια­τη­ρή­θη­κε στο ακέ­ραιο από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκε­κρι­μέ­να, η Ολο­μέ­λεια του ΣτΕ έκρι­νε «συνταγ­μα­τι­κές» τις περι­κο­πές των Δώρων Χρι­στου­γέν­νων και Πάσχα και του επι­δό­μα­τος θερι­νής άδειας (13ος και 14ος μισθός) των εν ενερ­γεία δημο­σί­ων υπαλ­λή­λων, υπαλ­λή­λων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, κ.λπ.

Λιγό­τε­ρο από ένα μήνα μετά την από­φα­ση του ΣτΕ που έκρι­νε «συνταγ­μα­τι­κό» και «νόμι­μο» το πετσό­κομ­μα της λίστας Βαρέ­ων και Ανθυ­γιει­νών Επαγ­γελ­μά­των, η νέα από­φα­ση έρχε­ται να επι­βε­βαιώ­σει ξανά ότι όλο το αντερ­γα­τι­κό μνη­μο­νια­κό οπλο­στά­σιο δια­τη­ρεί­ται άθι­κτο και στη… «μετα­μνη­μο­νια­κή» περί­ο­δο, ακρι­βώς για­τί αυτό απαι­τούν η κερ­δο­φο­ρία και η αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα του κεφαλαίου.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, η Ολο­μέ­λεια του ΣτΕ έλα­βε τη νέα αρνη­τι­κή από­φα­ση κατά πλειο­ψη­φία, ανα­στρέ­φο­ντας και τις περ­σι­νές απο­φά­σεις της επτα­με­λούς σύν­θε­σης του ΣΤ΄ Τμή­μα­τος του ΣτΕ που είχαν κρί­νει αντι­συ­νταγ­μα­τι­κές τις περι­κο­πές των τριών επι­δο­μά­των — Δώρων, που έγι­ναν με το νόμο 4093/2012. Οι ίδιες πλη­ρο­φο­ρί­ες ανα­φέ­ρουν ότι υπέρ της αντι­συ­νταγ­μα­τι­κό­τη­τας των περι­κο­πών τάχθη­κε και η ειση­γή­τρια στην Ολο­μέ­λεια του ΣτΕ, ωστό­σο η πλειο­ψη­φία των συμ­βού­λων απο­φά­σι­σαν υπέρ της συνταγ­μα­τι­κό­τη­τας του αντερ­γα­τι­κού μέτρου.

Η Ολο­μέ­λεια του ΣτΕ το 2015 με την υπ’ αριθμ. 2287/2015 από­φα­σή της είχε κρί­νει αντι­συ­νταγ­μα­τι­κό το νόμο 4093/2012 με αφορ­μή τις περι­κο­πές των συντά­ξε­ων που είχαν γίνει, ωστό­σο η νέα από­φα­ση του ΣτΕ κλεί­νει από δικα­στι­κής πλευ­ράς το ζήτη­μα της ανα­δρο­μι­κής κατα­βο­λής των Δώρων στους εργα­ζό­με­νους στο δημό­σιο τομέα, στους ΟΤΑ, κ.λπ. Επι­βε­βαιώ­νε­ται στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ότι η ανά­κτη­ση των τερά­στιων απω­λειών των εργα­ζο­μέ­νων από την επί­θε­ση της σημε­ρι­νής και των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων είναι ζήτη­μα που θα κρι­θεί στους δρό­μους, στην ενί­σχυ­ση της πάλης απέ­να­ντι στην πολι­τι­κή στή­ρι­ξης του κεφα­λαί­ου, απέ­να­ντι στην απα­τη­λή λογι­κή του «μικρό­τε­ρου κακού» και της «ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας των αγώνων».

Αρπά­ζει από το λαό, τα δίνει στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους

Η εκτε­τα­μέ­νη αρπα­γή λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος μέσω της φορο­λη­στεί­ας και της διά­λυ­σης των κοι­νω­νι­κών κον­δυ­λί­ων και βέβαια οι αλλε­πάλ­λη­λες προ­κλη­τι­κές παρεμ­βά­σεις με άξο­να την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα και την κερ­δο­φο­ρία των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων βρί­σκο­νται στον πυρή­να της πολι­τι­κής που εφαρ­μό­ζει η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, ο στό­χος για τα ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα της επό­με­νης περιό­δου, στα οποία στα­θε­ρά δεσμεύ­ε­ται η κυβέρ­νη­ση, σε συν­δυα­σμό βέβαια με τη διό­γκω­ση των κρα­τι­κών επι­δο­τή­σε­ων, φορο­ε­λα­φρύν­σε­ων και απαλ­λα­γών για τα τμή­μα­τα του εγχώ­ριου κεφα­λαί­ου βάζει στα σκα­ριά και το επό­με­νο αντι­λαϊ­κό πακέ­το, «πρό­γευ­ση» του οποί­ου θα δώσει η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή με την «έκθε­ση ενι­σχυ­μέ­νης επο­πτεί­ας» που δημο­σιεύ­ε­ται στις 5 Ιούνη.

Ηδη γίνε­ται λόγος για νέο λεγό­με­νο «δημο­σιο­νο­μι­κό κενό» στον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2019 και πολύ μεγα­λύ­τε­ρο για το 2020, σε μια εξέ­λι­ξη που βάζει στην αντι­λαϊ­κή ατζέ­ντα τις επό­με­νες παρεμ­βά­σεις, ανε­ξάρ­τη­τα βέβαια από το κόμ­μα που θα βρε­θεί στο τιμό­νι της αστι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης. Μάλι­στα, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, και ενώ τις μέρες αυτές «γρά­φε­ται» η «έκθε­ση της ενι­σχυ­μέ­νης επο­πτεί­ας», το «δημο­σιο­νο­μι­κό κενό» για το 2019 ανα­μέ­νε­ται να υπο­λο­γι­στεί στην περιο­χή του 0,5% — 0,6% του ΑΕΠ, θα είναι δηλα­δή της τάξης του 1 δισ. ευρώ, σημα­το­δο­τώ­ντας την πορεία κλι­μά­κω­σης της αντι­λαϊ­κής πολιτικής.

Για τα κέρ­δη των λίγων

Το «εθνι­κό πρό­γραμ­μα μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων», που υπο­βλή­θη­κε πρό­σφα­τα στην Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή, μετα­ξύ άλλων, ανα­φέ­ρει πως το υπουρ­γείο Οικο­νο­μί­ας έχει θέσει σε εφαρ­μο­γή 35 προ­γράμ­μα­τα — «χρη­μα­το­δο­τι­κά εργα­λεία», με δρά­σεις της τάξης των 7,5 — 8 δισ. ευρώ σε «ζεστό» κρα­τι­κό χρή­μα (επι­δο­τή­σεις), μέσω των οποί­ων, όπως εκτι­μά η κυβέρ­νη­ση, «θα υπο­στη­ρι­χθούν επεν­δύ­σεις της τάξης των 22 δισ. ευρώ σε ορί­ζο­ντα τριετίας».

Στη λίστα των παρεμ­βά­σε­ων στις οποί­ες προ­χώ­ρη­σε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, ταυ­τό­χρο­να και σε συν­δυα­σμό με την κλι­μά­κω­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, αναμ­φί­βο­λα ξεχω­ρί­ζει το μπα­ράζ των δια­τά­ξε­ων που ενσω­μα­τώ­θη­καν στον πρό­σφα­το πολυ­νό­μο του υπουρ­γεί­ου Οικο­νο­μί­ας και Ανά­πτυ­ξης, όπου πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται και «απλο­ποιού­νται» τα κίνη­τρα για την έντα­ξη στον «ανα­πτυ­ξια­κό νόμο».

Μετα­ξύ αυτών ενδει­κτι­κά αναφέρουμε:

  • Το ύψος των επεν­δύ­σε­ων μεγά­λου μεγέ­θους για την έντα­ξή τους στο ειδι­κό καθε­στώς κρα­τι­κών επι­δο­τή­σε­ων και απαλ­λα­γών ξεκι­νά από τα 15 εκατ. ευρώ, από 20 εκατ. προη­γου­μέ­νως. Απο­κα­λυ­πτι­κό είναι το γεγο­νός ότι το συγκε­κρι­μέ­νο καθε­στώς κρα­τι­κών ενι­σχύ­σε­ων «προ­ϋ­πο­θέ­τει» τη «δημιουρ­γία μιας θέσης εργα­σί­ας ανά 1 εκατ. επι­λέ­ξι­μου κόστους επέν­δυ­σης» (!), αντί 2 θέσε­ων εργα­σί­ας για το ίδιο κόστος επέν­δυ­σης προηγουμένως…
  • Ηδη, με τον αρχι­κό «ανα­πτυ­ξια­κό νόμο» της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης, μετα­ξύ άλλων, προ­βλέ­πε­ται στα­θε­ρός φορο­λο­γι­κός συντε­λε­στής για 12 χρό­νια μετά την ολο­κλή­ρω­ση της επέν­δυ­σης, ενώ, όπως ρητά ανα­φέ­ρε­ται, σε περί­πτω­ση μεί­ω­σης του φορο­λο­γι­κού συντε­λε­στή επί των κερ­δών θα εφαρ­μό­ζε­ται ο μειω­μέ­νος συντελεστής.
  • Το δικαί­ω­μα χρή­σης της φορο­λο­γι­κής απαλ­λα­γής θεμε­λιώ­νε­ται με την ολο­κλή­ρω­ση του 50% της επέν­δυ­σης (από 100% σήμε­ρα), δίνε­ται επί της ουσί­ας… προ­κα­τα­βο­λι­κά, πριν ολο­κλη­ρω­θεί το σύνο­λο της επένδυσης.
  • Επε­κτεί­νε­ται σε νέες επι­χει­ρη­μα­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες η κάθε μορ­φής κρα­τι­κή στή­ρι­ξη για «ενδο­ο­μι­λι­κές υπη­ρε­σί­ες», ενώ αυτές περι­λαμ­βά­νουν τόσο τις εγχώ­ριες επι­χει­ρή­σεις όσο και τις ξένες επεν­δύ­σεις στην Ελλά­δα που παρά­γουν απο­κλει­στι­κά για τους μητρι­κούς ομί­λους τους στο εξωτερικό.
  • Μετα­ξύ άλλων η διευ­ρυ­μέ­νη λίστα ενδο­ο­μι­λι­κών υπη­ρε­σιών περι­λαμ­βά­νει συμ­βου­λευ­τι­κές υπη­ρε­σί­ες, λογι­στι­κή υπο­στή­ρι­ξη, ελέγ­χους ποιό­τη­τας, κατάρ­τι­ση μελε­τών και συμ­βά­σε­ων, δια­φή­μι­σης και marketing, επε­ξερ­γα­σί­ας στοι­χεί­ων, λογι­σμι­κό και συστή­μα­τα πλη­ρο­φο­ρι­κής, απο­θή­κευ­ση πλη­ρο­φο­ριών, εφο­δια­στι­κή αλυ­σί­δα και τα «ειδι­κά κίνη­τρα» ενι­σχύ­σεις για πρό­σλη­ψη εργα­ζο­μέ­νων, για προ­γράμ­μα­τα κατάρ­τι­σης, για έργα έρευ­νας και ανά­πτυ­ξης, δαπά­νες εξοπλισμού.
  • Οσο για τα παρα­μύ­θια περί θέσε­ων εργα­σί­ας, οι υπη­ρε­σί­ες «υπο­χρε­ού­νται» να απα­σχο­λούν στην Ελλά­δα προ­σω­πι­κό μόλις τεσ­σά­ρων ατό­μων και μάλι­στα με την επι­πλέ­ον πρό­βλε­ψη ότι ένα από αυτά (δηλα­δή το 25% των θέσε­ων εργα­σί­ας) μπο­ρεί να είναι και μερι­κής απασχόλησης…

Με βάση και τα παρα­πά­νω, ανά­γλυ­φα προ­κύ­πτει το γεγο­νός ότι η προ­σέλ­κυ­ση κερ­δο­φό­ρων επεν­δύ­σε­ων προ­ϋ­πο­θέ­τει τη θωρά­κι­ση του αντερ­γα­τι­κού οπλο­στα­σί­ου με νέα μέτρα, μεγα­λύ­τε­ρη «ευε­λι­ξία» στην αγο­ρά εργα­σί­ας, στη γραμ­μή του «συγκρι­τι­κού πλε­ο­νε­κτή­μα­τος», της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Στον ίδιο νόμο εξάλ­λου η κυβέρ­νη­ση κατέ­θε­σε την επαί­σχυ­ντη τρο­πο­λο­γία για τη διά­λυ­ση της προ­στα­σί­ας στην πρώ­τη κατοι­κία για τα «κόκ­κι­να» δάνεια λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών, που σημα­το­δο­τεί έντα­ση των εκβια­σμών και των πλειστηριασμών.

Μάλι­στα, σε μια κίνη­ση… υψη­λού συμ­βο­λι­σμού, μια σει­ρά από μέτρα του πολυ­νό­μου τίθε­νται σε εφαρ­μο­γή μία μόλις μέρα πριν από τις εκλο­γές, στις 25 Μάη!

(με πλη­ρο­φο­ρί­ες από το Ριζοσπάστη)

Ισχυρό ΚΚΕ Παντού

Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο