Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ – Πούτιν στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα

Ο Κινέ­ζος πρό­ε­δρος Σι Τζιν­πίνγκ σχε­διά­ζει να επι­σκε­φθεί τη Ρωσία για να συνα­ντη­θεί με τον Ρώσο ομό­λο­γό του Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν σύντο­μα, ακό­μη και την επό­με­νη εβδο­μά­δα, δήλω­σε πηγή που έχει γνώ­ση του θέματος.

Η επί­σκε­ψη θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί σε μια περί­ο­δο που η Κίνα εμφα­νί­ζε­ται πρό­θυ­μη να μεσο­λα­βή­σει για τον τερ­μα­τι­σμό του πολέ­μου στην Ουκρα­νία, μια προ­σπά­θεια την οποία η Δύση αντι­με­τω­πί­ζει με σκεπτικισμό.

Το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο TASS μετέ­δω­σε στις 30 Ιανουα­ρί­ου ότι ο Πού­τιν κάλε­σε τον Σι να επι­σκε­φθεί τη χώρα του την άνοι­ξη. Η αμε­ρι­κα­νι­κή εφη­με­ρί­δα Wall Street Journal ανέ­φε­ρε τον Φεβρουά­ριο ότι ο Κινέ­ζος πρό­ε­δρος θα μετα­βεί στη Μόσχα τον Απρί­λιο ή νωρίς τον Μάιο.

Προς το παρόν το κινε­ζι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών δεν έχει σχο­λιά­σει τις πληροφορίες.

Τον Φεβρουά­ριο ο Πού­τιν συνα­ντή­θη­κε με τον επι­κε­φα­λής της κινε­ζι­κής διπλω­μα­τί­ας Ουάνγκ Γι στη Μόσχα και δήλω­σε ότι σύντο­μα θα επι­σκε­φθεί τη ρωσι­κή πρω­τεύ­ου­σα και ο πρό­ε­δρος Σι.

Η Κίνα και η Ρωσία σύνα­ψαν μια «χωρίς όρια» εται­ρι­κή σχέ­ση τον Φεβρουά­ριο του 2022, όταν ο Πού­τιν επι­σκέ­φθη­κε το Πεκί­νο για την έναρ­ξη των Χει­με­ρι­νών Ολυ­μπια­κών Αγώνων.

Οι δύο ηγέ­τες έχουν συνα­ντη­θεί 39 φορές, η πιο πρό­σφα­τη από τις οποί­ες τον Σεπτέμ­βριο στη διάρ­κεια συνό­δου κορυ­φής στην κεντρι­κή Ασία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο