Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνάντηση κυβέρνησης — αγροτών: «Η κυβέρνηση με αυτή τη συνάντηση έδειξε καθαρά ότι στέκεται εχθρικά απέναντί μας»

Μαρα­θώ­νια αλλά χωρίς απο­τέ­λε­σμα ήταν η συνά­ντη­ση — η οποία διήρ­κη­σε περισ­σό­τε­ρες από πέντε ώρες — στο υπουρ­γείο Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων μετα­ξύ κυβερ­νη­τι­κού κλι­μα­κί­ου και εκπρο­σώ­πων της Πανελ­λα­δι­κής Επι­τρο­πής των Μπλό­κων.  Όπως  οι αγρό­τες κατήγ­γει­λαν η κυβέρ­νη­ση βρί­σκε­ται απέ­να­ντί τους.

Ευθύς εξαρ­χής η κυβέρ­νη­ση έδει­ξε εχθρι­κή στά­ση στα αιτή­μα­τα των αγρο­τών.  «Η κυβέρ­νη­ση με αυτή τη συνά­ντη­ση έδει­ξε καθα­ρά ότι στέ­κε­ται εχθρι­κά απέ­να­ντί μας, απέ­να­ντι στους αγρό­τες, στους κτη­νο­τρό­φους, στα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, ενώ την ίδια στιγ­μή βάζει πλά­τη σε εφο­πλι­στές, σε βιο­μη­χά­νους. Δεν ικα­νο­ποί­η­σε κανέ­να από τα βασι­κά μας αιτή­μα­τα», τόνι­σε μετά το πέρας της συνά­ντη­σης ο πρό­ε­δρος της Ενω­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Λάρι­σας Ρίζος Μαρού­δας και υπο­γράμ­μι­σε ότι «ο δικός μας ο αγώ­νας θα συνε­χι­στεί, για­τί είναι ένας αγώ­νας δίκαιος, για­τί τα αιτή­μα­τά μας απα­ντούν στο σήμε­ρα και στο αύριο, στις αγω­νί­ες ενός ολό­κλη­ρου κόσμου (…) και στα ζητή­μα­τα επι­βί­ω­σης που έχουμε».

Ο κ. Μαρού­δας είπε ότι σήμε­ρα θα γίνουν συνε­λεύ­σεις σε όλα τα μπλό­κα, προ­κει­μέ­νου να ενη­με­ρω­θούν οι πάντες για τα απο­τε­λέ­σμα­τα της συνά­ντη­σης και να καθο­ρι­στούν τα περαι­τέ­ρω βήμα­τα των κινητοποιήσεων.

Νωρί­τε­ρα είχαν απο­χω­ρή­σει από τη συνά­ντη­ση οι εκπρό­σω­ποι του μπλό­κου του Προ­μα­χώ­να, με τον Στέρ­γιο Λίτο, Πρό­ε­δρο του Αδέ­σμευ­του Αγρο­τι­κού Συλ­λό­γου Βισαλ­τί­ας, να δηλώ­νει ότι «οι Σερ­ραί­οι αγρό­τες μετά από πέντε ώρες κοροϊ­δί­ας και ψέμα­τος, απο­χω­ρού­με. Ραντε­βού στις κάλπες».

Οι εκπρό­σω­ποι της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ προ­σήλ­θαν στη συνά­ντη­ση — κάτω από την πίε­ση των μπλό­κων και της κλι­μά­κω­σης των κινη­το­ποι­ή­σε­ων των τελευ­ταί­ων ημε­ρών — χωρίς την παρα­μι­κρή διά­θε­ση να δώσει σαφείς απα­ντή­σεις στις διεκ­δι­κή­σεις των αγρο­τών, επι­βε­βαιώ­νο­ντας την προ­σή­λω­ση της κυβέρ­νη­σης στην υπη­ρέ­τη­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής για λογα­ρια­σμό του μεγά­λου κεφα­λαί­ου. Αντί­θε­τα με το τέλος της συνά­ντη­σης προ­σπά­θη­σε να δώσει την εικό­να ότι… όλα τα αιτή­μα­τα βρί­σκο­νται σε κατεύ­θυν­ση «επί­λυ­σης» και πως η κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θεί τάχα για το καλύτερο.

Στη συνά­ντη­ση συμ­με­τεί­χαν από την πλευ­ρά της κυβέρ­νη­σης ο υπουρ­γός Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης & Τρο­φί­μων, Σταύ­ρος Αρα­χω­βί­της, η υφυ­πουρ­γός, Ολυ­μπία Τελι­γιο­ρί­δου, η υφυ­πουρ­γός Οικο­νο­μι­κών, Κατε­ρί­να Παπα­νά­τσιου, ο υφυ­πουρ­γός Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης Τάσος Πετρό­που­λος, ο Ανα­πλη­ρω­τής Υπουρ­γός Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, Σωκρά­της Φάμελ­λος κ.ά.

Από την πλευ­ρά των αγρο­τών συμ­με­τεί­χαν ο πρό­ε­δρος της Ενω­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Λάρι­σας, Ρίζος Μαρού­δας, ο γραμ­μα­τέ­ας της Ενω­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Καρ­δί­τσας, Κώστας Τζέλ­λας, ο Πρό­ε­δρος της Ενω­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας Συλ­λό­γου Βέροιας, Τάσος Χαλ­κί­δης, ο Πρό­ε­δρος Αδέ­σμευ­του Αγρο­τι­κού Συλ­λό­γου Βισαλ­τί­ας, Στέρ­γιος Λίτος, ο Πρό­ε­δρος του Αγρο­τι­κού Συλ­λό­γου Σερ­ρών, Γιάν­νης Τουρ­τού­ρας, η Πρό­ε­δρος του Αγρο­τι­κού Συλ­λό­γου Δήμου Αμυ­νταί­ου, Δια­μά­ντω Κρη­τι­κού κ.ά.

 Παραμένουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα

Την ίδια ώρα που διε­ξα­γό­ταν η συνά­ντη­ση στην Αθή­να, οι αγρό­τες και οι κτη­νο­τρό­φοι σε όλη τη χώρα παρέ­με­ναν στα μπλό­κα, σε βασι­κούς οδι­κούς κόμ­βους σε όλη τη χώρα.

Συγκε­κρι­μέ­να, τα σημεία στα οποία έχουν στη­θεί μπλό­κα και πραγ­μα­το­ποιού­νται απο­κλει­σμοί είναι τα εξής: Κόμ­βος Νίκαιας, Εθνι­κή Οδός Αθή­νας — Θεσ­σα­λο­νί­κης (Λάρι­σα). Κόμ­βος Αερι­νού, ΕΟ Αθή­νας — Θεσ­σα­λο­νί­κης (Μαγνη­σία). Κόμ­βος «Ελιάς» Κατε­ρί­νης (Πιε­ρία). Κόμ­βος Μαλ­γά­ρων, ΕΟ Αθή­νας — Θεσ­σα­λο­νί­κης, κόμ­βος Δερ­βε­νί­ου, ΕΟ Θεσ­σα­λο­νί­κης — Καβά­λας, Πρά­σι­να Φανά­ρια (Θεσ­σα­λο­νί­κη). Κόμ­βος Κου­λού­ρας, ΕΟ Θεσ­σα­λο­νί­κης — Βέροιας, και δια­σταύ­ρω­ση Νάου­σας, ΕΟ Βέροιας — Σκύ­δρας (Ημα­θία). Κόμ­βος Γυψο­χω­ρί­ου (Πέλ­λα). Δια­σταύ­ρω­ση Σιδη­ρο­κά­στρου (Σέρ­ρες). Κόμ­βος Αντι­γό­νου Αμυ­νταί­ου (Φλώ­ρι­να). Κόμ­βος Πελα­σγί­ας, ΕΟ Αθή­νας — Θεσ­σα­λο­νί­κης (Φθιώ­τι­δα). Κόμ­βος Χαλι­κί­ου, Ιόνια Οδός (Αιτω­λο­α­καρ­να­νία). Κόμ­βος Λού­ρου, ΕΟ Πρέ­βε­ζας — Ιωαν­νί­νων (Πρέ­βε­ζα). Βιο­μη­χα­νι­κή Ζώνη Πάτρας (Αχα­ΐα). Δια­σταύ­ρω­ση Ανυ­φί και Πλα­τα­νί­τη (Αργο­λί­δα). Κόμ­βος Μεγα­λό­πο­λης (Αρκα­δία). Κόμ­βος Αγί­ου Γεωρ­γί­ου (Ηλεία). Κόμ­βος Μεσ­σή­νης, ΕΟ Καλα­μά­τας — Αθή­νας, και Χαν­δρι­νού Πυλί­ας (Μεσ­ση­νία). Μεγά­λα Χωρά­φια, ΕΟ Χανί­ων — Ηρα­κλεί­ου (Χανιά). Κόμ­βος Πραι­τω­ρί­ων, νότιος οδι­κός άξο­νας Κρή­της (Ηρά­κλειο).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο